mikro ifadeler, duygular, yüz okuma, duygu okuma, araştırma, gözlem, analiz, bilim

Vücut analizinden önce dikkat etmeniz gereken 5 nokta!

Vücut kompozisyonunu ölçmede kullanılan yöntemlerden birine biyoelektriksel impedans analizi adı veriliyor. BIA şeklinde kısaltılan bu analizde elektrotlar aracılığıyla verilen akım sayesinde belli orantı ve denklemlerle vücut yağ yüzdesi, yağsız vücut yüzdesi, vücuttaki su miktarı gibi değerler hesaplanıyor. Son yıllarda kullanımı artan bu yöntemde, ölçüm öncesi bazı durumlara dikkat edilmesi gerekiyor. Devamı…

sağlıklı menü, Etler, kırmızı et,

Sağlıklı beslenmede yeni bir yaklaşım: Fleksitaryen beslenme

İngilizcede flexitarianism terimi, esnek anlamına gelen flexible ile vegetarian kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Esnek vejetaryenlik de denen fleksitaryenlik, vejetaryen ve etçil beslenme arasında bir geçiş biçimini¹ ifade ediyor. Diğer vejetaryen türlerinden farklı olarak fleksitaryen beslenme, et tüketimi konusunda esneklik tanıyor. Bu beslenme türünde katı yasaklar bulunmuyor. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve Devamı…

karides, kimyon, yeşikkil, et, deniz ürünleri, su ürünleri, deniz mahsulleri, yemek

Sağlıklı yaşam yolculuğunda pesketaryen beslenme

Su ürünleri içeren ancak kırmızı et ve kümes hayvanları gibi diğer hayvansal kaynakları dışlayan beslenme biçimine pesketaryen veya pesko-vejetaryen beslenme deniyor. Pesko-vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra: hamsi, palamut, istavrit, sardalye, alabalık, sazan gibi balıklar karides, kalamar, ıstakoz, deniz tarağı, kerevit, yengeç gibi kabuklular midye, istiridye, ahtapot, salyangoz, sümüklüböcek gibi yumuşakçalar Devamı…

polo vejetaryen menü, polo beslenme tabağı

Polo vejetaryen beslenmede et tüketimine bakış!

Lakto vejetaryenlik, ovo vejetaryenlik, lakto-ovo vejetaryenlik gibi et grubunun tüketilmediği vejetaryen beslenme çeşitlerinin aksine polo vejetaryen beslenmede bazı et ürünlerinin tüketimine sıcak bakılıyor. Peki bunlar neler, gelin beraber bakalım. Polo vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri de tüketiliyorken kırmızı et ve balık Devamı…

mozzarella, mozerella peynir türleri

Lakto-vejetaryenlikle tanışın, süt ürünleriyle beslenmenin sırlarını keşfedin!

Farklı besinleri içeren veya dışlayan vejetaryen beslenmenin birden fazla türü bulunuyor. Bunlardan biri olan lakto vejetaryenlik konusuna birlikte göz atalım. Lakto vejetaryen beslenen bireyler, hayvansal besinlerden sadece süt ve süt ürünlerini tüketiyor. Lakto vejetaryen beslenmede her türlü et ürünü ve yumurta dışlanıyorken bala sıcak bakılıyor. Lakto vejetaryen besleniyorsanız yeterli ve Devamı…

mutfak, yumurta, yemek hazırlama, hamur, un, yemek yapma

Lakto-ovo vejetaryenliğe genel bakış

Hayvansal kaynaklı besin tüketiminden kaçınılan beslenme biçimine vejetaryenlik deniyor. Vejetaryen beslenmenin çeşitli alt kategorileri bulunuyor. Bunlardan biri olan lakto-ovo vejetaryenliğin en yaygın¹ vejetaryen beslenme biçimi olduğu belirtiliyor. Bal, yumurta, süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin tamamının tüketilebildiği lakto-ovo vejetaryenlikte deniz ürünleri ve kümes hayvanları da dâhil her türlü etin tüketimi Devamı…

kelp, su yosunu, deniz yosunu, deniz yeşilliği, deniz bitkileri

Polifenoller: Bitkilerin gücü ve sağlıklı yaşam için önemi

Bitkilerde bulunan, fenilalanin ve tirozin isimli aminoasitlerden sentezlenen biyokimyasal bileşenlere polifenol deniyor. Doğada 8000’den fazla¹ polifenol bulunuyor. Polifenoller temelde flavonoitler ve fenolik asitler olarak ikiye ayrılıyor. Bunların çeşitleri ise şöyle sıralanıyor: Flavonoitler: Flavonoller, antosiyaninler, flavonlar, flavanonlar, izoflavonlar, flavanoller Fenolik asitler: Hidroksi-sinamik asitler ve hidroksibenzoik asitler Sebze, meyve gibi besinlerin yanı Devamı…

tıkanırcasına yeme, tıkanırcasına yeme bozukluğu, aşırı yeme, çok yeme, yeme nöbeti, yemek, kadın, yeme bozukluğu, öğrenci,

Yeme farkındalığı: Sağlıklı beslenme yolunda bilinçli tüketim ve eğitimin rolü

Yeme farkındalığı, son yıllarda gerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada gerekse sağlık etkileri dolayısıyla merak edilen ve araştırılan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Yeme farkındalığı ne yenildiğinden ziyade yeme davranışının neden ve nasıl oluştuğunun farkına vararak çevresel faktörlerden etkilenmeden, besin seçimlerini yargılamadan, açlık-tokluk kavramlarını fark ederek duygu ve düşüncelerin etkisinin bilincinde Devamı…

diyabet, şeker hastalığı, kan şekeri,

Tip 2 diyabet: Komplikasyonlardan beslenme tedavisine kapsamlı bir bakış

İnsülin direncinin ilerleyerek insülin salınım bozukluğuna zemin oluşturması sonucu gelişen hastalığa tip 2 diyabet adı veriliyor. Ülkemizde ve küresel çapta görülme sıklığındaki artış nedeniyle tip 2 diyabet hem birey hem de toplum sağlığı açısından risk oluşturuyor. Tip 2 diyabet nedir, kimlerde görülür, riskler nelerdir gelin birlikte inceleyelim. Tip 2 diyabet Devamı…

yemek, menü, sofra, öğün, sunum, et, çubuk, makarna, salata, üç kap yemek

Bitkisel proteinler: Sağlıklı alternatifler ve beslenme stratejileri

Son yıllarda ekonomik nedenler ve artan nüfusa bağlı beslenme ihtiyacının sağlanmasındaki zorluklar, vejetaryen veya vegan beslenmeye yönelimdeki artış sebebiyle alternatif protein kaynaklarına talebi artırdığı biliniyor. Hayvansal kaynaklı proteinlerin iyi kalite protein içeriğinin yanı sıra çok sık ve fazla tüketilmeleri durumunda kardiyovasküler hastalık riski olan bireyleri bitkisel kaynaklı protein içeren besinleri Devamı…

kaşık, highchairs, bebek mama sandalyesi, yemek yiyen çocuk,

Bebeğim için tamamlayıcı beslenmeye ne zaman başlamalıyım?

Bebeğinizi ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslediniz. Altıncı ayından sonra bebeğinizin besin ögesi ve enerji gereksinimleri artacaktır. Bu da tamamlayıcı beslenme hakkında bilgi edinme zamanınızın geldiğini gösteriyor. Tamamlayıcı beslenmeye bebeğiniz fizyolojik açıdan gelişimini tamamlandığında¹, destekle veya desteksiz oturabildiğine, başını rahatça tutabildiğinde, el-ağız-göz koordinasyonu gelişmeye başladığında ve katı besinleri yutabildiğinde² Devamı…