Yeme farkındalığı, son yıllarda gerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmada gerekse sağlık etkileri dolayısıyla merak edilen ve araştırılan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
Yeme farkındalığı ne yenildiğinden ziyade yeme davranışının neden ve nasıl oluştuğunun farkına vararak çevresel faktörlerden etkilenmeden, besin seçimlerini yargılamadan, açlık-tokluk kavramlarını fark ederek duygu ve düşüncelerin etkisinin bilincinde olarak tüketilen besine odaklanarak beslenmeyi¹ tanımlanıyor.
Kişinin besinlerle ilgili duyusal farkındalığına ve deneyimlerine odaklanan yeme farkındalığında amaç bireylerin içinde bulundukları anın ve yedikleri yemeğin tadını çıkararak yeme tecrübelerinde tam anlamıyla var olmalarını desteklemek olarak biliniyor.
Farkında olarak beslenmenin yeme bozuklukları başta olmak üzere kötü beslenme alışkanlıkları önleyerek sağlıklı beslenme alışkanlıklarına yönlendirmede etkili olduğu düşünülüyor.
Örneğin bir kesitsel araştırmada 1 saat süren yeme farkındalığı eğitimi sonucunda katılımcıların yeme farkındalığı ölçeği puanlarında artış saptanmış ve %85’inden fazlasının öğle öğününde sağlıklı yiyecek tercihi yaptığı raporlanmış. Yeme farkındalığı prensiplerinin diyet süreçlerine entegre edilmesinin uzun süreli uygulanabilirlik açısından umut vaat edici olduğu düşünülüyor.
Yeme farkındalığı ile ilgili merak ettikleriniz ve detaylı bilgi için diyetisyeninize başvurun. Sağlıklı günler diliyorum.
¹Gizem, K., Tayfur, M., Birincioğlu, İ., & Dönmez, A. (2018). Adaptation study of the mindful eating questiıonnare (MEQ) into Turkish. Journal of Cognitive-Behavioral Psychotherapy and Research, 5(3), 125-125. ²Jacobs, J., Cardaciotto, L., Block-Lerner, J., & McMahon, C. (2013). A pilot study of a single-session training to promote mindful eating. Advances in mind-body medicine, 27(2), 18–23.
0 yorum