sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin Devamı…

somon, balık, şef, bıçak, mutfak, kesme

Sitikolin beyin sağlığı için mucizevi bir destek mi?

Beyin sağlığı günümüzde giderek daha fazla önem kazanıyor. Sitikolin, bu alanda öne çıkıyor. Vücutta doğal olarak bulunan bu bileşik, sinir hücreleri arasındaki iletişimi güçlendiriyor. Nörolojik bozukluklarla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar sitikolinin beyin fonksiyonlarını iyileştirme potansiyelini gösteriyor. Sitikolinin Alzheimer hastalığı, inme ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi durumlarda olumlu etkiler Devamı…

Denge, koordinasyon, yol, sisli hava

Vestibüler sistemin işlevi nedir ve neden önemlidir?

Vestibüler sistem, denge ve vücut pozisyonunu kontrol eden, iç kulakta bulunan bir yapıdır. Bu sistem, beynimize yerçekimi, hareket ve denge ile ilgili bilgiler gönderiyor. Başımızı sağa sola çevirdiğimizde veya hızla hareket ettiğimizde vestibüler sistem bu değişiklikleri algılayarak vücudumuzu dengelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre vestibüler bozukluklar, baş dönmesi, denge kaybı ve koordinasyon Devamı…

beyin, sağ beyin, sol beyin, beyin çalışması,

Hipokampüs: Beynin hafıza ve yön bulma merkezi

Hipokampüs, beynin hafıza ve yön bulma süreçlerinde hayati rol oynuyor. Şekil olarak deniz atına benzeyen bu bölge, geçmişte anılarımızı saklıyor ve yeni hafızalar oluşturmamıza yardımcı oluyor. Öte yandan uzaysal yön bulma yeteneğimizi destekleyen bu yapı, sağlıklı bir beyin fonksiyonu için büyük önem taşıyor. Bilim insanları, hipokampüsün hafıza oluşumunda ve yön Devamı…

panik-kaygi-korku-atak-panik-atak-kadin-goz-yesil

Kaygının bedene yansıyan sesi: İçimde bir korku var, ne yapacağım?

Farklı nedenle aklımıza gelebilen içimde bir korku var düşüncesi, zihnimizle bedenimiz arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu düşünce kaygı, stres veya geçmişte yaşadığımız bir travmanın oluşturduğu etkilerden kaynaklanıyor. İçimde bir korku var, ne yapacağım? gibi kaygı yüklü düşüncelerle birlikte tehlikede olmadığımız hâlde beynimiz alarm durumuna geçerek bize huzursuzluk Devamı…

Psikolog, psikolojik danışma, psikiyatri doktoru, yaşam koçu

Zihninize iyi bakmak istiyorsanız diyetisyenle çalışın!

Günümüzde psikoloji ve beslenme arasındaki bağlantı her geçen gün daha fazla ön plana çıkıyor. Psikologlar, danışanlarının duygu durumlarını iyileştirmek için diyetisyenlerle iş birliği yaparak beslenmenin zihin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanıyor. Peki, bu iş birliği nasıl bir fark yaratıyor? Beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişki, pek çok araştırmayla destekleniyor. 2017 Devamı…

şamama kavunu

Unutulmuş hazine: Şamama kavunu

Arapça hoş kokan anlamına gelen şemm kökünden türeyen şamama, parfüm gibi hoş kokan kavun türüne deniyor. Yoğun aroması sayesinde şurup, tatlı, şeker ve lokum yapımında kullanılan şamama kavunu bazı yörelerde hâlâ güzel koku yayması için cepte taşınıyor, evlere asılıyor ve gelin çeyizlerine ekleniyor. Şamamada küçük hanım, şamama Her gün gider Devamı…