Etiket: Yaşam kalitesi.

  • Koroner ablasyon kalp ritmini nasıl değiştiriyor?

    Koroner ablasyon kalp ritmini nasıl değiştiriyor?

    Koroner ablasyon, kalpte düzensiz ritme neden olan anormal elektrik sinyallerini ortadan kaldırmak için kullanılan bir tedavi yöntemi olarak tanımlanıyor. Bu işlem özellikle atriyal fibrilasyon (AF) gibi ritim bozukluklarında tercih ediliyor ve kalbin daha düzenli çalışmasını sağlıyor. Günümüzde gelişmiş kateter teknolojileri sayesinde koroner ablasyon daha az invaziv bir prosedür olarak gerçekleştiriliyor. Koroner ablasyon sırasında cerrahlar ince…

  • Duruş bozukluğunun gizli sebebi: Pelvik tilt

    Duruş bozukluğunun gizli sebebi: Pelvik tilt

    Pelvik tilt, pelvis kemiğinin öne veya arkaya doğru eğilmesiyle oluşan bir duruş bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bu durum omurga hizasını etkileyerek bel, kalça ve diz ağrılarına yol açabiliyor. Modern yaşamın getirdiği uzun süreli oturma alışkanlığı, pelvik tilt probleminin en yaygın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Pelvik tilt genellikle anterior (öne eğik) veya posterior (arkaya eğik) olarak iki…

  • Kör fareler yaşam süresiyle hayranlık uyandırıyor

    Kör fareler yaşam süresiyle hayranlık uyandırıyor

    Kör fareler, şaşırtıcı ömürleri ve kansere dirençli özellikleriyle dikkat çekiyor. 30 yıla kadar ulaşan yaşam süreleri bilim insanlarının ilgisini çeken bu canlıların ışığı algılayabilen ancak görme işlevine sahip olmayan gözleri bulunuyor. Bilimsel araştırmalar bu türün uzun ömürlülüğünün bağırsak mikrobiyotasındaki özel bakterilerle bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Özellikle Muribaculaceae adlı bir bakteri ailesinin kör farelerin bağırsaklarında baskın olduğu…

  • Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Yaşam süresini uzatmak ve hastalıkları önlemek konusunda yeni umutlar rapamisinle birlikte geliyor. Bu güçlü molekül, bağışıklık sistemini düzenlerken hücrelerin yenilenme mekanizmalarını da harekete geçiriyor. İlk olarak organ nakillerinde bağışıklık baskılayıcı olarak kullanılan rapamisin, günümüzde yaşlanma karşıtı etkileriyle dikkat çekiyor. Rapamisin, hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatarak metabolizmayı olumlu yönde etkiliyor. Rapamisinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve yaşa bağlı…

  • Epigenetik: Genlerimiz kaderimiz değil

    Epigenetik: Genlerimiz kaderimiz değil

    Bilim dünyasında genetik, uzun yıllar boyunca insan sağlığının ve hastalıkların en önemli belirleyicisi oldu! Ancak bugün epigenetik kavramı sayesinde genlerimizin çevresel etmenler ve yaşam biçimimiz tarafından nasıl kontrol edildiğini konuşuyoruz. Bu heyecan verici bilim dalı, genetik yapımız aynı kalsa da yaşam şeklimizin genlerimizin nasıl çalıştığını değiştirebileceğini ifade ediyor. Epigenetik, beslenmemizden stres düzeyimize, uyku düzenimizden egzersiz…

  • SNP testi genetik haritanızla sağlığınıza ışık tutuyor!

    SNP testi genetik haritanızla sağlığınıza ışık tutuyor!

    Bir DNA molekülünün bir segmentindeki adenin, timin, guanin ya da sitozin gibi temel yapı taşlarından yalnızca birini etkileyen, genetik sekanstaki varyasyona tek nükleotit polimorfizmi (single nucleotide polymorphism, SNP) deniyor. Tek nükleotit polimorfizmini ölçen araca kısaca SNP testi deniyor. SNP testi genetik biliminin getirdiği yeniliklerin başında geliyor. Bu test, genlerimizdeki küçük farklılıkları analiz ederek sağlığımız, beslenme…

  • Mitohormesis: Biyolojik koruyucu bir yanıt

    Mitohormesis: Biyolojik koruyucu bir yanıt

    Hücrelere düşük düzeyde stres uygulayarak sağlık yararları elde etmenin bilimsel yöntemine hormesis deniyor. Mitohormesis, azaltılmış miktarda mitokondriyal stresin indüklenmesinin hücre, doku veya organizma içinde sağlık ve canlılıkta bir artışa yol açtığı biyolojik koruyucu bir yanıtı tanımlamak¹ için kullanılıyor. Son yıllarda beslenme ve diyet dünyasında popüler hâle gelen bu kavram vücutta iyileşme ve yenilenme süreçlerini tetikleyen…

  • Böbrek kanserinde dengeli bir diyetin önemi

    Böbrek kanserinde dengeli bir diyetin önemi

    Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle oluşuyor. Erken evrelerde belirti vermeyen hastalık ilerleyen evrelerde idrarda kan, bel ağrısı, açıklanamayan ağırlık kaybı ve hâlsizlik gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Risk faktörleri arasında sigara kullanımı, obezite, yüksek tansiyon ve kalıtımsal yatkınlık yer alıyor. Sağlıklı bir diyet ve yaşam biçimi, böbrek kanseri riskini azaltmada önemli bir rol…

  • Demir eksikliğinden farklı bir tablo: Kronik hastalık anemisi

    Demir eksikliğinden farklı bir tablo: Kronik hastalık anemisi

    Kronik hastalık anemisi (KHA), demir eksikliği anemisinden sonra en sık görülen anemi türü olarak dikkat çekiyor. Genellikle sistemik hastalıklar veya inflamasyonların bir yan etkisi olarak ortaya çıkıyor ve hipoproliferatif bir anemi türü olarak tanımlanıyor. Bu durum, hastalarda hafif ya da orta derecede hemoglobin azalması ile seyrediyor. Ancak, altta yatan sistemik rahatsızlıkların etkisi ile hastalığın şiddeti…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.