sarışın çocuk, erkek, kitap, şaşırma, ağız, yelek, pembe, erkek çocuğu-2

Çocuk psikolojisi alanında içerik üretecek yazar arıyoruz

Momentum Sağlık, Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Psikolog Cenk Umur tarafından 2019 yılında kuruldu. Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, gücünü Beslenme-Diyetetik, Psikoloji ve Fizyoterapi-Rehabilitasyon alanlarında halkı bilgilendirmek isteyen uzmanlardan alıyor. Genel nitelikler Tercihen yazarlık tecrübesi bulunan, uzmanlık alanında deneyim sahibi, iletişim becerileri gelişmiş, meslek etiğine bağlı, tercihen Eskişehir ilinde ikamet Devamı…

ayna, illüzyon, halüsinasyon, algı, yanılsama, sanrı, algı yanılması, kırık, çöl, gece

İllüzyon ve halüsinasyon arasındaki farkı biliyor musunuz?

Çevremizde olan biteni algılama sürecimizde ortaya çıkan düzensizlikler ve eksiklikler algı yanılmaları olarak isimlendiriliyor. Algı yanılmaları ise illüzyon (yanılsama) ve halüsinasyon (sanrı) olarak iki ayrılıyor. Var olan bir nesneyi ve uyaranı olduğundan farklı algılamamıza illüzyon deniyor. İllüzyon fiziksel ve psikolojik nedenlerle oluşabiliyor: Fiziksel illüzyon, duyu organlarımızın var olanı algılamada yetersiz Devamı…

schadenfreude, psikoloji, almanca, almanya, resim, tablo, renkli, neşe, zarar

Schadenfreude nedir?

Almanca başkasının talihsizliğinden duyulan keyif anlamına gelen schadenfreude, zarar (schade) ve neşe (freude) sözcüklerinden oluşuyor. Schadenfreude, yani başkasının başına gelen kötü şeylerin zaman zaman hoşumuza gitmesi bizi kötü biri yapmıyor. Bu duygunun evrimsel kökenlerinin olduğu, adalet ve rekabetle ilişkili olduğu düşünülüyor. Rekabetin olduğu alanlarda diğer kişilere ve gruplara karşı üstünlük Devamı…

kendini kabul, koşulsuz kendini kabul, kabul etme, kendi varlığını kabul etme, acceptance, kafe, mola, dinlen, bireysel

Kendinizi olduğunuz gibi kabul ediyor musunuz?

Kendini kabul (koşulsuz kendini kabul) fiziksel ve zihinsel özelliklerimizi olumlu ve olumsuz olmasına bakmaksızın olduğu gibi kabul etmemize deniyor. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek düşündüğünüz kadar kolay olmayabiliyor çünkü farklı olan ve kabul edilmeyeceğini varsaydığımız niteliklerimizi saklama ve değiştirme eğiliminde oluyoruz. Çocukluk deneyimlerimiz burada büyük rol oynuyor. Hangi özelliklerimizin kabul edilebilir Devamı…

Jungian persona

Diğer insanlara yansıttığımız kişiliğimize persona deniyor. Carl Gustav Jung tarafından kavramsallaştırılan persona terimi maske anlamına geliyor. Persona, özümüzde olan kişiliğimizi değil dünyaya sunduğumuz rolleri tanımlıyor. Bu bakımdan persona sosyal bir maske olarak düşünülebilir. Farklı sosyal koşullarda ve çeşitli gruplar içine farklı personalar (maskeler) takabiliyoruz. Çocukluktan itibaren toplumun beklentilerine ve normlarına uymak Devamı…

çaresizlik, öğrenilmiş çaresizlik, mutsuz, üzüntü, düşünmei karar, odak

Öğrenilmiş çaresizlik nasıl gelişiyor?

Öğrenilmiş çaresizlik, tekrarlanan zorluklarla karşısında koşulları değiştirecek gücümüzün olmadığına inanmamız olarak tanımlanıyor. Öğrenilmiş çaresizliği deneyimlediğimizde var olan olumsuz koşulları değiştirme olasılığımız olsa bile harekete geçmekten vazgeçerek kaderimizi kabul ediyoruz. Öğrenilmiş çaresizlik, psikolog olan Seligman ve Overmier‘in 1967 yılında hayvanlarla yaptığı çalışmada keşfediliyor. Çalışmada, köpekler bulundukları zemin üzerinden kaçamayacakları bir dizi Devamı…

kadın, yalnız, mutsuz, dalgın, inkar, yok sayma

Yas sürecinde nelere dikkat etmelisiniz?

Kayıptan sonra gelen yas sürecini ve yas belirtilerini önceki yazımda anlatmıştım. Yas sürecini yönetmenizde size ve yas yaşayan yakınlarınıza faydası olacağını düşündüğüm önerilerde bulunacağım. Sizi fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak sarsan yas sürecinde kendinize karşı sabırlı olun. Zorlayıcı olsa da etrafınızdaki insanlarla yaşadığınız kayıpla ilgili konuşarak öfke, suçluluk, korku ve Devamı…

tatilde bebek, kumsal, sahil, erkek çocuk

Afet sonrasında bebeğiniz (0-2 yaş) için neler yapabilirsiniz?

Yaşanan afetler ve zorlu olaylar sonrasında çocuğunuz yaşına göre farklı tepkiler gösterebilir. Bunlar bedenin ve zihnin olağan dışı bir duruma verdiği normal tepkilerdir. Benzer afetlerden sonra her çocuk benzer tepkiler verebilir. Bebeklik dönemindeki (0-2 yaş) çocuğunuz aşağıdaki stres tepkilerini gösterebilir: Ağlama, huysuzluk, sakinleşememe ve gergin olma Anneye, babaya ve yakınlara Devamı…

afet, deprem, afetzede, deprem sonrası, yalnızlık, iyileşme, toparlama, yeni gün, doğa, kadın

Afet sonrası iyileşme süreci

Hayatta birçok zorlukla karşılaşıyoruz ve geriye baktığımızda zamanla hepsinin üstesinden gelebildiğimizi görüyoruz. Afetlerden sonra zaman geçtikçe: Olup biteni kabul etmeye başlıyoruz. Stres tepkilerinin şiddeti zamanla azalıyor. Günlük hayata ve rutinlerimize dönmeye başlıyoruz. Gelecekle ilgili planlar yapıyoruz. Karamsarlık, üzüntü, öfke, suçluluk gibi duygularımızda azalma oluyor. Yaşadığımız afet geçmişimizde üzülerek hatırladığımız bir Devamı…

destek, yardım, el birliği, işbirliği, anlaşma

Psikolojik ilk yardım uygularken nelere dikkat etmelisiniz?

Yaşanan afetler birçok travmatik belirti ortaya çıkarıyor. Bu belirtiler bilişsel, sosyal, bedensel ve davranışsal olabiliyor. Yapılan çalışmalar psikolojik ilk yardım (PİY) müdahalesinin bu belirtileri hafiflettiğini gösteriyor. Psikolojik ilk yardım afetzedeleri zorlamadan güvende hissetmelerini, diğerleriyle bağ kurmalarını, sakinleşebilmelerini, umutlu olmalarını, fiziksel ve sosyal desteğe erişebilmelerini hedefliyor. Psikolojik ilk yardım eğitimiz varsa Devamı…

yalnız, mutsuz, depresyon, kadın, siyah beyaz, karanlık

Afetlerde sosyal medya kullanımı!

06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen depreme ait görüntülerin paylaşılması toplumun psikolojik sağlığını olumsuz etkiliyor. Türk Psikologlar Derneği’nin (TPD) bu kapsamda yaptığı duyuru dikkate alınmalıdır: Sosyal medya kullanan vatandaşlarımıza ve basın kuruluşlarına, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illeri de etkisi altına alan depremden etkilenen insanlara ait görüntüleri ve Devamı…

tutku, tutkulu olmak, tutkulu ilişki, gül, romantik, hediye, değer, çiçek

Tutku nedir?

Tutku yoğun, harekete geçiren ve aşırı bir his veya inanç olarak tanımlanıyor.¹ Bu tanım herkes için uygun gibi görünse de tutkunun nasıl hissettirdiği kişiden kişiye değişiyor. Yoğun ve aşırı hisler birçok bedensel tepkiye neden olduğu için tutku kimileri için rahatsız edici olabiliyor. Bazları ise tutkunun yaşamdan keyif almayı artırdığını ve Devamı…