red flag, kırmızı bayrak, ilişkilerde red flag, flama, tehlike, uyarı, sinyal, bayraklar

Red flag: İlişkinizdeki uyarı sinyalleri

Red flag (kırmızı bayrak) kavramı ilişkilerimizdeki olası tehlikelere işaret etmek için kullanılıyor. Partnerimizin bizim için uygun olmadığını ve bize zarar verebileceğini gösteren sinyallere kırmızı bayrak deniyor. Birçok platformda red flag olarak geçiyor olsa da ben Türkçesini kullanmayı tercih ediyorum. Kırmızı bayrakları ilişkimizin başlarında fark ettiğimizde sıkıntılarla karşılaşmadan önlem alabiliyoruz ancak Devamı…

iletşim, sosyal, iişki, sohbet, işyeri, fikir

İletişim sorunları için öneriler

İletişim bilgi, duygu ve düşüncelerimizi diğerlerine aktardığımız bir süreçtir. Kabul görme, beğenilme ve destek alma gibi psikososyal ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için iletişimi sağlıklı şekilde kurmamız gerekiyor. Emir vermek, tehdit etmek, uyarmak, lakap takmak, sınamak, öğüt vermek, yargılamak, suçlamak ve alay etmek gibi davranışlar iletişim sürecinin aksamasına yol açıyor. Bu davranışları kullanarak Devamı…

aleksitimi, duygusal körlük, duygu körlüğü, duygusuz, duygu sorunu, saklanma, yaprak

Aleksitimi: Duygu körlüğü

Duygusal körlük olarak da bilinen aleksitimi; a (yok), lexis (söz) ve thymos (duygu) sözcüklerinden oluşuyor ve duyguları sözel olarak dile getirememe anlamına geliyor. Duygularımızın farkında olmamız, onları anlamamız, ifade edebilmemiz ve düzenleyebilmemiz psikolojik sağlığımız için önemli ancak aleksitimisi olan bireyler; kendi duygularını tam olarak anlayamıyor, onları ifade etmekte zorlanıyor, duygularını sosyal Devamı…

gaslighting, sınırlama, kısıtlama, kadın, kafes, demir parmaklık, engel

“Gaslighting”e mi maruz kalıyorsunuz?

Aileniz, arkadaşlarınız veya partneriniz tarafınızdan manipüle edilmeniz olarak tanımlanan gaslighting psikolojik ve sosyal bir şiddet türüdür. Sizi kontrol etmeyi ve ilişkinizde üstünlük sağlamayı amaçladığı için gaslighting uygulayan kişi sizin bakış açınızı devre dışı bırakıyor ve kendinize güvenmenizi engelliyor. Böylece ilişkinizdeki tek, güvenilir ve doğru kaynak o kişi oluyor. Birçok gaslighting Devamı…

aile, yemek, yemek hazrlama, sağlıklı beslenme

Çocuğunuzla etkili iletişim kurmanın yolları

Çocuğunuzla kurduğunuz doğru iletişim hem aile içi ilişkilerinizin sağlam olmasına hem de çocuğunuzun hayatla güvenilir bağ kurmasına yardımcı oluyor. Çocuğunuzla etkili iletişim kurmanın belirli yolları bulunuyor. Aşağıda bazı temel iletişim önerilerinden bahsettim. Siz de kendi davranışlarınızı göz önünde bulundurarak okuyabilirsiniz. Çocuğunuzun anlattığı olaylar size sıradan gelebilir ancak çocuğunuz kaç yaşında olursa Devamı…

zorbalık-anksiyete-okul-çocuk-siberzorbalık-teknoloji-çocuklar-psikoloji-çocuk psikolojisi-öğretmen

Sevdiklerinizi koşulsuz şekilde kabul ediyor musunuz?

İnsancıl kişilik kuramlarının önemli temsilcilerinden olan Carl Rogers; koşulsuz olumlu kabul ile büyüyen kişilerin kendi duygularına, dünyaya ve yeni deneyimlere daha açık hale geldiklerini belirtiyor. Bu kişiler kendilerini gerçekleştirmeye de istekli oluyor. Koşulsuz olumlu kabul; bir kişinin duygu, düşünce ve davranışlarına bakmaksızın ona sevgi dolu, olumlu ve saygılı şekilde davranmayı Devamı…

beyin, iletişim, konuşma, anlama, düşünme

Ergenlerle iletişimde yapılan hatalar

Yetişkinliğe geçiş aşaması olan ergenlik döneminin özelliklerinden daha önceki yazımda bahsetmiştim. Ergenlik dönemi boyunca yaşa göre değişen bu özellikler sadece ergeni değil, ona bakım veren yetişkinleri de etkilediğinden aile içinde iletişim sorunları yaşanabilmektedir. Ergenlerle iletişimde yapılan hatalar: Öğüt vermek Yaşam deneyimlerinizi çocuğunuzla paylaşmak ve yapabilecekleri hakkında ona bilgi vermek isteyebilirsiniz. Devamı…