Bariyatrik cerrahi obezitenin tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Bu yöntem ile ağırlık kontrolünün sağlanmasının dışında tip-2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi ve uyku apnesi gibi obeziteyle ilişkili metabolik sorunların da büyük ölçüde düzeldiği gözlemleniyor. Bu nedenle obezite cerrahisine metabolik cerrahi de deniyor.
Beden kütle indeksi değeri (BKİ) ≥ 40 kg/m² olan veya BKİ değeri ≥ 35 kg/m² olup en az bir komorbiditenin (tip-2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, uyku apnesi gibi) görüldüğü hastalara bariyatrik cerrahi uygulanabiliyor.
Bariyatrik cerrahinin gebelik sırasında tercih edilebilen bir yöntem olmadığı biliniyor. Bu nedenle obezite tedavisinde cerrahi seçeneğini düşünen kadınların gebelikten kaçınmaları öneriliyor.
Bariatrik cerrahiden 12-18 ay sonra gebeliğe izin veriliyor. Polikistik over sendromu olan hastalarda operasyonla birlikte fertilite (doğurganlık) ihtimalinin artacağı göz önünde bulundurulması gerekiyor. Malabsorbtif tipte (biliopankreatik diversiyon ± duedonal switch, roux-en-Y gastrik bypass) bariyatrik cerrahi geçiren kadınlarda oral kontraseptif (doğum kontrol hapının) etkinliğinin azalacağı bildiriliyor
Cerrahi sonrası gebelik oluştuğunda uygun vücut ağırlığının korunması ve beslenme desteğinin sağlanması bebek sağlığı için önem arz ediyor. Her trimesterde (9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık döneminde) özellikle demir, folat, vitamin B12, kalsiyum ve vitamin D düzeylerinin jinekolog ve diyetisyen tarafından takip edilmesi gerekiyor.
Bariyatrik cerrahiden 12-18 ay sonra gebelik planlıyorsanız sürecin en sağlıklı şekilde geçmesi için hekim ve diyetisyeninize başvurmayı unutmayın. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.
0 yorum