besin desteği, supplement, ilaç, hap

Riboflavin yetmezliğine sahip olabilirsiniz

Riboflavinin ne olduğunu, görevlerini ve hangi besinlerde yüksek miktarda bulunduğunu daha önce yazmıştım. Eğer aşağıdaki fizyolojik durumlardan birine sahipseniz ya da hastalıklardan biri ile yaşıyorsanız riboflavin yetmezliğine sahip olabilirsiniz: Anoreksiya nervoza alkol kullanım bozukluğu çölyak hipotiroidi preeklampsi yeni doğan sarılığı Bunların yanında süt tüketmiyorsanız ya da ağır idman yapan profesyonel Devamı…

kolajen, kollojen, kollajen, cilt, yüz, kadın, surat, bakış

Kolajen ve elastin üretiminde rol oynayan aminoasit: Treonin

Treonin cilt ve bağ dokularının önemli bileşenleri olan kolajen ve elastin gibi yapısal proteinleri oluşturuyor. Elzem aminoasit olan treonin vücutta üretilmiyor. Bu nedenle de besinlerle vücuda alınması gerekiyor. Treonin yağ metabolizmasında ve bağışıklık fonksiyonlarında görev alıyor. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum. 1.552 Devamı…

Besin intoleransı, gıda alerji testi

Sağlıklı beslenmede süper gıdalar: Gerçekler ve mitler

Hem besin ögeleri hem de yararlı etkilere sahip biyokimyasal bileşenler içeren besinlere süper gıda veya fonksiyonel besin deniliyor. Fonksiyonel besinler, sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmak için diyeti destekleyen ve yaşam kalitesini iyileştiren besinleri ifade ediyor. Fonksiyonel besinler nelerdir? Nar Açai Ceviz Pancar Somon Badem Brokoli Ispanak Böğürtlen Yaban mersini Yüksek Devamı…

kolza, kanola, sarı çiçek

Sağlıklı beslenmede kanola yağı

Kolzanın ıslahı sonucu elde edilen kanola yağı erüsik asit ve glukosinolat gibi vücuda zararlı etkileri bulunan bileşenler içeren kanola bitkisinden (Brassica napus) elde ediliyor. Kolzada bulunan zararlı bileşenler bitkinin yağına geçmiyor. Bu nedenle kanola yağı besin olarak kullanılabiliyor. Kanola yağı %62 oranında tekli doymamış yağ asidi, %32 oranında çoklu doymamış yağ Devamı…

domates, kırmızı, ahşap

7 soruda B7 vitamini

Metabolik olayların bir kısmında önemli rol üstlenen B7 vitamini, W-faktör, biyotin, H vitamini, koenzim R, biyotin-D gibi isimlerle de biliniyor. 1 • Biyotin ne işe yarıyor? Biyotin karboksilaz enzimlerinin yapısına katılarak CO2 taşıyıcısı olarak çalışıyor. Ayrıca biyotin saç ve tırnak yapısını güçlendiriyor. 2 • Biyotin eksikliğinde neler görülüyor? Aşağıdaki şikâyetlerin Devamı…

şadok, pomelo, ağaç kavunu

Flavanonların sağlığı destekleyici rolleri ve beslenme önerileri

Bitkilerde bulunan ve flavonoit adı verilen bir grup fenolik bileşenin alt sınıfını oluşturan kimyasal bileşiklere flavanon adı veriliyor. Flavanonlar, bitkilerin çiçeklerinde, yapraklarında, meyvelerinde ve diğer dokularında yer alabiliyor. Flavanonlar grubunda hesperetin, naringenin gibi bileşenler bulunuyor. Bu bileşenler arasında özellikle naringenin sağlığı destekleyici etkisiyle ön plana çıkıyor. Flavanonlar antioksidan kapasiteleri sayesinde Devamı…

paprika, paprica, kırmızı biber (2)

Doğal boyar madde özellikleri ve sağlık etkileriyle flavonlar

Flavonoitler grubundaki diğer bileşenlere oranla sayıları daha az olan flavonlar sağlık etkilerinin yanı sıra endüstride doğal boyar madde özellikleriyle ön plana çıkıyor. Flavonlar çoğu sebzede bulunmalarının yanı sıra ağırlıklı olarak kereviz, acı biber, biberiye, maydanozda bulunuyor. Flavonlar antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle sağlığa katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra anti-enflamatuar etkinliği sayesinde Devamı…

böğürtlen, blackberry, black berry, kara beri, siyah beri, beriler, kırmızı meyveler

Antosiyaninler ve sağlığa katkıları

Bitkilerde en yaygın bulunan doğal pigmentlerden biri olan antosiyaninler, flavonoitler grubunda yer alıyor. Meyvelere ve sebzelere mavi, kırmızı, turuncu ve mor renklerini veren antosiyaninlerin sağlık etkilerine olan merakın son dönemde arttığı biliniyor. Peki antosiyaninler neden bu kadar merak ediliyor, gelin bu sorunun yanıtını birlikte görelim. Antosiyaninler bitkilere dikkat çekici renkler Devamı…

kuşkonmaz, yeşil, brokoli, biber, avokado, kale

Hücresel kahramanlar: Flavonollerin gizli gücü ve lezzetli kaynakları

Kersetin, mirisetin, kaempferol, fsetin, rutin ve astragalin flavonoller grubunda bulunan ve diğer bazı polifenollere göre işlevselliği yüksek bileşenler olarak biliniyor. Gelin bu içerikte flavonolleri inceleyelim. Flavonoller antioksidan etkileriyle hücrelerdeki hasar yapıcı molekülleri temizliyor. Araştırmalar¹ flavonol alımının kalp-damar hastalıklarında, kanserde, diyabette, viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda ölüm oranını azalttığını gösteriyor. Flavonollerin anti-inflamatuar etkisi Devamı…

çerez, yağlı tohumlar, ceviz, kakao, yemek hazırlama

3 soruda iyot

Tiroit hormonlarının yapımında kullanılan iyot mineralinin ağırlık yönetimi, kan yağları ve hafızadan sorumlu olduğu biliniyor. 1 • İyot hangi besinlerde bulunuyor? Ton balığı, morina balığı, mezgit, diğer balıklar ve su ürünleri Yumurta, kırmızı et, sakatat Süt, yoğurt, kefir Patates, mısır, kabak, pazı, ıspanak, sarımsak Kızılcık, muz, çilek, kuru erik İyotlu Devamı…

sangria, soğuk İspanyol kırmızı şarabı

A vitamini: Büyüme, kemik gelişimi ve sağlık için ihtiyaç duyduğunuz 10 besin!

Büyüme, kemik gelişimi, üreme, bağışıklığın güçlenmesi, cilt sağlığının korunması ve görme fonksiyonları üzerinde etkili olan A vitaminini yüksek oranda içeren 10 besin! 1 • Balık, su ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri Somon balığı, sardalye, tuna, karides ve morina ciğeri yağı başta olmak üzere balıklar, su ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri A Devamı…

ıspanak, yeşillik, spinach

Kemikten kalbe, sinirden kaslara magnezyumun şaşırtıcı görevleri ve sağlıklı beslenme ipuçları

Kemik dokusu, sinir sistemi, kalp ve kas dokularında önemli görevler üstlenen magnezyum aynı zamanda bağışıklık sistemini destekliyor. 1 • Magnezyum hangi besinlerde bulunuyor? Kuru fasulye, kuru nohut, maş fasulyesi, barbunya, börülce, yeşil mercimek Ispanak, marul, pırasa, soğan, domates, kereviz, havuç, patates Avokado, muz, portakal, üzüm, incir, hurma Antep fıstığı, ceviz, Devamı…

kelp, su yosunu, deniz yosunu, deniz yeşilliği, deniz bitkileri

Polifenoller: Bitkilerin gücü ve sağlıklı yaşam için önemi

Bitkilerde bulunan, fenilalanin ve tirozin isimli aminoasitlerden sentezlenen biyokimyasal bileşenlere polifenol deniyor. Doğada 8000’den fazla¹ polifenol bulunuyor. Polifenoller temelde flavonoitler ve fenolik asitler olarak ikiye ayrılıyor. Bunların çeşitleri ise şöyle sıralanıyor: Flavonoitler: Flavonoller, antosiyaninler, flavonlar, flavanonlar, izoflavonlar, flavanoller Fenolik asitler: Hidroksi-sinamik asitler ve hidroksibenzoik asitler Sebze, meyve gibi besinlerin yanı Devamı…