Kategori: Sindirim sistemi hastalıkları

  • Göbek bölgesinde sık rastlanan bir sorun: Umblikal herni

    Göbek bölgesinde sık rastlanan bir sorun: Umblikal herni

    Göbek fıtığı da denen umblikal herni, karın bölgesindeki zayıf kas dokusundan bağırsak veya yağ dokusunun dışarı doğru çıkmasıyla oluşuyor. Özellikle yenidoğan bebeklerde, hamilelik ya da aşırı kilo alımı yaşayan yetişkinlerde daha sık görülüyor. Göbekte şişlik, hassasiyet ve ağrı, umblikal herni belirtileri arasında yer alıyor. Bu rahatsızlık genellikle zararsız olsa da ilerleyen vakalarda organ sıkışması (inkarserasyon)…

  • Gastroparezi: Beslenme tedavisi ile hayatınızı değiştirin!

    Gastroparezi: Beslenme tedavisi ile hayatınızı değiştirin!

    Halk arasında mide tembelliği adıyla bilinen gastroparezi, mide kaslarının normal çalışmasını yavaşlatıyor ve sindirimi zorlaştırıyor. Bu durumda besinlerin mideyi normal hızda terk etmesini engelliyor ve sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Belirtiler arasında şişkinlik, mide bulantısı ve çok erken doyma hissi yer alıyor. Uzmanlar gastroparezi tedavisinde doğru beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Az yağlı ve lif oranı düşük…

  • Demir takviyesi kabızlık yapar mı? Doğru bilinen yanlışlar

    Demir takviyesi kabızlık yapar mı? Doğru bilinen yanlışlar

    Demir takviyesi birçok kişi tarafından kullanılıyorsa da kabızlık gibi yan etkilere sıklıkla rastlanıyor.  Demirin formu ve tüketim şekli düzenlenerek bu yan etkilerin önüne geçilebiliyor. Kabızlık şikâyetini azaltmak için demir bisglisinat, lipozomal demir veya sukrozomiyal demir gibi daha kolay emilen formlar öneriliyor. Öte yandan demir takviyesini C vitamini ile birlikte aç karnına almak demir emilimini artırabiliyor.…

  • Kabızlığa neden olabilen 5 ilaç

    Kabızlığa neden olabilen 5 ilaç

    Bağırsak tembelliği olarak da bilinen kabızlığın hatalı beslenme alışkanlıklarından kanser türlerine kadar uzanan çok sayıda nedeni bulunuyor. İlaçlar da kabızlığı tetikleyen ajanlar arasında yer alıyor. 1 • Kabızlığa neden olabilen 5 ilaç: “Demir” Her ne kadar ilaç olmasa da demir takviyeleri, bileşimleri nedeniyle kabızlığa neden olabiliyor. 2 • Kabızlığa neden olabilen 5 ilaç: “Lityum” Yaygın olarak…

  • Yaşam biçiminizi değiştirerek kabızlık şikayetinizi azaltabilirsiniz

    Yaşam biçiminizi değiştirerek kabızlık şikayetinizi azaltabilirsiniz

    Bağırsak hareketlerinin normale göre azalmasını ifade eden kabızlık, beslenme başta olmak üzere yaşam biçimi değişikliği ile ortadan kalkabiliyor. 1 • Baklagilleri diyetinize ekleyin Kuru fasulye, kuru nohut, maş fasulyesi, barbunya, börülce ve mercimek gibi baklagilleri diyetinize ekleyerek aldığınız lif miktarını artırın. 2 • Beyaz ekmek tüketiminizi azaltın Beyaz ekmek yerine yulaf, tam buğday, çavdar veya…

  • Aşırı gaz sorununa ne iyi gelir?

    Aşırı gaz sorununa ne iyi gelir?

    Sindirim sürecinin doğal bir sonucu olan gaz, anüsten ve ağızdan dışarıya atılıyor. Oluşan gazın vücuttan uzaklaştırılamaması sonucunda sıkışma ve şişkinlik ortaya çıkıyor.  Beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan bu durum bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Hangi besinler gaz sıkışmasına neden oluyor? Kuru fasulye, nohut, barbunya, börülce, maş fasulyesi ve yeşil mercimek gibi baklagiller brokoli ve lahana…

  • Soğuk alma ve bağırsak gazı arasındaki ilişki: Üşüttüğümüzde neden gaz çıkarırız?

    Soğuk alma ve bağırsak gazı arasındaki ilişki: Üşüttüğümüzde neden gaz çıkarırız?

    Soğuk hava koşulları bağırsak gazı oluşumunu doğrudan etkilemiyor. Fakat soğuk algınlığı veya üşütmeye bağlı olarak bazı durumlarda bağırsak gazı oluşumu artabiliyor. İşte bu konuda bazı olası nedenler: Bağırsak hareketleri Soğuk algınlığı veya üşümeyle beraber bağırsak hareketleri genellikle yavaşlıyor. Bu durumda bağırsaklarda biriken gaz miktarı artarak daha fazla gaz çıkışı olabiliyor. Hava yutma Soğuk algınlığı veya…

  • Kahve tüketimi ve kabızlık arasında nasıl bir ilişki bulunuyor?

    Kahve tüketimi ve kabızlık arasında nasıl bir ilişki bulunuyor?

    Bağırsak hareketlerinin normale göre azalmasını ifade eden kabızlık, beslenme başta olmak üzere pek çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu faktörlerden birinin de kahve tüketimi olduğu biliniyor. Dünya çapında tüketimi en yaygın içeceklerden biri olan kahve, kafein ve türevleri başta olmak üzere çok sayıda biyoaktif bileşen içeriyor. Kafein ve diğer biyoaktif bileşenler nedeniyle kahve bağırsak…

  • Kabızlıkla savaşan 5 besin!

    Kabızlıkla savaşan 5 besin!

    Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren kabızlığın kronikleşmeden tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğu biliniyor. 1 • Kabızlıkla savaşan 5 besin: “Su” Su, kabızlıkla savaşta önemsenmesi gereken besinlerin başında geliyor. Sıvı gereksiniminizi saf su ve maden suyu gibi kaliteli kaynaklardan sağlayın. 2 • Kabızlıkla savaşan 5 besin: “Baklagiller” Kuru fasulye, kuru nohut, barbunya, börülce, maş…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.