arayüz fırçası

Arayüz fırçası mı, diş ipi mi?

Arayüz fırçası mı, diş ipi mi, sorusunu sizler için cevaplamak istedim. Dişlerin ön ve arka yüzeylerini fırçalarken diş fırçası kullanmaktayız. Bunun yanında dişlerin yan yüzeylerini temizlemek için kullanılan kürdan, diş ipi, arayüz fırçası ve tek demet diş fırçası gibi çeşitli seçenekler var. Bu seçeneklerin hangisinin daha uygun olduğuna karar verirken bazı Devamı…

diş ağrısı, tatlı sonrası dişte şiddetli ağrı, kadın, ağız sağlığı, acı

Tatlı yediğimde dişim neden ağrıyor?

Tatlı besinler tüketildiğinde dişinde ağrı olduğunu söyleyen pek çok kişi vardır. Tatlı ve soğuk gibi etkenlere bağlı oluşan hassasiyetler dişte hiperemi (reversible pulpitis) denilen bir hassasiyeti göstermektedir. Hiperemi dişin pulpasının şiddetli olmayan lokalize inflamasyonudur. Hiperemi görülen dişlerde problemin sebepleri: Kök yüzeylerinin açığa çıkmış olması (diş eti çekilmesi gibi sebeplerle) dişte Devamı…

anne, kız, gözlük, 3b gözlük, 3d gözlük

Renk yanılsamaları

Renklerin cisimlerden yansıyan ışığın gözümüzde oluşturduğu yansımalar olduğundan daha önce şu yazımda bahsetmiştim. Renklerin bu algılanma biçimleri zaman zaman bazı yanılsamalara da sebep olabiliyor. İçeriğimde renklerin bu algılanma farklılıklarının bazılarından bahsedeceğim. Daha önce mağazadan aldığınız bir tişörtün eve geldiğinizde mağazadakinden çok daha farklı renkte göründüğünü düşündüğünüz oldu mu? Metamerizm kavramı Devamı…

rengarenk, renk renk, kalemler, okul, ders çalışma

Renk

Renk, cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum şeklinde tanımlanıyor. Gözümüze yansıyan ışık ışınlarının ton (hue), doygunluk (chroma) ve parlaklık (value) olarak üç niteliği bulunuyor. İçeriğimde renklerin bu üç niteliğinden bahsedeceğim. Ton Renkler dediğimizde aklımıza ilk kırmızı, mavi, sarı ve diğerleri geliyor. Bunlar rengin tonu (hue) olarak adlandırılıyor. Doygunluk Doygunluk Devamı…

diş hekimi, diş kliniği, dental klinik, diş randevusu, randevu, banko, diş ağrısı, dental

Diş ağrısı

Diş ağrısı toplumumuzda yaygın görülen bir semptomdur. Diş ağrısı hisseden bireyler bu ağrının çözümü için belli başlı yöntemlere başvurmaktadır. Diş ağrısının önüne geçmek için semptomatik tedavide ağrı kesiciler kullanılır. Diş ağrısının birden fazla sebebi olabilir. Bunlar arasında: diş çürüğüne bağlı ağrılar, ilerlemiş diş çürüğü sebebiyle dişin sinir ve damarlarını içeren pulpa Devamı…

diş, süt dişi, kız, çocuk, kız çocuğu, süt içme

Kaza sonucu çıkan dişi ne yapmalıyız?

Herhangi bir dişin bulunduğu kemikten koparak çıkması avulsiyon olarak tanımlanıyor. Çocuklarda daha sık görülen avulsiyon; düşme, çarpma ve kaza (bisiklet, scooter vb). gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor. Avulse olan dişe yapılabilecek çeşitli tedaviler bulunuyor. Ağızdan ayrılan dişin hekimine uygun şekilde götürülmesi tedavinin verimli bir şekilde yapılabilmesini sağlıyor. Kaza sonucu çıkan daimi Devamı…

Besin desteği, ilaç, gıda takviyesi, diyet ilacı, beslenme takviyeleri

Antibiyotik kullanımı

Antibiyotikler, bakterileri öldüren yahut çoğalmasını engelleyen ilaçlardır. Günümüzde farklı mekanizmalar üzerinden etki eden çok sayıda antibiyotik bulunuyor. Yine aynı etken maddeye sahip fakat farklı ilaç firmalarının ürettiği antibiyotikler de mevcuttur. Antibiyotik kullanımı ile ilgili halk arasında bazı hatalı söylemler vardır. Eksik ve hatalı bilgiler sonucu antibiyotiklerin gereksiz kullanımıyla antibiyotik direnci Devamı…

ağız, diş, adam, erkek, ağrı, acı, diş ağrısı, ağız yarası, aft

Aft/ ağız yarası

Ağızda görülen ülsere (yüzeyden çökük) alanları ifade eden aft, halk arasında ağız yarası olarak biliniyor. Aftların sık çıktığı yerlerden en önemlisi dudak iç kısmıdır. Bunun yanında ağzın diğer bölgelerinde de çıkabilir. Yemek yeme, konuşma sırasında artan acı ve yanma hissi verirler. Küçük boyuttaki aftlar 7-10 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir.  Devamı…

diş hekimi, diş tedavisi, uygulama, hastane, klinik, dişçi

Diş taşı temizliğinden sonra dişler aralanır mı?

Diş taşı temizliğinden sonra dişlerinin aralandığını ve sallanmaya başladığını söyleyen kişilere denk gelmiş olabilirsiniz. Bu söylentiler aslında birkaç sebebe dayanıyor. Öncelikle diş taşı denilince aklımıza ne gelmeli buradan başlayalım. Dişlerin arasında biriken besin artıklarının zaman içinde plak oluşturarak ilerleyen dönemde de calculusa dönüşmesi sonucunda halk arasında tartar olarak bilinen diş taşları Devamı…

sarışın çocuk, erkek, kitap, şaşırma, ağız, yelek, pembe, erkek çocuğu-2

Çocuklarda ön dişlerin çapraşık çıkması normal mi?

Süt dişlerinin değişimleri sırasında yan keser ve kanin dişlerinin değişim süreci, 7-11 yaş arasında gerçekleşir. Bu yaşlar arasında dişler sürerken orta hatta diastema denilen iki diş arasındaki boşluklar gözlenir. Ayrıca bu dönemde yan keser dişlerin de arkaya eğimli durması normal bir durumdur. Bu çirkin ördek yavrusu  adı verilen geçici bir dönemdir. Devamı…

güvenlik, barınma, emniyet, maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisi, çocuk, çadır-min

Çocuklarda dişler kaç yaşında ve kaç kere değişir?

Dişlenme dönemleri yeni dişlerin çıktığı dönemlerdir. Bunlar süt dişlenme ve daimi dişlenme dönemleridir. Bu iki dönem arasında ağızda bir kısmı süt bir kısmı ise daimi olan dişlerin bulunduğu karma dişlenme dönemi vardır. 6 ay ile 6 yaş arası süt dişlenme dediğimiz dönemdir. 6 aydan 3 yaşına kadar çocukların ağzında toplamda 20 adet Devamı…

diş, ağız ve diş sağlığı, ağız hijyeni, mor

Günde kaç kez diş ipi kullanmak gerekiyor?

Diş fırçalamada diş fırçası yanında diğer temizlik aletlerinin de kullanımının öneminden şurada bahsetmiştim. Sadece diş fırçası kullanarak diş aralarının temizliği yapılmadan gerçekleştirilen bir fırçalama ile elbette dişleri tam anlamıyla temizlemiş olmak mümkün değil. Bu sebeple diş ipi kullanımı kesinlikle bir tercih meselesi değil, dişlerin %40’lık yüzeyinin temizlenmesi için olmazsa olmaz Devamı…