Sürme kistleri, erupsiyon kisti olarak da adlandırılan ve sürmekte olan dişin üzerindeki yumuşak dokuda oluşan kistik yapılardır.

bebek, ağız, diş, mavi, sarışın, çocuk-2

Sürme kistleri genellikle ağrısız şişliklerdir. Bunlar çoğunlukla bebek ve çocukların keser dişleri ve büyük azı dişlerinin sürme dönemlerinde nispeten yaygın olarak karşılaştığımız, oluşumlardır.

Kist, bebek, diş, sürme, morluk, hematom

Görsel1 · Orta keser dişin sürmesi sırasında oluşan sürme kisti

Sürme kistleri, kılcal damarların sürme sırasında yırtılmasıyla hematom şeklinde oluştuğunda mavi-mor renklerde olmaktadır. Bazı zamanlarda sürme kistleri doku sıvısının diş ile dişin içerisinde bulunduğu folikuler torba arasına doku sıvısı birikimiyle de oluşabilmektedir. Bu şekilde oluştuğunda sürmemiş dişin yerinde düzgün bir şişlik olarak izlenir.

Kist, fibrotik, diş, sürme, erupsiyon, sürme kisti

Görsel2 · Dişlerin sürmeleri sırasında oluşan simetrik, fibrotik görünümde sürme kistleri

Sürme kistleri bazen iki taraflı ve simetrik olarak da karşımıza çıkar. 

ilaç, bitki, beyaz, besin takviyesi, suplementİmmün sistemi baskılayan siklosporin A gibi ilaçların kullanımında meydana gelen dişeti büyümeleri ile sürme kistlerinde artış olduğu belirtilmektedir.

bebek diş fırçası, çocuk diş fırçalama-2

Sürme kistleri çoğunlukla dişin sürmesi ile yok olurlar. Sürme sırasında bölgeyi rahatlatmak için nemli bir steril gazlı bez ile masaj yapılabilir. Kistte sertlik ve dişin sürmesini engelleyen bir durum mevcutsa diş hekimi bu bölgede cerrahi bir insizyon ile sürme yolunu kolaylaştırabilir.

zeka, zeki, ikiz, bebek, genetik

Sürme kistleri nispeten yaygın bir durumdur. Çoğu zaman herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan iyileşirler. Kistin sert, ağrılı ve sürmeyi engelleyici bir şekilde olduğunu fark ederseniz bir diş hekimine muayene olmanız faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

1ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612207/#!po=46.0000
2casereports.bmj.com/content/2014/bcr-2013-202606
3.044 kez okundu

Diş Hekimi Meryem Çoban

Meryem Çoban, 2018 yılında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. Özel muayenehanede görev yaptıktan sonra devlet hastanesi bünyesinde diş hekimliği yapan Meryem Çoban, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir