Psikoloji lisans programını tamamladıktan sonra psikoloji alanında lisansüstü programlardan birini başarıyla tamamlayarak belirli bir alanda uzmanlaşabilirsiniz. Psikolojinin birçok uzmanlık alanı bulunsa da yazımda ülkemizdeki en yaygın programlardan bahsedeceğim.
Psikolojinin uzmanlık alanları: Klinik psikoloji
Psikoloji denildiğinde muhtemelen aklınıza ilk gelen çalışma alanı olan klinik psikoloji, normal ve normal dışı insan davranışlarıyla ilgilenir. Bu alanda yüksek lisans eğitimini tamamlayan psikologlara klinik psikolog unvanı verilir. Klinik psikolog; danışanları değerlendirmek amacıyla gözlem ve görüşme tekniklerini kullanır, eğitimi aldığı testleri uygular ve psikoterapi uygulamaları yapar.
Psikolojinin uzmanlık alanları: Sosyal psikoloji
Tutum, sosyal etki, önyargı, ilişkiler, propaganda, liderlik gibi konuları ele alan sosyal psikoloji; bireyin, toplum içindeki tutum ve davranışlarını inceler. Sosyal psikolog, araştırma yaparken bilgiye dayalı hipotezler üreterek bunların doğru olup olmadığını deneyler yoluyla sınar.
Psikolojinin uzmanlık alanları: Gelişim psikolojisi
Gelişim psikolojisi; doğumdan ölüme kadar geçen süre içinde genetik ve çevresel faktörlerin insanın yaşam boyu gelişimine etkisini inceleyen alandır. Gelişim psikoloğu; bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerine ayırdığı insan yaşamını, gelişim ve değişme kavramları kapsamında ele alır.
Psikolojinin uzmanlık alanları: Deneysel psikoloji
Deneysel psikoloji, çevresel koşulların ve uyaranların davranış üzerindeki etkilerini ayrıntılı şekilde tanımlayıp ölçen uygulama alanıdır. Bellek, öğrenme, algı ve dikkat gibi bilişsel süreçler deneysel psikolojinin temel konularıdır. İnsanlar üzerinde çalışmalar yürüten deneysel psikolojinin araştırma yöntemlerinden biri de hayvan deneyleridir.
Psikolojinin uzmanlık alanları: Endüstri ve örgüt psikolojisi
Temel olarak iş doyumu ve verimlilik üzerinde çalışan endüstri psikolojisi; iş analizi, liderlik, iş stresi, personel seçme ve iş tasarımı gibi konuları da ele alır. İşletmelerin verimliliğini ve çalışanların iş doyumunu optimum seviyeye getirmek için araştırmalar yapar ve programlar geliştirir.
Psikolojinin uzmanlık alanları: Psikometrik psikoloji
Psikoloji bilimi için veri toplayacak ölçü araçları geliştiren psikometrik psikoloji, istatistiksel yöntemler kullanarak psikolojik testler, anketler ve ölçekler geliştirip bu envanterlerin geçerlik ve güvenirliğini sınar.
Yukarıdaki programlara ek olarak ülkemizdeki üniversitelerde adli psikoloji, spor psikolojisi, aile psikolojisi, trafik psikolojisi ve bilişsel psikoloji gibi çeşitli lisansüstü programlar da mevcuttur.
Unutulmamalıdır ki psikoloji dışında bir lisans programından mezun olduktan sonra yukarıdaki alanlarda lisansüstü eğitimi almanız, psikolog olmanızı sağlamaz. Psikolog unvanı, 4 yıllık psikoloji lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlara verilir.
Bir yanıt yazın