Elementlerden biri olan flor toprakta, havada, suda ve bitkilerde bulunuyor. İnsan vücudundaki florun %95’i kemiklerin ve dişlerin yapısında yer alıyor.

kız çocuğu, kız, çocuk, diş, pembe, kazak, süt dişi

1 • Flor ve florür arasında ne fark var?

Florür (fluoride), flor gazının iyonlaşmış (bir elektron kazanmış, indirgenmiş) hâli olarak tanımlanıyor.

kemik, röntgen, eklem

2 • Flor ne işe yarıyor?

Flor birincil olarak ağız ve diş sağlığının korunması amacıyla¹ kullanılıyor. Diş çürüklerinin soğuk algınlığından sonra küresel çapta en yaygın görülen ikinci sağlık sorunu² olduğu belirtiliyor.

saç, kadın, mutluluk, gülme, gülümseme, diş, ağız

Diş minesi hidroksi-apatit ismi verilen ve asitten kolaylıkla etkilenen biyokimyasal bir maddeden meydana geliyor. Bu durum diş çürüklerini beraberinde getiriyor. Ağızda doğal olarak bulunan bakteriler içinde özellikle Streptococcus mutans şekeri metabolize ederek asit² oluşturuyor.

çocuk, beslenme, çocuk beslenmesi, karpuz, yemek, yiyecek, kız, yemek, şeker, tatlı, sunum, kase, ödül, yemek, çocuk, beslenme

Diyetle, besin takviyeleriyle veya diş macunlarının kullanımıyla alınan flor dişlerin yapısına katılarak flor-apatit isimli aside karşı dayanıklı yapıyı² oluşturuyor. Böylelikle diş çürükleri önleniyor.

reçetelik, ilaç, steteskop, konsültasyon, hekim, doktor, muayene, klinik, yazı, tavsiye, danışmanlık

3 • Flor eksikliği nedir?

Flor gereksiniminin 1,5-4 mg/gün olduğu belirtiliyor. Yeterli miktarda flor alınmaması durumunda flor eksikliği ortaya çıkıyor. Bu durum diş minesi tahribatına, dişlerde sararmaya ve diş çürüklerine neden oluyor.

içme suyu, su

4 • Flor hangi besinlerde bulunuyor?

Florun en iyi kaynağını içme suyu oluşturuyor. Ülkemizde içme suları genellikle 1,2 mg/L değerinden daha az flor içeriyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Ülkemizde içme sularına ya da tuzlara³ flor eklenmiyor. Florürürün diyetle ve diş macunlarıyla alınmasının diş hastalıklarını önlemek için yeterli olabileceği² bildiriliyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için diş hekiminizle ve diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

¹healthline.com/health/what-is-fluoride, erişim tarihi: 6.09.2021
²Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
³tpdan.org/?sayfa/index/12, erişim tarihi: 7.09.2021
1.580 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir