İngilizcede flexitarianism terimi, esnek anlamına gelen flexible ile vegetarian kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Esnek vejetaryenlik de denen fleksitaryenlik, vejetaryen ve etçil beslenme arasında bir geçiş biçimini¹ ifade ediyor. Diğer vejetaryen türlerinden farklı olarak fleksitaryen beslenme, et tüketimi konusunda esneklik tanıyor.

paleo diyeti, taş devri diyeti

Bu beslenme türünde katı yasaklar bulunmuyor. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı besinlere öncelik tanıyan fleksitaryen beslenme, sınırlı miktarda et tüketmelerine izin veriyor. Öte yandan bu beslenmede süt, yumurta, bal gibi hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimi teşvik ediliyor.

akşam yemeği, arkadaş yemeği, iş yemeği, yemekte sosyalleşme, sofra, misafir

Bitkisel kaynaklı beslenmeyi tercih eden ancak zaman zaman et tüketen fleksitaryen beslenmenin batı diyetlerine kıyasla çevre sağlığını ve sürdürülebilirliği daha çok desteklediği² düşünülüyor.

çevre, dünya, doğa, gezegen, çevre dostu, doğayı koru

Fleksitaryen beslenmede doğru planlama ve detaylı bilgi için diyetisyeninize başvurun. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.

¹Derbyshire, E. J. (2017). Flexitarian diets and health: a review of the evidence-based literature. Frontiers in nutrition3, 55.
²Olgun, S. N., Manisalı, E., & Çelik, F. (2022). Sürdürülebilir beslenme ve diyet modelleri. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi4(3), 261-271.
104 kez okundu

Diyetisyen Tuğba Şahin

Mesleki eğitimlerini ve alan çalışmalarını başarıyla tamamlayarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2023 yılında mezun olan Diyetisyen Tuğba Şahin, danışanlarını online olarak takip ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir