sağlıklı menü, Etler, kırmızı et,

Sağlıklı beslenmede yeni bir yaklaşım: Fleksitaryen beslenme

İngilizcede flexitarianism terimi, esnek anlamına gelen flexible ile vegetarian kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Esnek vejetaryenlik de denen fleksitaryenlik, vejetaryen ve etçil beslenme arasında bir geçiş biçimini¹ ifade ediyor. Diğer vejetaryen türlerinden farklı olarak fleksitaryen beslenme, et tüketimi konusunda esneklik tanıyor. Bu beslenme türünde katı yasaklar bulunmuyor. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve Devamı…

karides, kimyon, yeşikkil, et, deniz ürünleri, su ürünleri, deniz mahsulleri, yemek

Sağlıklı yaşam yolculuğunda pesketaryen beslenme

Su ürünleri içeren ancak kırmızı et ve kümes hayvanları gibi diğer hayvansal kaynakları dışlayan beslenme biçimine pesketaryen veya pesko-vejetaryen beslenme deniyor. Pesko-vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra: hamsi, palamut, istavrit, sardalye, alabalık, sazan gibi balıklar karides, kalamar, ıstakoz, deniz tarağı, kerevit, yengeç gibi kabuklular midye, istiridye, ahtapot, salyangoz, sümüklüböcek gibi yumuşakçalar Devamı…

polo vejetaryen menü, polo beslenme tabağı

Polo vejetaryen beslenmede et tüketimine bakış!

Lakto vejetaryenlik, ovo vejetaryenlik, lakto-ovo vejetaryenlik gibi et grubunun tüketilmediği vejetaryen beslenme çeşitlerinin aksine polo vejetaryen beslenmede bazı et ürünlerinin tüketimine sıcak bakılıyor. Peki bunlar neler, gelin beraber bakalım. Polo vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri de tüketiliyorken kırmızı et ve balık Devamı…

Beyaz şapkalı mantar

Ovo vejetaryen beslenme ile tanışın!

Vejetaryen beslenme, bitkisel kaynaklı besinlerin yoğunlukta olduğu beslenme biçimine deniyor. Vejetaryen beslenmenin türlerinden biri olan ovo vejetaryenliği gelin birlikte inceleyelim. Ovo vejetaryen beslenmede et ve et ürünleriyle birlikte süt ürünlerinin de tamamı beslenmeden dışlanıyorken bitkisel kaynaklı besinlerin yanı sıra anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olarak bilinen yumurtanın tüketimine Devamı…

mozzarella, mozerella peynir türleri

Lakto-vejetaryenlikle tanışın, süt ürünleriyle beslenmenin sırlarını keşfedin!

Farklı besinleri içeren veya dışlayan vejetaryen beslenmenin birden fazla türü bulunuyor. Bunlardan biri olan lakto vejetaryenlik konusuna birlikte göz atalım. Lakto vejetaryen beslenen bireyler, hayvansal besinlerden sadece süt ve süt ürünlerini tüketiyor. Lakto vejetaryen beslenmede her türlü et ürünü ve yumurta dışlanıyorken bala sıcak bakılıyor. Lakto vejetaryen besleniyorsanız yeterli ve Devamı…

mutfak, yumurta, yemek hazırlama, hamur, un, yemek yapma

Lakto-ovo vejetaryenliğe genel bakış

Hayvansal kaynaklı besin tüketiminden kaçınılan beslenme biçimine vejetaryenlik deniyor. Vejetaryen beslenmenin çeşitli alt kategorileri bulunuyor. Bunlardan biri olan lakto-ovo vejetaryenliğin en yaygın¹ vejetaryen beslenme biçimi olduğu belirtiliyor. Bal, yumurta, süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin tamamının tüketilebildiği lakto-ovo vejetaryenlikte deniz ürünleri ve kümes hayvanları da dâhil her türlü etin tüketimi Devamı…

vegan, vejeteryan, vejateryan, vejetaryen

Vejetaryen beslenmenin avantajları ve dezavantajları: Sağlıklı yaşam için doğru planlama önemli!

Geçmiş yıllarda vejetaryen beslenme şekli sağlıksız olarak nitelendiriliyorken son yıllarda doğru planlanmış vejetaryen beslenmenin büyüme-gelişmeyi sağlamada ve hastalıklardan korunmada etkili olabileceği düşünülüyor. Çok çeşitli beslenme şekilleri bulunan vejetaryenlikte belli başlı besin gruplarının az tüketilmesi veya hiç tüketilmemesi birtakım avantaj ve dezavantajlara neden olabiliyor. Haydi bunlara beraber göz atalım! Vejetaryen beslenmenin Devamı…

tartı, kilo, baskül, ağırlık takibi

Vejetaryen beslenme ağırlık kaybını destekliyor mu?

Falafel, sebze burger, humus, makarna, sebze fajita, kuru baklagil yemekleri, tofu ve diğer soya ürünleri gibi besinleri siz de tüketiyor musunuz? Yukarıda örneklendirilen bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketildiği diyet vejetaryen beslenme olarak biliniyor. Vejetaryen beslenmenin yararları aşağıdaki gibi sıralanıyor: Daha az kalori ve daha yüksek lif alımı sağlıyor. Vejetaryen beslenme kan kolesterolünü düşürmede statin ilaçları Devamı…

vegan, vejetaryen, yeşil, yaprak, sarı

Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi!

Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketilmemesi temeline dayanan vejetaryen beslenme, tarihsel süreç içinde farklı bölümlere ayrılmıştır. 1 • Vejetaryen beslenmenin 7 çeşidi: “Tam vejetaryen” Tam vejetaryen beslenen bireyler bu besinleri tüketiyor: Sebze, meyve, tahıl, baklagil Tam vejetaryen beslenen bireyler şunları tüketmiyor: Kırmızı et, sakatat, tavuk, hindi, balık, su ürünleri, süt, yoğurt, kefir, peynir, tereyağı, Devamı…