sağlıklı menü, Etler, kırmızı et,

Sağlıklı beslenmede yeni bir yaklaşım: Fleksitaryen beslenme

İngilizcede flexitarianism terimi, esnek anlamına gelen flexible ile vegetarian kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Esnek vejetaryenlik de denen fleksitaryenlik, vejetaryen ve etçil beslenme arasında bir geçiş biçimini¹ ifade ediyor. Diğer vejetaryen türlerinden farklı olarak fleksitaryen beslenme, et tüketimi konusunda esneklik tanıyor. Bu beslenme türünde katı yasaklar bulunmuyor. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve Devamı…

karides, kimyon, yeşikkil, et, deniz ürünleri, su ürünleri, deniz mahsulleri, yemek

Sağlıklı yaşam yolculuğunda pesketaryen beslenme

Su ürünleri içeren ancak kırmızı et ve kümes hayvanları gibi diğer hayvansal kaynakları dışlayan beslenme biçimine pesketaryen veya pesko-vejetaryen beslenme deniyor. Pesko-vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra: hamsi, palamut, istavrit, sardalye, alabalık, sazan gibi balıklar karides, kalamar, ıstakoz, deniz tarağı, kerevit, yengeç gibi kabuklular midye, istiridye, ahtapot, salyangoz, sümüklüböcek gibi yumuşakçalar Devamı…

polo vejetaryen menü, polo beslenme tabağı

Polo vejetaryen beslenmede et tüketimine bakış!

Lakto vejetaryenlik, ovo vejetaryenlik, lakto-ovo vejetaryenlik gibi et grubunun tüketilmediği vejetaryen beslenme çeşitlerinin aksine polo vejetaryen beslenmede bazı et ürünlerinin tüketimine sıcak bakılıyor. Peki bunlar neler, gelin beraber bakalım. Polo vejetaryen beslenmede bitkisel besinlerin yanı sıra tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri de tüketiliyorken kırmızı et ve balık Devamı…

Beyaz şapkalı mantar

Ovo vejetaryen beslenme ile tanışın!

Vejetaryen beslenme, bitkisel kaynaklı besinlerin yoğunlukta olduğu beslenme biçimine deniyor. Vejetaryen beslenmenin türlerinden biri olan ovo vejetaryenliği gelin birlikte inceleyelim. Ovo vejetaryen beslenmede et ve et ürünleriyle birlikte süt ürünlerinin de tamamı beslenmeden dışlanıyorken bitkisel kaynaklı besinlerin yanı sıra anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olarak bilinen yumurtanın tüketimine Devamı…

mozzarella, mozerella peynir türleri

Lakto-vejetaryenlikle tanışın, süt ürünleriyle beslenmenin sırlarını keşfedin!

Farklı besinleri içeren veya dışlayan vejetaryen beslenmenin birden fazla türü bulunuyor. Bunlardan biri olan lakto vejetaryenlik konusuna birlikte göz atalım. Lakto vejetaryen beslenen bireyler, hayvansal besinlerden sadece süt ve süt ürünlerini tüketiyor. Lakto vejetaryen beslenmede her türlü et ürünü ve yumurta dışlanıyorken bala sıcak bakılıyor. Lakto vejetaryen besleniyorsanız yeterli ve Devamı…

mutfak, yumurta, yemek hazırlama, hamur, un, yemek yapma

Lakto-ovo vejetaryenliğe genel bakış

Hayvansal kaynaklı besin tüketiminden kaçınılan beslenme biçimine vejetaryenlik deniyor. Vejetaryen beslenmenin çeşitli alt kategorileri bulunuyor. Bunlardan biri olan lakto-ovo vejetaryenliğin en yaygın¹ vejetaryen beslenme biçimi olduğu belirtiliyor. Bal, yumurta, süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin tamamının tüketilebildiği lakto-ovo vejetaryenlikte deniz ürünleri ve kümes hayvanları da dâhil her türlü etin tüketimi Devamı…

kuru incir., kurutulmuş meyve, kuru meyvej

Kuru incir vegan bir besin değil mi?

Hayvansal kaynaklı hiçbir besini tüketmemeyi ilke edinen vegan bireyler, kuru incir tüketmekten kaçınabiliyor. Hızlı bir web taraması yapıldığında bu durum şöyle açıklanıyor: İncir, türünü devam ettirmek için incir arılarına ihtiyaç duyuyor. İncir arısı yumurtalarını bırakmak için incire giriyor, kanatları ve anteni incire girerken kopuyor ve arı incirden dışarı çıkamıyor. İncirlerin tozlaşması Devamı…

vegan, vejeteryan, vejateryan, vejetaryen

Vejetaryen beslenmenin avantajları ve dezavantajları: Sağlıklı yaşam için doğru planlama önemli!

Geçmiş yıllarda vejetaryen beslenme şekli sağlıksız olarak nitelendiriliyorken son yıllarda doğru planlanmış vejetaryen beslenmenin büyüme-gelişmeyi sağlamada ve hastalıklardan korunmada etkili olabileceği düşünülüyor. Çok çeşitli beslenme şekilleri bulunan vejetaryenlikte belli başlı besin gruplarının az tüketilmesi veya hiç tüketilmemesi birtakım avantaj ve dezavantajlara neden olabiliyor. Haydi bunlara beraber göz atalım! Vejetaryen beslenmenin Devamı…

sofra, yemek, öğün, pide, yumurta

Et yerine tüketebileceğiniz 12 besin

Hayvanların derileriyle kemikleri arasında kalan kas dokusunu ifade eden etler protein, demir ve çinko kaynağı olarak görülüyor. Beslenme seçimleri ya da sosyoekonomik nedenler, et yerine geçebilecek besinlerin araştırılmasını ve incelenmesini gerekli kılıyor. Bu içerikte et yerine tüketebileceğiniz 12 besini derledim, keyifle okuyun. 1 · Et yerine tüketebileceğiniz 12 besin: Yumurta Devamı…

tofu, soya peyniri, vegan beslenme

Tofu

Sütten peynir üretilmesine benzeyen bir işlemle soya sütünden tofu elde edilebiliyor: Yoğunlaştırılmış soya sütü kestiriliyor, süzülüyor ve preslenerek tofuya son şekli veriliyor. Bitkisel kaynaklı protein ve yağ içeren tofu yapısında manganez, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, bakır, demir ve çinko gibi besin ögeleri barındırıyor. 100 gram tofu 76 Kcal enerji veriyor. 40 Devamı…

tofu, soya peyniri

Evde tofu yapabilirsiniz

Soya fasulyesinden elde edilen tofu vegan yaşayan ve vejetaryen beslenen bireyler için geleneksel peynire alternatif oluşturuyor. Tofu tarifinin ön bilgileri Ön hazırlık: Soya fasulyesi 6-8 saat önceden ıslatılmış olmalı Porsiyon ölçüsü: 5 kişilik/öğünlük Hazırlama süresi: 20-25 dakika Tofu için gereken malzemeler 500 g soya fasulyesi 3,5 su bardağı ılık su Devamı…

makarna, sos, bilgisayar, mac, laptop, online, dizi, film, internet, boş zaman, yemek, atıştırma, yiyecek

Vegan yaşayan bireylerin mutlaka almaları gereken 5 besin ögesi!

Hayvansal kaynaklı hiçbir besini tüketmemeyi ilke edinen vegan bireyler, bu besinlerde bulunan bazı besin ögelerinden yeterince yararlanamayabiliyor. 1 • Vegan yaşayan bireylerin almaları gereken 5 besin ögesi: “B12 vitamini” B12 vitamininin DNA üretiminden ve sinir dokusunun sağlığından sorumlu olduğu biliniyor. Pernisiyöz anemi Megaloblastik anemi Kanda ve idrarda metil malonik asit Devamı…

tekstüre soya proteini, soya

Tekstüre soya proteini nedir?

Et renginde işlenmiş bir soya ürünü olan tekstüre soya proteini, konsantre edilmiş soya fasulyesinden elde ediliyor. Tekstüre soya proteini genellikle %50-52 protein ve %1 yağ içeriyor. Bitkisel kaynaklı bir besin olması nedeniyle de kolesterol içermiyor. Çoğunlukla gıda endüstrisinde raf ömrünü uzatma, yağ ve su tutma kapasitesini artırma amaçlarıyla kullanılan tekstüre Devamı…