tabak, öğün, yemek, sunum, diyet, asparagus, kuşkonmaz, balık, karides, somon

Sağlıklı kalmak için haftada bir gün somon tüketin

Soğuk sularda yaşaması nedeniyle yağlı bir balık olan somon, ülkemiz sularında yetişmediği için çoğunlukla Norveç’ten ithal ediliyor. Kılçıksız ve lezzetli olması yönüyle sevilen somonun protein, potasyum, selenyum, D ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besin olduğu biliniyor. Soğuk sularda yaşayan somon balıklarında omega 3 daha yüksek miktarda bulunuyor. Somon balığının kalp-damar hastalıklarında, hipertansiyonda, kanser Devamı…

hububat, baklagiller, tahıllar

10 bitkisel protein kaynağı!

Bitkisel kaynaklı proteinlere olan yönelim arttıkça hangi besinlerin bu grupta yer aldığı merak ediliyor. Gelin bitkisel kaynaklı protein içeren 10 besine birlikte göz atalım. Soya fasulyesi İlk olarak Asya’da ardından Avrupa ve Amerika’da üretimi başlayan soya fasulyesi içeriğindeki izoflavonoit, folik asit ve esansiyel aminoasitler ile özellikle vegan yaşayan ve vejetaryen Devamı…

kırmızı et, etler, sebzeli et, dengeli menü

Protein kaynakları ve sağlıklı beslenme: Hayvansal proteinler

Aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşan proteinler vücut hücrelerinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Vücutta üretilemeyen ancak yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için vazgeçilmez olan bu besin ögeleri esansiyel aminoasit olarak adlandırılıyor. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve süt gibi besinlere hayvansal protein kaynakları deniyor. Bu besinlerde bulunan proteinlerin sindirilebilirliğinin %91-100 civarında¹ olduğu biliniyor. Devamı…

soya fasulyesi

Elzem aminoasitler nelerdir?

Vücut fonksiyonlarının sürekliliği için 20 farklı amino asit gerekiyor. Bunlardan 9’u elzem (esansiyel) aminoasit olarak sınıflandırılıyor. Elzem aminoasitler doku büyümesi, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonları ve besin emilimi gibi önemli süreçlerde görev alıyor. Elzem aminoasitler: lösin izolösin valin metiyonin histidin lizin fenilalanin treonin triptofan Vücut tarafından üretilemeyen elzem aminoasitlerin beslenme yoluyla Devamı…

sporcu, fitness, erkek, kas gelişimi, biceps, kol

Kas gelişimi için protein tozu mutlaka kullanılmalı mı?

Kaslarını geliştirmeyi hedefleyen bireyler, uzman bir diyetisyenden yardım almak yerine çoğunlukla protein takviyelerini araştırmaya başlıyorlar. Sporcuya özgü, karbonhidrat ve protein örüntüsü bakımından dengeli bir beslenme programı, kas gelişimi açısından çoğunlukla tek başına yeterli oluyor. Spora yeni başlayan bireylerin vücut ağırlıkları ile orantılı miktarda kırmızı et, tavuk, hindi, balık, baklagil, yumurta, yoğurt, Devamı…

spor çantası, fitness, kadın

Protein tozları: Kısaca nedir?

Protein tozları yüksek protein alımını gerektiren diyetleri takviye etmek amacıyla kullanılıyor. Genellikle peynir, yumurta veya süt proteinlerinden üretilen protein tozları sporcular, vücut geliştiriciler, kas kütlesini artırmak isteyenler ve yeterli miktarda protein alamayan kişiler tarafından tercih ediliyor. Diyetisyenler öncelikle günlük protein gereksiniminin doğal yollardan karşılanmasını öneriyor. Özel durumlarda diyetisyenler, uygun miktarda Devamı…

paleo diyeti, taş devri diyeti

Kendinize sağlıklı bir diyet planı oluşturun

Sağlıklı bir diyet, besin gruplarından yeterli miktarda alınan besinlerle oluşturuluyor. Bu içeriğimde sağlıklı bir diyet oluşturmanıza yardımcı olabilecek bazı önerileri sizinle paylaşıyorum. Her gün beş porsiyon meyve ve sebze tüketin. Bu besinler vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve posayı karşılayacaktır. Farklı renklerdeki meyve ve sebze tüketerek kanserden koruyucu bileşenler alacaksınız. Devamı…

erkek, dövme, yüz, deri, cilt

Yüz asimetrisini beslenmeyle düzeltebileceğinizi biliyor muydunuz?

Farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen yüz asimetrisi beslenme tedavisiyle düzeltilebiliyor. Yüz asimetrisinde beslenme ilkeleri Yemekleri hep aynı dişlerinizle mi çiğniyorsunuz? Besinleri hem sağ hem de sol azı dişlerinizle öğütün. Sakız çiğneme alışkanlığınızı gözden geçirin. Tuz tüketimini azaltın: Fazla tuz tüketimi vücutta su tutulmasına ve yüzün orantısız bir şekilde şişmesine Devamı…

paleo diyeti, taş devri diyeti

Paleo diyeti, aslında nedir?

Taş devri diyeti olarak da isimlendirilen paleo diyeti, beslenme biçimi açısından modern insanın atalarına dönmesi fikrine dayanıyor. Bu diyet rafine gıdalar, şekerler ve genetiği değiştirilmiş tahıllar gibi modern gıdaları keserek avcı ve toplayıcı biçimde yaşayan ataların tükettiği doğal besinlerle beslenmeyi amaçlıyor. Kırmızı et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar Devamı…

kahvaltılık gevrek

Kahvaltılık gevrekler: Sağlıklı mı değil mi?

Mısır, yulaf veya buğday gibi tahıllardan yapılan kahvaltılık gevreklere çoğunlukla şeker ve tatlandırıcı ekleniyor. Posa, vitamin ve mineral içeren bu gıdaların şeker, tatlandırıcı ve yağ içeriği bazen çok fazla olabiliyor. Bu nedenle kahvaltılık gevreklerin tüketimi yüksek kan şekeri, insülin direnci ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İçeriğine göre sağlıklı Devamı…

geceden kalma yulaf tarifleri

Yulaf ezmesi

Yulaf tanelerinin işlenmesiyle elde edilen yulaf ezmesi; protein, posa, vitaminler ve mineraller içeriyor. Genellikle kahvaltıda tüketilen yulaf ezmesi tatlılarda, keklerde ve kurabiyelerde de kullanılabiliyor. Sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olabilen yulaf yüksek lif içeriği sayesinde hem kan şekerini düzenliyor hem de tokluk hissi veriyor. İçerdiği beta glukan isimli lif Devamı…

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

Doğurganlığı artıran 5 besin!

Günümüzde beslenme, çevresel etmenler ve stres gibi faktörlerin iyi yönetilememesi doğurganlığı azaltabiliyor. Bu olumsuz etkiler ise yaşam biçimi değişikliği ile düzeltilebiliyor. Doğurganlığın artırılmasında çoklu doymamış yağ asitlerini, bitkisel protein kaynaklarını, antioksidanları, selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengin besinleri tüketebilirsiniz. Akdeniz diyet modeline dayalı bir diyetin (lif, omega 3, Devamı…

Besin intoleransı, gıda testi, laboratuvar, mikroskop, erkek diyetisyen

Biyoaktif peptitler

Amino asitlerin birbirine bağlanmasıyla oluşan kısa polimerler peptit olarak tanımlanıyor. Biyoaktif peptitler ise hedef hücreler üzerindeki spesifik reseptörlere bağlanma yoluyla fizyolojik fonksiyonu olan, fizyolojik reaksiyonların indüklenmesini sağlayan, ilaç ya da hormon benzeri aktiviteye sahip olan peptitleri ifade ediyor. 387 kez okundu