Hücre büyümesi, protein sentezi ve metabolizmayı düzenleyen önemli bir protein kompleksi olan rapamisinin memeli hedefi (mammalian target of rapamycin), mTOR şeklinde kısaltılıyor. mTOR, sağlıklı yaşlanma ve kas gelişimi gibi birçok biyolojik fonksiyonu etkileyebiliyor.
mTOR’un aşırı aktivasyonu obezite, diyabet ve kanser gibi hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bu protein kompleksi yalnızca kas kazanımı sürecini değil aynı zamanda hastalıkları da yönlendirebiliyor.
Bilimsel araştırmalar, mTOR’un vücutta dengesiz çalışmasının sağlığı olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Özellikle yüksek proteinli diyetler mTOR’u harekete geçirirken, bu durum bazı hastalıkları tetikleyebiliyor.
Bununla beraber mTOR’un fazla aktive olmasını önlemek amacıyla bazı diyet değişiklikleri öneriliyor. Araştırmalar açlık, düşük karbonhidratlı diyetler veya belirli bitkisel besinlerin, mTOR aktivitesini düzenleyebileceğini gösteriyor.

Resveratrol ve kurkumin gibi bileşiklerin mTOR aktivitesini dengelemeye yardımcı olabileceği düşünülüyor. mTOR’un sağlıklı şekilde düzenlenmesi, kanserin önlenmesi, kas gelişiminin artırılması ve yaşlanmanın yavaşlatılması gibi yararlar sağlayabiliyor. Bu sebeple diyetinize anti-inflamatuar besinler eklemek, düzenli aralıklarla oruç tutmak ve dengeli bir yaşam biçimi benimsemek gerekiyor.
Bir yanıt yazın