kurbanı suçlama, mağduru suçlama, victim blaming, şiddet, mağdur, kırmızı, sessiz, konuşmak

Şiddet mağdurlarını niçin suçluyoruz?

Günlük yaşantımızda ve medyada birçok şiddet olayına şahit oluyoruz. Söz konusu şiddet olayları bunu deneyimleyen mağdurlar için travmatik, örseleyici ve trajik olabiliyor. Şiddet, onu deneyimleyenler için zorlayıcı olsa da mağduru suçlama eğiliminde olabiliyoruz. Bu eğilim sosyal psikolojide mağduru (kurbanı) suçlama olarak tanımlanıyor. Mağduru suçlamaya dair en yaygın örnek kadına yönelik Devamı…

Psikolojide demirleme etkisi nedir?

Bilişsel önyargılarımızdan biri olan demirleme etkisi (anchoring bias) alışveriş başta olmak üzere birçok davranışımızı etkiliyor. Kabaca, ilk duyduğumuz bilginin doğruluğuna inanmamız olarak tanımlayabileceğimiz demirleme etkisi temel eğilimlerimizden biri olduğu için reklamlarda ve pazarlama yöntemlerinde yaygın şekilde kullanılıyor. Birkaç örnek üzerinden ilerleyebiliriz. Çevrim içi alışveriş sitelerinde indirimde olduğunu gördüğümüz bir ürünün Devamı…

ayla-hale-halo-hare-tac-kadin-kralice-altin-psikoloji.

Ayla etkisi: Güzel bulduğumuz kişilere daha çok güveniyoruz!

Sosyal psikolojinin önemli kavramlarından biri olan ayla etkisi, dilimize İngilizce’deki halo effect teriminden çevrilmiştir. Ayla (hale, hare) kelimesi ayın ve bazı yıldızların etrafında görülen ışık halkası, nur dairesi anlamına geliyor. Ayla etkisi, bir kişinin bildiğimiz özelliği üzerinden onun diğer özellikleri hakkında genel bir değerlendirme yapmamız olarak tanımlanıyor. Karşımızdaki kişiyi iyi biri Devamı…

vandalizm, kargaşa, isyan, gösteri, protesto, ateş

Kitle psikolojisi

Kitle psikolojisi, bireylerin duygularıyla hareket ederek ortak davranış sergilemeleri olarak tanımlanıyor. Bu duruma çoğunluk psikolojisi veya sürü psikolojisi de deniyor. Kitle psikolojisine göre hareket eden bireyler,  tek başlarına  yapmayacakları eylemleri gerçekleştiriyorlar. Yoğun duygular barındıran bu eylemler şiddet içerebiliyor. Linç, gösteri ve vandalizm gibi eylemler kitle psikolojisiyle gerçekleştiriliyor. Bireyler içinde bulundukları Devamı…

Uyma davranışı: Benimseme, özdeşleşme ve itaat

Uyma davranışı düşüncelerinizi ve davranışlarınızı diğer insanlara veya gruplara uyacak şekilde değiştirmeniz ve düzenlemeniz olarak tanımlanıyor. Günlük yaşamda çok sık karşılaştığınız uyma davranışı diğerlerinin doğrudan veya dolaylı etkisiyle ortaya çıkar. Uyma davranışının 3 türü: Benimseme Benimseme; bir grubun görüşlerinin gerçekten doğru olduğuna inanarak uyum sağlamanızdır. Benimseme yolluyla uyma davranışı gösterdiğinizde Devamı…

kadın,erkek, kıskanç, kıskanma, ilişki, çift, öfke

İlişkiniz hakkında hissettiklerinizi ne belirliyor?

Sosyologlar ve sosyal psikologlar tarafından 1954-1964 yıllarında geliştirilen sosyal alışveriş kuramı kişilerarası çekiciliğin açıklanmasında kullanıyor. Bu kurama göre ilişkiniz hakkında nasıl hissettiğiniz; ilişkinizdeki ödül-bedel dengesine bağlı olarak şekilleniyor. Birlikte olduğunuz kişinin özelliklerini olumlu algılıyorsanız ve ilişkiniz dışsal kaynaklara (statü, insan, maddi kaynak) ulaşma potansiyelinizi artırıyorsa ilişkiniz sizin için ödül verici Devamı…

Diyetisyen, online diyet, beslenme uzmanı, doktor

Psikolojinin uzmanlık alanları nelerdir?

Psikoloji lisans programını tamamladıktan sonra psikoloji alanında lisansüstü programlardan birini başarıyla tamamlayarak belirli bir alanda uzmanlaşabilirsiniz. Psikolojinin birçok uzmanlık alanı bulunsa da yazımda ülkemizdeki en yaygın programlardan bahsedeceğim. Psikolojinin uzmanlık alanları: Klinik psikoloji Psikoloji denildiğinde muhtemelen aklınıza ilk gelen çalışma alanı olan klinik psikoloji, normal ve normal dışı insan davranışlarıyla Devamı…