diyabet, şeker hastalığı,

Ergenlik ve erken yetişkinlik dönemi diyabeti: MODY

Ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan monogenik diyabete MODY, deniyor. Monogeni tek genin neden olduğu durumu ifade ediyorken MODY (Maturity-Onset Diabetes of Young), monogenik diyabeti belirtmek için kullanılıyor. MODY tanısı alan kişilerde tipik olarak ailede birbirini takip eden nesiller boyunca diyabet öyküsü görülüyor. MODY’nin çoğu formuna otozomal dominant gen Devamı…

diyabet, şeker hastalığı,

Diyabetle yaşıyorsanız bu fiziksel aktivite önerilerine kulak verin

Diyabetlilerde fiziksel aktivite daha iyi glisemik kontrol, azalmış insülin direnci, kan basıncı dengesi ve ağırlık kaybının sürdürülmesine katkı sağlıyor. Koşu ve yürüyüş gibi aerobik egzersizler hem tip-1 hem de tip-2 diyabette periferik nöropati gelişimini yavaşlattığı biliniyor. Periferik nöropati, çevresel sinir sistemindeki sinir liflerinin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Yapılan çalışmalarda Devamı…

yağlı tohumlar, kuruyemiş, kavanoz, badem, fındık

Prebiyotik kaynağı besinleri diyetinize ekleyerek diyabet riskinizi azaltın

Prebiyotikler sindirilemeyen diyet lifleri olarak biliniyor. Bağırsaklarımız milyarlarca canlı bakteri içeriyor. Prebiyotikler bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin büyümesini uyarıyor. Prebiyotiklerden bağırsaklarımızdaki bakterilerin fermantasyonundan sonra sağlığa yararlı etkileri olan kısa zincirli yağ asitleri üretiliyor. Yapılan bazı hayvan deneyleri prebiyotiklerin ve probiyotiklerin insülin direnci ve hiperglisemiyi önlediğini gösteriyor. Çeşitli diyet lifleri ve karbonhidratların insüline dirençli genler Devamı…

hastane, ameliyat, operasyon, cerrahi girişim

Diyabetle yaşayan bireyler ameliyat öncesinde nelere dikkat etmeli?

Diyabetli bireylerde genel popülasyona göre ameliyat sonrası komplikasyon riskinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu durum diyabetle yaşayan bireylerde ameliyat öncesi ve sonrası takibin iyi yapılmasını gerektiriyor. Özellikle enfeksiyon diyabetli bireylerde ameliyat sonrası komplikasyon riskini artırarak hastanede kalış süresini uzatıyor. Ameliyat öncesi hastaneye yatışı yapılan diyabetli bireylerin enfeksiyon riskini azaltmak için Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Tip-1 diyabetli çocuklarda beslenme sorunları

Diyabetli çocuk ve adölesanların beslenme tedavisinde ve eğitiminde karşılaşılan zorluklar genelde yaşla ilişkili olarak görülüyor. Genel olarak çocukluk çağında diyabet uzun gece uykuları, öngörülemeyen fiziksel aktiviteler ve yeme davranışları, sık geçirilen enfeksiyon hastalıkları gibi faktörlerden dolayı yetişkin diyabetinden farklı olarak karşımıza çıkıyor. Okul öncesi dönemindeki çocuklar diyabet bakımının tüm yönleriyle Devamı…