ayna, yeme bozukluğu, yağlanma, bel yağlanması, obezite

Obezite cerrahisi ve fiziksel aktivite

Obezite cerrahisinden sonra yağsız vücut ağırlığının korunmasında fiziksel aktivite büyük önem taşıyor. Öte yandan ameliyat geçiren pek çok hasta, midesinin zarar göreceği düşüncesiyle egzersiz yapmaktan kaçınıyor. Gelin obezite cerrahisinde fiziksel aktivite konusuna genel bir bakış atalım. Obezite cerrahisi geçirdikten sonra hastanede yatışınızın devam ettiği süre zarfında küçük adımlarla da olsa Devamı…

saç örme, kadın, kız çocuğu, şefkat, bakım verme, annelik

Obezite cerrahisinden sonra saç dökülmesi görülür mü?

Obezite cerrahisinden 3-6 sonra saç dökülmesi görülebiliyor. Bu durum operasyon sonrasında hızlı ağırlık kaybı ve besin ögesi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Diyetisyen danışmanlığında beslenme tedavisi uygulayan danışanlarda saç dökülmesi tipik olarak kendi kendine düzeliyor. Besin ögesi eksikliğiniz varsa bunun devam etmemesi için yeterli miktarda protein tükettiğinizden ve diyetisyeninizin / cerrahınızın önerdiği Devamı…

kişilik bozukluğu, bağımlı kişilik bozukluğu, kadın, gözlük, düşün, fikir, karar, yorgun

Obezite cerrahisiyle birlikte görülen tat değişiklikleri beslenme tedavisiyle ortadan kalkıyor

Obezite cerrahisinden sonra mide bulantısı, kusma, sıvı kaybı, besin ögesi yetersizliği, kabızlık, ishal, laktoz intoleransı, saç kaybı ve tat değişiklikleri gibi yan etkiler gelişebiliyor. Tat değişiklikleri, obezite cerrahisiyle birlikte besin tüketiminin azalması ve tedavinin bir parçası olarak verilen ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Diyetisyen danışmanlığında hazırlanan beslenme tedavisi, gelişen bu tat Devamı…

tuvalet kağıdı, wc, kabızlık, sindirim sistemi, boşaltım, karın ağrısı, ishal, gaz, peklik, doluluk, kaka, bok

Obezite cerrahisi sonrasında görülen ishale karşı 3 çözüm önerisi

Obezite cerrahisi geçirdikten sonra kısa süreli olarak bağırsak sorunları yaşayabilirsiniz. Ameliyat sonrasında ishal genellikle altta başka bir sorunun yattığını gösteriyor olabilir. İshalin ortadan kaldırılmasında bu sorunun tespit edilmesi önem taşıyor. Laktoz intoleransına bağlı gelişen ishallerde süt ürünlerini diyetinizden çıkartın Süt, süt tozu, yoğurt, peynir, tereyağı, krema, dondurma, çikolata, pasta, bisküvi, Devamı…

mide, karın, gaz, şişkinlik, abdominal bölge, kabızlık, bağırsak

Obezite cerrahisi sonrasında laktoz intoleransı gelişebiliyor

Obezite cerrahisi geçirdiyseniz ameliyattan sonra ishal, gaz, şişkinlik ve mide kasılması (kramp) gibi sindirim sistemi sorunları yaşıyor olabilirsiniz. Bu şikâyetler laktoz intoleransı geliştirdiğinizi gösteriyor olabilir. Laktoz intoleransının olumsuz etkilerini azaltmak için diyetisyeninize danışarak laktozsuz süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Bununla beraber hekiminizle görüşerek laktaz enzimi (laktaid) kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Özellikle Devamı…

diyetisyen, mr, görüntüleme, hasta, öneri, diyet, hastane

Obezite cerrahisi geçirdiyseniz ve kabızlık sorunu yaşıyorsanız bu önerilere kulak verin

Obezite cerrahisinden sonraki ilk birkaç hafta içinde kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Sıvı tüketiminin azalması, düşük lifli beslenme, ilaçlar, kalsiyum ve demir takviyeleri nedeniyle tetiklenen bu sağlık sorununu ortadan kaldırmak için diyetisyeninizin tavsiye ettiği şekilde ve yeterli miktarda sıvı almalısınız. Bununla birlikte fiziksel aktivite düzeyinizi artırmalısınız. Diyetisyeninizin önerdiği diyet aşamalarına uygun beslenmelisiniz. Devamı…

somates, salata, sunum, edamame, soya, soya fasulyesi, yeşil soya fasulye, soya ürünleri, vegan besinler,

Obezite cerrahisinden sonra besin ögesi eksikliği yaşamamak için neler yapabilirsiniz?

Obezite cerrahisinden sonraki iki aylık dönemde bazı besinler diyetten çıkartılıyor. Bu durumda protein, vitamin, mineral ve enerji yetersizliği görülebiliyor. Besin ögesi yetersizliği yaşamamak için sebzeler, meyveler ve tam tahıl ürünleri gibi diyet posası, vitamin ve mineral açısından zengin besinleri diyetisyeninizin önerdiği diyet aşamasında ve yine diyetisyeninizin tavsiye ettiği miktarda tüketmelisiniz. Proteinlerin Devamı…

obezite, kadın, yağlanma, bel yağlanması, kilo verme

Obezite cerrahisinden sonra sıvı kaybını nasıl önlemelisiniz?

Bariyatrik cerrahi sonrasında yetersiz sıvı alımı, aşırı kusma ve ishal dehidrasyona (vücutta sıvı kaybına) neden oluyor. Dehidrasyon koyu sarı renkte idrar, baş ağrısı, baş dönmesi, dilde kuruma ve halsizlikle kendini gösteriyor. Obezite cerrahisinden sonraki ilk 2-3 aylık süreçte yoğun bir ağırlık kaybı gerçekleştiğinden özellikle bu aşamada sıvı tüketimine dikkat edin. Devamı…

sofra, yemek, dışarda yeme olgusu, kadın, acıkma, haz, yeşillik, cafe

Obezite cerrahisi sonrasında mide bulantısına ve kusmaya karşı neler yapabilirsiniz?

Obezite cerrahisinden sonraki süreçte büyük lokmalar hâlinde hızlı beslenmeniz, besinleri yeterince çiğnememeniz, mide kapasitenizi aşmanız ya da çok kuru /sert besinler tüketmeniz durumunda mide bulantısı ve kusma durumlarıyla karşılaşabilirsiniz. Özellikle cerrahiden sonraki 2-3 ay içinde karşılaşacağınız bu sorunu ilk kez deneyeceğiniz bir besinden sonra da yaşayabilirsiniz. Bu durumda aynı besini Devamı…

ameliyat, operasyon, cerrahi girişim anı

Obezite cerrahisinde görülebilen komplikasyonlar (yan etkiler) nelerdir?

Hastalığın seyrini olumsuz olarak etkileyen, hastanın genel durumunu kötüleştiren etkiler komplikasyon olarak isimlendiriliyor. Bariyatrik cerrahide en sık görülen komplikasyonları şöyle sıralayabiliriz: Mide bulantısı ve kusma sıvı kaybı besin ögesi yetersizliği kabızlık ishal laktoz intoleransı tat değişiklikleri saç kaybı Komplikasyonlar hastaların tamamında ortaya çıkmıyor. Ancak komplikasyon görülen hastada bunun nedenlerini anlamak, Devamı…

dışarda yemek yemek, kadın, sağlıklı beslenme

Obezite cerrahisinde beslenme: Beşinci aşama diyeti

Obezite cerrahisinde beslenmenin beşinci ve son aşaması standart diyet olarak adlandırılıyor. Bu aşamada normal kıvamda besinler tüketmeye başlayabilirsiniz. Tolere edebildiğiniz ölçüde besin çeşitliliği sağlayabileceğiniz bu aşamada ameliyat öncesindeki hatalı beslenme alışkanlıklarını bırakmaya çalışmalısınız. Obezite cerrahisinde beslenme: Beşinci aşama diyeti 2-3 saat aralıklarla üç adet ana ve üç tane de ara öğün tüketmelisiniz. Her Devamı…

diyetisyen, mr, görüntüleme, hasta, öneri, diyet, hastane

Obezite cerrahisinde beslenme: Dördüncü aşama diyeti

Obezite cerrahisinde beslenmenin dördüncü aşaması yumuşak-katı diyet olarak adlandırılıyor. Püre diyetten standart diyete geçiş aşaması olan yumuşak-katı diyet, bireysel farklılıklar göstermekle beraber 3-4 hafta sürüyor. Hem enerji hem de protein ihtiyacınızı besinlerle karşılayabileceğiniz bu aşamada birlikte protein içeren besin takviyesi kullanmanız gerekmeyecektir. Obezite cerrahisinde beslenme: Dördüncü aşama diyeti Üçüncü aşama Devamı…

kırmızı biber, kuru soğan, kabak, patlıcan, üzüm, ceviz, meyveler, renk renk beslenme, antioksidan, meyve, sebze

Obezite cerrahisinde beslenme: Üçüncü aşama diyeti

Obezite cerrahisinde beslenmenin üçüncü aşaması püre diyeti olarak adlandırılıyor. Yaklaşık iki hafta süren püre diyetinde, operasyondan sonra ihtiyacınız olan enerjiyi ve besin ögelerini beslenme yoluyla karşılamanız hedefleniyor. Püre diyetinin özellikle ilk günlerinde yeterli miktarda besin tüketememeniz durumunda diyetisyeninize danışarak ikinci aşamaya tekrar geçmeniz ve besin takviyesi kullanmanız uygun olacaktır. Obezite cerrahisinde Devamı…