Ön yargılarımız: Farkındalık ve değişim

Bir kişiye, gruba veya nesneye ilişkin duygu yüklü tutumumuza ön yargı deniyor. Konu ön yargı olduğunda aklımıza ilk olarak olumsuz duygular geliyorsa da olumlu ön yargılar da bulunuyor. Japonların çalışkan olduğunu düşünmek olumlu ön yargıya örnek verilebiliyor. Bu ön yargı Japonları çok etkilemeyebiliyorsa da olumsuz ön yargılar yıkıcı olabiliyor. Ön Devamı…

araştırmak, görmek, farketmek,psikoloji, küre, doğa, sakin, huzur, araştırmak

Kendini gerçekleştiren kehanet nedir?

Kendini gerçekleştiren kehanet, bir kişiyle ilgili beklentilerimizin ve inançlarımızın gerçekleşmesine deniyor. Davranışlarımız, beklentilerimize göre şekilleniyor ve karşımızdaki kişi de bizim beklentilerimizi doğrulayacak şekilde davranıyor. Örnekle açıklayalım: Tanımadığımız bir kişiyle telefon görüşmesi yapmamız gerekiyor. Görüşmeden önce bize bu kişinin soğuk ve sert biri olduğu söyleniyor. Biz bu kişinin soğuk ve sert Devamı…

çerçeveleme, önyargı, çerçeveleme etkisi, melek, iyilik

Çerçeveleme etkisi kararlarımızı nasıl etkiliyor?

Bize sunulan bir bilginin farklı özelliklerinin öne çıkarılarak karar verme sürecimizi etkilemesine çerçeveleme etkisi deniyor. Çerçeveleme etkisi olarak adlandırılan bu ön yargı aynı bilgiye farklı tepkiler veremize neden oluyor. Daniel Kahneman ve Amos Tversky çerçeveleme etkisi ile ilgili birçok araştırma gerçekleştiriyor. Araştırmaların birinde katılımcılara iki et seçeneği sunuluyor: % 99 Devamı…