Normal değeri 120/80 mmHg olan kan basıncının 90/60 mmHg’nin altına düşmesine hipotansiyon adı veriliyor.

diyetisyen, hasta,doktor, tansiyon, tansiyon ölçüm

Hipotansiyonun nedenleri nelerdir?

  • Yetersiz beslenme: Şok diyetler ve beslenme yetersizlikleri kan hacmini azaltarak hipotansiyona sebebiyet verebiliyor.
  • Dehidrasyon: Vücutta su kaybı kan hacmini azaltarak kan basıncını düşürebiliyor.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar hipotansiyon riskini artırabiliyor.
  • Hastalıklar: Kalp krizi, kalp yetmezliği veya düzensiz kalp atışları hipotansiyona neden olabiliyor. Adrenal bezlerin veya tiroit bezinin az çalışması gibi hormonal problemler hipotansiyon riskini artırabiliyor.
  • Kan kaybı: Kazalar, yaralanmalar veya ameliyatlar sonrasında aşırı kan kaybı hipotansiyona yol açabiliyor.

Anafilaksi gibi alerjik reaksiyonlar, nadiren de olsa hipotansiyonun nedenleri arasında yer alıyor.

diyetisyen, hasta, kadın, doktor, tansiyon, tansiyon ölçümü

Hipotansiyonun belirtileri nelerdir?

Hipotansiyonun semptomları arasında yorgunluk, solukluk, soğuk soğuk terleme, idrarda azalma, sersemlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı-kusma, hızlı düzensiz kalp atışları ve bayılma yer alıyor.

diyetisyen, hasta, kadın, doktor, tansiyon, tansiyon ölçüm aleti

Hipotansiyonun tedavisi nasıldır?

Hipotansiyon tedavisi, hipotansiyonun altında yatan nedenlerin belirlenmesine bağlı olarak değişiyor. Hipotansiyonun nedeni belirlenemediğinde semptomatik tedavi (hastalığın belirtileri hafifletilerek) uygulanıyor.

sfigmomanometre, hipertansiyon, kan basıncı ölçümü

Hipotansiyonda beslenme tedavisi nasıldır?

Su ve elektrolit dengesini düzenleyen tuz, diyetisyen denetiminde ılımlı bir şekilde beslenme programına ekleniyor. Hipotansiyonu önlemek amacıyla tavsiye edilen su, diyete 10 bardak civarında ekleniyor.

piknik sepeti, sağlıklı beslenme, sepet, kır gezisi, kırmızı biber, limon, alışveriş, organik beslenme

Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve tam tahıllı besinlerde bulunan B vitaminleri, hipotansiyon yönetimini kolaylaştırıyor. Elektrolit dengesini düzenleyen potasyum kan basıncını düşürebiliyor. Patates, muz, ıspanak ve domates, potasyum açısından zengin besinler arasında yer alıyor.

kırmızı et, kasap, mutfak, tahta, sos

Demir eksikliği, hipotansiyona riskini artırıyor. Kırmızı et, tavuk, balık, hindi, kuru baklagiller, kabak çekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzeler diyete eklenerek hastalık riski azaltılıyor. Balık, ceviz, badem ve chia tohumu gibi besinler içerdikleri omega 3 yağ asitleri sayesinde hipotansiyon riskini azaltıyor. Kan basıncını artırmasına karşın dehidrasyon nedeniyle süreci zorlaştıran kafein, diyete ılımlı miktarlarda eklenebiliyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Hipotansiyonda beslenme önerileri kişiye özgü olarak değişiyor. Hipotansiyonda beslenme ile ilgili geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün.

758 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir