Sigarayı bırakma sürecini nasıl yöneteceğinize dair plan yapmanız, sigarayı bırakmaya karar vermeniz kadar önemlidir. Sigarayı bırakmaya ne kadar kararlı ve hazır olduğunuzu gözlemlemeniz için yazmış olduğum yazımı buradan okuyabilirsiniz.

sigara-bırakma-karar-seçenekler

Eğer bugün sigarayı hayatınızdan çıkarmaya karar verdiyseniz, 10-15 gün sonrası için bir sigara bırakma günü belirleyin ve o gün geldiğinde sigara içmeyi bırakın. Belirlediğiniz tarihe kadar kendinizi sigarasız yaşama hazırlayabilirsiniz. Bırakma tarihinizin çok stresli ve yoğun geçecek bir gün olmamasına dikkat edin. Örneğin izin gününüzde bırakmanız daha uygun olacaktır.

Ağustos, ağustos ayı, takvim

Sigarayı bırakma süreci stresli olacağından zorlandığınız zamanlarda neler yapacağınızı belirleyin. Hazırlıklı olmanız, sıkıntı yaşadığınızda sigaraya geri dönmenizi engelleyecektir.

yorgun, halsiz, bitkin, perişan, erkek, mavi, adam

Ailenize ve arkadaşlarınıza sigarayı bırakmaya karar verdiğinizi söyleyin. Onların desteğini almak size iyi gelecektir. Ayrıca sigara kullanan yakınlarınızdan yanınızda sigara içmemelerini isteyebilirsiniz.

Aile bağları, teknolojiye karşı anne baba beraberliği, çocuklar

Çevrenizde sigarayı bırakmış olanlar varsa onlarla konuşun. Bu süreci nasıl atlattıkları, onlara nelerin iyi geldiği ve şu an ne hissettikleri ile ilgili bilgi almanız motivasyonunuzu artırabilir.

sigara-bırakma-karar-kalem-defter

“Sigarayı bırakmaya ne kadar kararlısınız?” yazımda bahsettiğim yöntemi uygulayarak aldığınız notlarınızı gözden geçirin. Sigarayı bırakma nedenlerinizi hatırlayın.

sigara, küllük, sigara bırakma, duman

Evinizde, arabanızda veya iş yerinizde bulunan sigara, çakmak ve kül tablasının kolay ulaşılabilir olması sigaraya yeniden başlamanıza sebep olabileceğinden sigara ile ilgili eşyalarınızı atın.

güneş, kalp, sevgi, mutluluk

Bu stresli sürecin daha kolay geçmesini sağlamak için bu basit adımları planlamanız önemlidir. Sigarasız ve sağlıklı günler dilerim.

1.521 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir