psöriazis, psöriasis, sedef hastalığı, ciltte kaşınma, deride kızarıklık, yara

Halk hekimliğinde hâlâ güncel olan bir deri hastalığı: Temriye

Deride kabarcıklarla kendini gösteren ve halk hekimliğinde yüzyıllardır bilinen bir hastalığı olan temriye, halk arasında farklı 55 farklı adla anılıyor. Bu çeşitlilik Türkçenin sözcük zenginliğini ve halk kültürünü yansıtıyor. Tedavi sürecinde bitkilerle birlikte çeşitli ritüeller kullanılıyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerin bazılarının günümüze kadar aktarıldığı ortaya konuyor. Temriye Devamı…

el yıkama, su, el

Sıvı sabun ve deterjanlar ciltte alerjiye neden olabilir

Sıvı sabunlar ciltte tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabilen parfümler, boyalar ve sodyum lauril sülfat (SLS) gibi zararlı kimyasallar içerebiliyor. Yapılan araştırmalar sabun ve deterjanlarda bulunan bu kimyasalların cilt bariyerini bozarak alerjik reaksiyonları tetiklediğini gösteriyor. Sabun alerjisinin semptomları genellikle kaşıntı, kızarıklık ve egzama gibi cilt sorunları şeklinde kendini gösteriyor. Birçok Devamı…

autopsy

Tıbbi terminoloji vücudu nasıl tanımlıyor?

Tıbbi terminolojide kullanılan para- ve epi- ekleri, vücudu ve organları daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu ekler, organların veya yapıların yerlerini ve ilişkilerini açıklıyor. Sağlık çalışanları için büyük önem taşıyan bu terimler aynı zamanda bireylerin tıbbi kavramları daha kolay anlamasına katkı sağlıyor. Para- eki, yanında veya çevresinde anlamına geliyor ve Devamı…

yaşlı, geriatri, geriyatri, ihtiyar

Kronolojik yaşlanma: Zamanın vücutta bıraktığı izler

Kronolojik yaşlanma, kişinin doğduğu andan itibaren geçen süreye bağlı olarak vücudunda meydana gelen doğal yaşlanma sürecine deniyor. Bu, kalıtımsal faktörlere, çevresel etkilere ve yaşam biçimine göre farklılık gösteriyor. İnsan vücudu, zamanla hücresel yenilenme kapasitesini kaybetmeye başlıyor, bu da deri elastikiyetinin azalması, kas kütlesinin kaybı ve organ fonksiyonlarında yavaşlama gibi belirtilerle Devamı…

halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, kırgınlık, hastalık, kadın, iş, ofis, bilgisayar, çalışma, toplantı

Sarkoidoz: Vücudun gizemli iltihaplanmasıyla mücadele

Bazı organlarında granülom adı verilen küçük iltihaplanma kümelerinin oluşmasıyla karakterize bir hastalık olan sarkoidoz, genellikle akciğerlerde ve lenf bezlerinde görülüyor. Göz, cilt, karaciğer gibi diğer organları da etkileyebilen bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Sarkoidoz, bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesiyle ilişkilendiriliyor. Hastalığın belirtileri, etkilediği organa bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Örneğin, Devamı…

benim bedenim benim kararım, slogan, feminizm, kadın hakları, kadın, çiçek, umut, mutlu

Yüze kalıcı ben nasıl yapılır? Doğal güzelliğin sırrı burada saklanıyor!

Bazı insanlar doğuştan yüzlerinde çekici bir ben taşıyorken kimileri bu görünümü sonradan elde etmek istiyor. Kalıcı ben uygulamaları, estetik dünyasında oldukça popüler hâle geliyor. Bu işlemler, hem doğal bir güzellik unsuru olarak görülüyor hem de yüz hatlarına belirginlik katıyor. Öte yandan bu uygulamaların nasıl yapıldığı ve sağlığa etkileri merak uyandırıyor. Devamı…

kimçi, kimchii

Kimçi: Bu fermente lezzet sağlığa iyi geliyor!

Güney Kore mutfağının baş tacı olarak dünya çapında popülerlik kazanan kimçi (kimchee, kimçi, gimçi) fermente edilmiş lahana ve sebzelerle yapılıyor. Bu renkli lezzet sadece sofraları renklendirmekle kalmıyor, sağlığa büyük faydalar sunuyor. Kimçi, mayalanmış kırmızı biber ve Çin lahanasının yanında mürekkep balığı, istiridye, turp, taze zencefil, taze soğan, sarımsak, şeker ve tuz Devamı…

güvem eriği, gögem erik, çakal eriği, domuz eriği

Güvem eriği: Antioksidan etkinliğiyle öne çıkan doğal hazine

Çalı formunda bir bitki olan güvem eriği (Prunus spinosa, blackthorn), Türkiye‘nin çoğu ormanlık alanında, Avrupa ve Asya’nın kırsal bölgelerinde doğal olarak yetişiyor. Çakal eriği adıyla da bilinen bu meyve genellikle sonbaharda toplanıyor. Kış gelmeden olgunlaşan güvem eriğinin ekşi ve sert tadı olan küçük, koyu mor renkte meyveleri bulunuyor. Olgunlaşmış hâlde çiğ Devamı…

psöriazis, psöriasis, sedef hastalığı, ciltte kaşınma, deride kızarıklık, yara

Kaşıntı neden olur?

Sık görülen bir yakınma olan kaşıntı, toplumun %8-17’sinde¹ görülüyor. Kaşıntının en çok ürtiker ve atopik dermatit (halk arasındaki ismiyle egzama) hastalıklarında görülüyor. Başta sedef hastalığı olmak üzere pek çok cilt hastalığında kaşıntı ilk yakınma olarak karşımıza çıkıyor. Cilt hastalıklarının yanı sıra böbrek hastalarında %10-70 oranında, karaciğer hastalarında %15-100 oranında¹ kaşıntı Devamı…

cilt, deri, yüz, dermatoloji, dermatolog, deri ve zührevi hastalıklar

Daha sağlıklı bir cilt için 10 besin!

Cildiniz, esnekliğini ve parlaklığını kaybediyorsa buradaki öneriler doğrultusunda beslenmenizi gözden geçirebilirsiniz. 1 • Daha sağlıklı bir cilt için 10 besin: “Su” Yaşla birlikte vücudun su oranı azalıyor. Bu durum cildin esnekliğini kaybetmesine ve kırışıklıkların görünür hale gelmesine neden oluyor. Güne 2 su bardağı ılık su içerek başlamanız ve uzman diyetisyeninizin Devamı…