sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Nörobesinler beyin sağlığını nasıl etkiliyor?

Beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan besin bileşenlerine nörobesin deniyor. Bu besinler zihinsel sağlığın korunmasında kritik rol üstleniyor. Omega-3 yağ asitleri, B grubu vitaminler ve antioksidanlar nörobesin olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, nörobesinlerin sinir hücreleri arasındaki iletişimi desteklediğini ve beyinde nörotransmitter üretimini artırdığını ifade ediyor. Öte yandan omega 3 yağ asitlerinin Devamı…

somon, balık, şef, bıçak, mutfak, kesme

Sitikolin beyin sağlığı için mucizevi bir destek mi?

Beyin sağlığı günümüzde giderek daha fazla önem kazanıyor. Sitikolin, bu alanda öne çıkıyor. Vücutta doğal olarak bulunan bu bileşik, sinir hücreleri arasındaki iletişimi güçlendiriyor. Nörolojik bozukluklarla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar sitikolinin beyin fonksiyonlarını iyileştirme potansiyelini gösteriyor. Sitikolinin Alzheimer hastalığı, inme ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi durumlarda olumlu etkiler Devamı…

sunum, tabak, yemek, tekrar eden, dizi, seri, gıda, yemek, siyah tabak, tavuk, mantar

Histidin

Elzem aminoasit olan histidin, yaşamsal önem taşıyan bir nörotransmitter olan histamin üretiminde kullanılıyor. Histamin aşağıdaki fonksiyonları yerine getiriyor: bağışıklık tepkileri sindirim sisteminin devamı cinsel işlevler uyku-uyanıklık döngüleri Öte yandan histamin miyelin kılıf için koruyucu bir işlev görüyor. Miyelin kılıf, sinir hücrelerini çevreleyerek bariyer görevi üstleniyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için Devamı…

çilek, tatlı, pasta, kırmızı meyveler, şeker, kaçamak, atıştırma, beyaz

Histamin

Histamin, bağışıklık sisteminin tepkilerini yansıtan nörotransmitter bileşendir. Alerjik bir etkiye maruz kalındığında ortaya çıkan sıcaklık artması, şişme, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler histamin tarafından1 oluşturuluyor. Histamin; polen, tüy ve toz gibi alerjenlerin vücuttan uzaklaştırılması sürecini başlatıyor. Bu durum hapşırmaya, göz yaşına veya kaşınmaya neden1 olabiliyor. Besin alerjisi durumunda alerjen besinler tüketildiğinde Devamı…

beyin, kafa, sinir, beyin lobları, nöron

Nörotransmitter

Nöronların kendi aralarında ve başka hücrelerle iletişim kurmalarını sağlayan biyokimyasal maddeler nörotransmitter olarak isimlendiriliyor. Nörotransmitterler, uyarıcı (eksite edici, agonist) ve engelleyici (inhibe edici, antagonist) olarak ikiye ayrılıyor. Belli başlı nörotransmitterler şunlardır: Asetilkolin, noradrenalin, dopamin, histamin, serotonin, taurin, GABA ve DOPA. 1.794 kez okundu