kahvaltılık gevrek

Kahvaltılık gevrekler: Sağlıklı mı değil mi?

Mısır, yulaf veya buğday gibi tahıllardan yapılan kahvaltılık gevreklere çoğunlukla şeker ve tatlandırıcı ekleniyor. Posa, vitamin ve mineral içeren bu gıdaların şeker, tatlandırıcı ve yağ içeriği bazen çok fazla olabiliyor. Bu nedenle kahvaltılık gevreklerin tüketimi yüksek kan şekeri, insülin direnci ve obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İçeriğine göre sağlıklı Devamı…

Et, kırmızı et, kesme tahtası

Kuru fasulye etin yerini tutabilir mi?

Türkiye’de milyonların geçim mücadelesi verdiği bir dönemde asgari ücret zammı tartışmaları sürerken Oytun Erbaş’ın: Fakir hayat en sağlıklı hayat… Bugün kuru fasulye de protein, et de protein; aynı. Onun için mütevaziliği öğrenmeniz gerekiyor. Bunun sonu yok. Şeklindeki açıklaması¹ büyük tepki topladı. Peki gerçekten kuru fasulye protein açısından eti tamamen ikame Devamı…

altın iğne, dermatolojik uygulama

Altın iğne cildi yeniliyor, güzelliğinizi geri veriyor

Ciltteki yaşlanma belirtileri, lekeler ve sivilce izleri birçok insanın ortak sorunu… Altın iğne isimli fraksiyonel radyofrekans uygulaması, günümüzde bu problemleri çözmek için medikal estetik yöntemler arasında en çok tercih edilenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Cerrahi müdahale gerektirmeyen bu yöntem, ciltte kontrollü bir iyileşme süreci başlatarak kolajen üretimini artırıyor. Altın iğne Devamı…

sporcu, fitness, erkek, kas gelişimi, biceps, kol

Sağlığınız üzerinde devrim yaratabilecek bir yol haritası: mTOR

Hücre büyümesi, protein sentezi ve metabolizmayı düzenleyen önemli bir protein kompleksi olan rapamisinin memeli hedefi (mammalian target of rapamycin), mTOR şeklinde kısaltılıyor. mTOR, sağlıklı yaşlanma ve kas gelişimi gibi birçok biyolojik fonksiyonu etkileyebiliyor. mTOR’un aşırı aktivasyonu obezite, diyabet ve kanser gibi hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bu protein kompleksi yalnızca kas kazanımı sürecini değil Devamı…

Eskişehir Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

En çok sorulan soru: Bir diyetisyen olarak siz nasıl besleniyorsunuz?

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kişiden kişiye değişiyor. Bir diyetisyen olarak bireysel tercihlerim ve rutinlerim bana en iyi enerji dengesini ve ruh hâlini sağlıyor. Bu yazıda, günlük yaşantımda beslenmeme dikkat ederken nelere öncelik verdiğimi sizlerle paylaşıyorum. Yeterli ve dengeli beslenme konusunda ilham vermeyi ve sizin de bu yönde adım atmanızı desteklemeyi amaçlıyorum. Devamı…

hıngel, büyük mantı

Hıngel: Geleneksel lezzet ve diyet dengesi bir arada!

Kafkas mutfağına özgü bir mantı çeşidi olan hıngel Kars, Erzurum ve Kayseri gibi şehirlerde yaygın olarak biliniyor. Yörelere göre şekli ve içeriği değişen bu mantı kolayca hazırlanabiliyor. Büyük, bohça şeklinde ya da üçgen yapılan hıngel, hamur ve iç harçtan oluşuyor. Hamuru, un, su, yumurta ve tuz ile yoğruluyor. İç harcı ise Devamı…

spor çantası, fitness, kadın

Protein tozları: Kısaca nedir?

Protein tozları yüksek protein alımını gerektiren diyetleri takviye etmek amacıyla kullanılıyor. Genellikle peynir, yumurta veya süt proteinlerinden üretilen protein tozları sporcular, vücut geliştiriciler, kas kütlesini artırmak isteyenler ve yeterli miktarda protein alamayan kişiler tarafından tercih ediliyor. Diyetisyenler öncelikle günlük protein gereksiniminin doğal yollardan karşılanmasını öneriyor. Özel durumlarda diyetisyenler, uygun miktarda Devamı…

kırmızı et, büyükbaş hayvan eti, kasaplık et, kurban, protein ihtiyacı

Vücudunun temel taşı: Proteinler

Hücrelerin temel bileşeni olan proteinler, insan vücudunda sudan sonra en fazla bulunan biyokimyasal maddelere deniyor. Proteinler, aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Vücut tarafından üretilemeyen ve canlılığın devamı için gerekli olan aminoasitlere, esansiyel (elzem) aminoasit adı veriliyor. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklı besinler yapılarında esansiyel Devamı…

beyaz yumurta, yumurta sarısı, viyol yumurta, yumurta kartonu

Mavi yumurta mı beyaz yumurta mı?

Mavi yumurtanın faydaları Şifa deposu mavi yumurta Gibi başlıklar son yıllarda medyada sıklıkla yer buluyor. Hâliyle mavi yumurtanın beyaz yumurtadan farkı merak ediliyor. Peki gerçekten iddia edildiği gibi mavi yumurta diğer yumurtalardan daha mı yararlı? Gelin bunu inceleyelim. Yumurtanın rengini tavuğun türü belirliyor. Mavi yumurtayı Aracuana,  beyaz yumurtayı ise Leghorn ırkındaki Devamı…

tabak, öğün, yemek, sunum, diyet, asparagus, kuşkonmaz, balık, karides, somon

Sağlıklı kalmak için haftada bir gün somon tüketin

Soğuk sularda yaşaması nedeniyle yağlı bir balık olan somon, ülkemiz sularında yetişmediği için çoğunlukla Norveç’ten ithal ediliyor. Kılçıksız ve lezzetli olması yönüyle sevilen somonun protein, potasyum, selenyum, D ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besin olduğu biliniyor. Soğuk sularda yaşayan somon balıklarında omega 3 daha yüksek miktarda bulunuyor. Somon balığının kalp-damar hastalıklarında, hipertansiyonda, kanser Devamı…

hububat, baklagiller, tahıllar

10 bitkisel protein kaynağı!

Bitkisel kaynaklı proteinlere olan yönelim arttıkça hangi besinlerin bu grupta yer aldığı merak ediliyor. Gelin bitkisel kaynaklı protein içeren 10 besine birlikte göz atalım. Soya fasulyesi İlk olarak Asya’da ardından Avrupa ve Amerika’da üretimi başlayan soya fasulyesi içeriğindeki izoflavonoit, folik asit ve esansiyel aminoasitler ile özellikle vegan yaşayan ve vejetaryen Devamı…

kırmızı et, etler, sebzeli et, dengeli menü

Protein kaynakları ve sağlıklı beslenme: Hayvansal proteinler

Aminoasitlerin bir araya gelmesiyle oluşan proteinler vücut hücrelerinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Vücutta üretilemeyen ancak yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi için vazgeçilmez olan bu besin ögeleri esansiyel aminoasit olarak adlandırılıyor. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve süt gibi besinlere hayvansal protein kaynakları deniyor. Bu besinlerde bulunan proteinlerin sindirilebilirliğinin %91-100 civarında¹ olduğu biliniyor. Devamı…

soya fasulyesi

Elzem aminoasitler nelerdir?

Vücut fonksiyonlarının sürekliliği için 20 farklı amino asit gerekiyor. Bunlardan 9’u elzem (esansiyel) aminoasit olarak sınıflandırılıyor. Elzem aminoasitler doku büyümesi, enerji üretimi, bağışıklık fonksiyonları ve besin emilimi gibi önemli süreçlerde görev alıyor. Elzem aminoasitler: lösin izolösin valin metiyonin histidin lizin fenilalanin treonin triptofan Vücut tarafından üretilemeyen elzem aminoasitlerin beslenme yoluyla Devamı…