Etiket: sindirim hastalıkları
-
Kolon kanseri
•
Kalın bağırsakta görülen bir kanser türü olan kolon kanseri, sindirim sistemini tutan en tehlikeli (sinsi) hastalıklardan biri olarak biliniyor. Kolon kanserinde kolonoskopik tarama programları erken tanı olanağı sunuyor. Herhangi bir risk faktörü olmayan ve 50 yaşın üzerindeki her bireye 10 yılda bir, birinci derece akrabalarında kolon kanseri öyküsü bulunan bireylerde ise daha erken ve sık…
-
İshal
•
Hem bir hastalık hem de semptom olabilen ishal, devam ettiği süreye göre akut ishal ya da kronik ishal olarak ikiye ayrılıyor. Akut ishaller çoğunlukla enfeksiyon ajanlarına bağlı olarak oluşuyor ve dört haftadan kısa sürüyor. Kronik ishaller ise dört haftadan uzun sürüyor ve bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Kronik ishallerin habercisi olabilecek hastalıklar şöyle sıralanıyor: Crohn ve ülseratif…
-
Reflü
•
Mide içeriğinin ve bu içerikte yer alan mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçışına gastroözefageal reflü ya da kısaca reflü ismi veriliyor. Reflü sonucunda ortaya çıkan göğüs kafesinin arkasında yanma ve ağızda acı-ekşi tat gibi yakınmalar oluşuyor. Yemek borusu dışında kronik öksürük, ses sorunları, farenjit, boğaz yanması ve göğüs ağrısı oluşabiliyor. Reflü hastalığı dünyada ve…
-
Siroz
•
Sindirim sistemini terk eden kan karaciğere uğradıktan sonra kalbe geri dönüyor. Karaciğerde hasara neden olabilen herhangi bir etkene bağlı olarak karaciğer yapısında ve fonksiyonunda bozulma siroz olarak adlandırılıyor. Sirozun ülkemizdeki en sık nedenini hepatit B isimli virüsün neden olduğu enfeksiyonu oluşturuyor. Bunun dışında diğer önemli nedenler: İlaç kullanımına bağlı karaciğer hasarı, alkolik olmayan yağlı karaciğer,…
-
Ülser
•
Ülser, onikiparmak bağırsağı olarak bilinen duenenumun ya da midenin pepsin gibi sindirim sıvıları veya mide asidi tarafından zarar görmesi sonucu oluşan doku harabiyetini ifade ediyor. Ülserde doku harabiyeti derinlere inerek yaralar oluşturabiliyor. Mide asidi fazlalığı veya mide hücrelerinin savunma mekanizmalarının bozulması sonucunda ülser oluşuyor. Helicobacter pylori adı verilen bakteri ülser için en önemli risk faktörü…
-
Pankreatit
•
Akut pankreatit, pankreasta ödemi bazen de yıkımla seyreden ani bir iltihabi durumu ifade ediyor. Akut pankreatitin en sık nedenini safra taşları oluşturuyor. Bunun dışında ise: aşırı miktarda alkol tüketimi kan yağlarının (trigliserit) yüksekliği tütün kullanımı bazı ilaçlar Akut pankreatit teşhisi kuşak tarzında ve sırta vuran tipik karın ağrısının varlığıyla beraber laboratuvar ve görüntüleme (USG/ ultrasontomografi)…
-
Pankreas kanseri
•
Midenin arkasına yerleşmiş bir organ olan pankreas, sindirime yardımcı pankreatik sıvılar ve insülin gibi hormonlar salgılıyor. Pankreas kanseri için sigara, alkol, hayvansal yağdan zengin diyet, kronik pankreas iltihabı (kronik pankreatit) ve aile öyküsü önemli risk faktörleri olarak sıralanıyor. Sarılık, karın ağrısı, iştahsızlık, ağırlık kaybı ve bulantı ise pankreas kanserinin en önemli semptomlarını oluşturuyor. Pankreas kanserinin…
-
Safra kesesi taşı
•
Safra kesesi taşı çoğunlukla sağ üst kadran ağrısı, sırta vuran ağrı, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle kendini gösteriyor. 20-60 yaş arası kadınlarda daha sık görülen safta kesesi taşı için obezitenin önemsenmesi gereken bir risk faktörü olduğu biliniyor. Herhangi bir yakınma oluşturmayan safra kesesi taşı tedavi gerektirmiyor. Safra kesesi taşlarının tedavisi açık ya da kapalı ameliyat şeklinde…
-
Hazımsızlık nedir?
•
Dispepsi ya da hazımsızlık öğün sonrasında gelişen dolgunluk, üst batında ağrı ve yanma hissi şeklinde tanımlanıyor. Hazımsızlıkta belirtilerden biri veya birkaçı aynı anda bulunabiliyor. Pek çok sağlık sorununun bir belirtisi olarak ortaya çıkabilen hazımsızlık ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Tedaviye yanıt vermeyen olgularda ise tekrarlayan ilaç kürleri uygulanarak psikiyatrist ve psikolog desteği gerekebiliyor. 1.253 kez okundu