Ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan monogenik diyabete MODY, deniyor. Monogeni tek genin neden olduğu durumu ifade ediyorken MODY (Maturity-Onset Diabetes of Young), monogenik diyabeti belirtmek için kullanılıyor.

DNA, genetik, kalıtım, kromozomlar

MODY tanısı alan kişilerde tipik olarak ailede birbirini takip eden nesiller boyunca diyabet öyküsü görülüyor.

diyabet, şeker hastalığı,

MODY’nin çoğu formuna otozomal dominant gen mutasyonları neden oluyor. Bu durum yalnızca bir ebeveyn hastalık genini taşıdığında bu hastalığın çocuklara geçebileceği anlamına geliyor.

araştırma, genetik, kalıtım, laboratuvar, üniversite, akademisyen

Belirli MODY formlarına sahip kişiler, kana daha fazla insülin salınmasına yardımcı eden ve bir oral anti-diyabetik ilaç olan sülfonilüre ile tedavi edilebiliyor. Yani her MODY diyabetli birey insülin tedavisi almıyor.

diyabet, şeker hastalığı,

Tip-1 diyabet ve MODY diyabeti ayırmak için yapılan testler ve değerlendirilen koşullar önemli olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle 35 yaşın altındakilerde negatif adacık antikorlarına sahip bireylerde monogenik diyabet şüphesini artırması gerektiği vurgulanıyor.

laboratuvar, araştırma, çalışma, biyokimya, hormon, enzim, tahlil, hekim

Konu hakkında daha fazla bilgi için endokrinoloğunuzla ve diyetisyeninize başvurmayı unutmayın. Herkese sağlıklı günler diliyorum.

141 kez okundu

Diyetisyen Handenur Seven

Mesleki eğitimlerini ve alan çalışmalarını başarıyla tamamlayan Handenur Seven, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir