Etiket: psikoloji
-
Suçluluk hissetmeden yaşamak
•
Suçluluk duygusunu yaptığımız ve yapmadığımız eylemlerin başkalarına zarar vermesi veya zarar verme ihtimali olması durumunda hissediyoruz. Diğer duygularımız gibi bizi olan biten hakkında uyaran suçluluk, kendimizi içsel olarak değerlendirmemizle ortaya çıkıyor. Çocukluğumuzdan itibaren ailemizden ve yakın çevremizden öğrendiğimiz değerlere göre şekillendiği için herkesin suçluluk duyduğu konular farklılık gösterebiliyor. Başka bir deyişle suçluluk değerlerimize veya makul…
-
Anksiyetenizi yönetin
•
Gerçek veya algılanan bir belirsizlikle karşı karşıya kaldığımızda ortaya çıkan anksiyete çoğumuz için zorlayıcı olabiliyor. Bazı teknikler anksiyetenin getirdiği yükü hafifletmeye yardım edebiliyor. • Anksiyetenin varlığını kabul edin Birçok kişi duygularını fark edemiyor. Yaşadığınız duyguyu fark edip tanımlamak onu yönetmeyi kolaylaştıracaktır. Anksiyetenin sizde ne gibi değişiklikler yarattığını fark ederek onun doğal bir duygu olduğunu kabul…
-
Aşağılık kompleksi!
•
Halk arasında yaygın kullanılan bir tamlama olan aşağılık kompleksini daha iyi anlamak için Alfred Adler‘in (1870-1937) kuramına göz atmak gerekiyor. Adler’e göre biz, aşağılık duygusuyla dünyaya geliyoruz. Yetersiz ve savunmasız olarak doğduğumuz için oluşan aşağılık duygumuz, yetişkinlerle etkileşime girdikçe artmaya başlıyor. Biz bu aşağılık duygusuyla birlikte zayıf yönlerimizin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Adler bu durumu ödünleme olarak…
-
Bedeninizi seviyor musunuz?
•
Beden imajınız bedeniniz hakkındaki düşüncelerinizin, duygularınızın, inançlarınızın ve görünüşünüze dair algınızın bütününden oluşuyor. Zihinsel bir temsil olan beden imajınızın gerçekte nasıl göründüğünüzle bir ilgisi olmayabiliyor. Olumlu veya olumsuz beden imajı; ebeveynlerinizin tutumları, erken çocukluk deneyimleriniz, sosyal ilişkileriniz, medya ve kültür gibi faktörlere bağlı olarak şekilleniyor. Çocukluğunuzdan itibaren ailenizden ve çevrenizden bedeninizin görünüşüne yönelik olumlu tepkiler…
-
Özgecilik, alturizm veya diğerkâmlık
•
Alturizm ve diğerkâmlık olarak da adlandırılan özgecilik; karşılığında hiçbir şey beklemeden, bazen risk alarak ve bedel ödeyerek fedakârlık yapmamızı ifade ediyor. Özgeci davranışları çevremizde gözlemleyebiliyoruz. Buz tutmuş suya atlayarak boğulan birini kurtarmaya çalışan kahraman, mahsur kalan bir çocuğu balkon demirlerine tırmanarak kurtaran genç, tüm mal varlığını bir vakfa bağışlayan hayırsever gibi örnekleri görmüş veya haberlerde…
-
Beden ikizleme işe yarıyor mu?
•
Evinizi hayal edin. Ütülemeniz gereken kıyafetler var ve günlerdir bekliyor. Zamanınız ve enerjiniz olduğu halde ütü yapmaya başlayamıyorsunuz. Sonra bir arkadaşınız sizi arıyor ve sohbet etmeye başlıyorsunuz. Sohbetin uzun süreceğini bildiğiniz için bir yandan da ütü masasını kuruyorsunuz. Sohbet ederken tüm çamaşırlarınızı ütülemiş oluyorsunuz. Başka bir örnekle devam edelim. Okumak ve bitirmek istediğiniz bir kitap…
-
Teknolojik tekillik kavramını biliyor musunuz?
•
Teknolojinin, özellikle yapay zekanın hızla gelişerek insanın zihinsel kapasitesini aştığı ve kendi kendini kontrol edebildiği duruma teknolojik tekillik deniyor. Teknolojik tekillik günümüzde deneyimlediğimiz bir şeyi değil gelecekte gerçekleşebilecek hipotetik (varsayımsal) bir durumu ifade etmek için kullanılıyor. Teknolojik tekilliğin kabaca şu şekilde gerçekleşmesi bekleniyor: İnsanın zihinsel kapasitesi teknolojik gelişmeler kadar hızlı evrimleşmiyor. Teknolojinin ise geçmişten günümüze hızla ilerlediği…