Etiket: Fizik tedavi ve rehabilitasyon
-
Ortez nedir?
•
Ortezler, bedenin belli kısımlarının azalan, bozulan ve kaybolan işlevlerini desteklemek için üretiliyor. Ortezler metal, plastik ve deri gibi malzemelerden üretilebiliyor. Ortezler; uzuvların işlevselliğini artırmak, istenmeyen hareketleri engellemek (immobilizasyon), deformasyonları önlemek, ağrıları azaltmak, bazı bölgeleri desteklemek ve korumak amacıyla kullanılabiliyor. Ortez teknolojilerinin gelişmesi, bedene daha uyumlu ve işlevsel ortezlerin üretilmesi konusunda umut veriyor. Sağlıklı günler. 542…
-
Protez ne için kullanılıyor?
•
Protezler doğuştan gelen ve sonradan gelişen uzuv kayıplarında kullanılıyor. Protezleri yapay uzuvlar olarak düşünebilirsiniz. Kaybedilen uzvun işlevini yerine getirmek ve bedenin görsel bütünlüğünü korumak için tasarlanan protezler takma parmak veya bacak gibi dışarıdan uygulanabildiği gibi eklemlere bağlanacak şekilde de uygulanabiliyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte protezlerle ilgili olanakların arttığını ve uzuv kaybı yaşayanların yaşam kalitelerinin daha işlevsel…
-
Fizyoterapide en çok kullanılan yardımcı cihazlar ve uygulamalar
•
Fizyoterapi ağrıları azaltma, zayıf kasları kuvvetlendirme, dengeyi geliştirme, iyileşme sürecini hızlandırma ve eklemlerin hareket açıklığını artırmayı destekliyor. Bu desteği sağlamak için tedavide çeşitli uygulamalar ve yardımcı cihazlar kullanılıyor. Manuel terapi Mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri, graston tekniği (alet destekli mobilizasyon), konnektif doku masajı, miyofasyal gevşetme teknikleri ve kuru iğneleme gibi uygulamalardan oluşuyor. Elektroterapi TENS, EFA, Rus…
-
Fibromiyalji sendromunda fizyoterapi uygulamaları nelerdir?
•
Fibromiyalji sendromu (FMS), vücudun belirli bölgelerinde hassas noktaların olduğu ve ağrıya yol açan romatizmal bir hastalıktır. Ağrılarınızın, kaslarınızdaki spazmların ve günlük yaşamınızı olumsuz etkileyecek sorunların azalması için tedavide fizyoterapi uygulamaları yer alıyor. Tedavide ultrason, TENS, kriyoterapi, lazer gibi uygulamalar etkilenen bölgelerinize yönelik mobilizasyon ve manipulasyonlar, kinezyo-bantlama yöntemi, egzersiz tedavisi, kuru iğneleme ve hidroterapi uygulamaları kullanılıyor.…
-
Romatoit artriti olanlar egzersiz yapabilir mi?
•
Romatoit artrit bir diğer adıyla iltihaplı romatizma, eklemlerde meydana gelen kronik bir bozukluktur. Romatoit artrit, eklem hattında kalınlaşmaya, eklemlerde ısı artışına, şişmeye ve ağrıya yol açar. El, dirsek, omuz, boyun, kalça, diz, ayak bileği ve ayak parmakları eklemlerini etkileyen romatoit artrit; etkisini daha çok küçük eklemlerde gösterir. Romatoit artritli bireylerin egzersiz yapmasında bir sakınca yoktur. Aksine…
-
J işareti: Patellafemoral ağrı sendromu belirtisi
•
J işareti, patellafemoral ağrı sendromu (PFAS) sonucunda ortaya çıkan klinik bir bulgudur. J işareti, dizin iç ve dış yanında bulunan yapıların kuvvetleri arasında dengesizlik meydana gelmesi sonucunda oluşur. J işareti nasıl anlaşılır? Diz problemi yaşayan birey sırtüstü yatma veya oturma pozisyonundayken dizini büker. Birey dizini düz hale getirir ve düz hale getirdiği son kısımda diz kemiği…
-
Ön çapraz bağ ameliyatı sonrasında fizik tedavi
•
Ön çapraz bağ (ÖÇB) ameliyatı sonrasında uygulanan rehabilitasyon, cerrahinin başarısı ile doğrudan ilişkilidir ve iyileşmeyi etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Hasta, ameliyat sonrasında mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon programına dahil edilir. Rehabilitasyon programı 4 fazdan oluşur. Her bir fazda başarı sağlandığında bir sonraki faza geçilebilir. 1. faz: Cerrahi operasyondan sonraki ilk haftaya ilişkin uygulamaları içerir. Bu fazda…
-
Ön çapraz bağ ameliyatı öncesinde fizik tedavi
•
Ön çapraz bağı (ÖÇB) yaralanmış hastalar hekim tarafından değerlendirildikten sonra cerrahi işlem yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Hekim, cerrahi işlem yapmaya karar verdiyse işlemden önce ve sonra hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanır. Cerrahi işlem öncesi rehabilitasyonun amacı hastanın dizindeki ağrıyı ve şişliği azaltmak, tam ya da tama yakın hareket açıklığı kazandırmak ve normal kas kuvvetini sağlamaktır. Rehabilitasyon uygulanmadan ÖÇB…
-
Ön çapraz bağ yaralanması
•
Ön çapraz bağ; diz ekleminin içinde yer alan, kaval kemiğinin uyluk kemiğine göre anormal şekilde öne doğru yer değiştirmesini engelleyen, dizin dönme hareketini kısıtlayarak dizin sağlamlığını korumasını sağlayan, dizin normal işlevini görebilmesi için önemli bir yapıdır. Ön çapraz bağ, nasıl yaralanır? Genellikle ayak yerde sabitken vücudun ani dönme hareketi sonucunda ortaya çıkar. Ani hızlanma ve…