Fekal mikrobiyom transplantasyonu (FMT), fekal transplantasyon veya gaita (dışkı) nakli olarak da biliniyor. Bu işlem, sağlıklı donörden (vericiden) alınan gaitanın, alıcının gastrointestinal sistemine (sindirim sistemine) yerleştirilmesini1 ifade ediyor.

sindirim sistemi, bağırsaklar, barsaklar

Fekal mikrobiyom transplantasyonunda alıcının sindirim sistemine ekilen insan gastrointestinal mikrobiyotasını bir organ değil doku olarak düşünmek gerekiyor.

kabızlık, göbek, mide, sindirim

Fekal mikrobiyom transplantasyonu deneysel olarak kolit, kabızlık, IBS (irritabl bağırsak sendromu), MS (multipl skleroz) ve parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılıyor. İnsan gaitası, 2013 yılından bu yana ABD’de deneysel bir ilaç olarak2 düzenleniyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Fekal mikrobiyom transplantasyonu, çeşitli ülkelerde popüler olarak uygulanıyor. Sonuçlar ise umut vaat edici olarak3 görülüyor. Buna karşın uygulama sonrası uzun dönem takibin olmaması, fekal mikrobiyom transplantasyonu konusunda eleştirilere neden oluyor. Bu uygulamanın güvenilirliği hususunda daha çok çalışmaya gereksinim duyuluyor.

1guncel.tgv.org.tr/journal/56/pdf/100307.pdf
2en.wikipedia.org/wiki/fecal_microbiota_transplant
3dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1311547
1.073 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir