Kategori: Çocuk psikolojisi
-
Disleksi’yi fark etmek neden önemlidir?
•
Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün alt türlerinden biri olan disleksi öğrenme ve sosyal ilişkilerin çocuğunuz için daha önemli hale geldiği okul hayatında gözlemlenmeye başlıyor. Çocuğunuzun okuma, yazma, anlama ve matematik gibi alanlarda sorun yaşamasıyla fark edebileceğiniz Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün alt türleri arasında disleksinin yanında diskalkuli ve disgrafi de bulunuyor. Disleksi Okuma güçlüğü anlamına gelen dislekside çocuğunuz sesleri…
-
Bebeğinizin güvenli bağ kurması için yapabilecekleriniz
•
Bebeklerin güvenlik ve rahatlama ihtiyaçlarını karşılayan kişiyle bağ kurmasından yani bağlanmadan daha önce bahsetmiştik. Güvenli bağlanma ise bakım veren kişinin, bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı ve tutarlı şekilde cevap vermesiyle oluşuyor. Fiziksel temas kurun Yeni doğan bir bebeğin temel ihtiyacı güvenlik ilk olarak fiziksel temas ile sağlanıyor. Bebeği kucağınıza alarak ve ona sarılarak bu dünyada güvende olduğu…
-
Bebeklerde bağlanma
•
Bebekler dünyaya geldiklerinde güvenlik ve sevgi ihtiyacını karşılayabilecekleri bir figüre ihtiyaç duyuyorlar. Bu figür bebeğe bakım veren büyükanne, bebek bakıcısı, baba, büyük kardeşler olabildiği gibi çoğunlukla anne oluyor. Bebeğin güvenlik ihtiyacını karşılayan bakım veren kişi ile kurduğu duygusal bağa ise bağlanma deniyor. Bebek, bağlandığı kişinin yanında güvende ve rahat hissediyor. Bebek, kendisini koruyan ve ihtiyaçlarını…
-
Teknoloji kullanımında ebeveynlere öneriler
•
Çocuğunuzun, internet ve teknolojiye gereğinden fazla zaman ayırdığını düşünüyor olabilirsiniz. Hatta çocuğunuzun teknolojiyi kullanma süresi ve şekli sizi kaygılandırıyor olabilir. İnternet ve teknoloji kullanımı ile ilgili yasak ve cezalar yerine hem çocuğunuzu hem de sizi daha iyi hissettirecek ve aranızdaki ilişkiye zarar vermeyecek genel önerilerimizden bahsedelim. Konuya ilişkin geniş bilgi için psikoloğunuzdan destek alın. Sağlıklı ve…
-
Çocuğum okula gitmek istemiyor!
•
Okula başlayan çocuklarda okula gitme zamanı geldiğinde mide bulantısı, karın ve baş ağrısı, ateş yükselmesi gibi birçok fizyolojik belirti ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilere ağlama, korkular ve öfkeli davranışlar eşlik edebiliyor. Çocuklar, daha küçük yaşlarındayken gösterdikleri davranışları tekrar sergileyebiliyor. Okula gitmeyi reddetme sadece okula yeni başlayan çocuklarda değil her yaşta gözlemlenebiliyor ve aileleri çaresiz hissettirebiliyor. Çocuğunuzun…
-
Diyet uygulayan çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
•
Çocuğunuz obezite veya diğer sağlık sorunları nedeniyle diyetisyen tarafından hazırlanmış bir beslenme programı uyguluyorsa yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Çocukların yeme alışkanlıklarının aile içinde nasıl şekillendiğinden “Ebeveyn tutumları çocukların yeme davranışını nasıl etkiliyor?” isimli yazımda bahsetmiştim. Şimdi de beslenme programı uygulayan çocuğunuz için neler yapabileceğinize bakalım. • Model olun Çocuğunuz birçok davranışı sizi gözlemleyerek ve…
-
Ebeveyn tutumları çocukların yeme davranışını nasıl etkiliyor?
•
Bebeklikten okul çağına doğru hızla değişen yeme davranışı ebeveynlerin yemek ile ilgili tutumlarından büyük oranda etkileniyor. Olumsuz tutum ve davranışlarınız çocuklarınızın beslenme ve yeme bozuklukları geliştirmesinde temel oluşturabiliyor. • Yiyeceklerin rahatlama aracı olarak kullanılması Huzursuzluk yaşayan çocuğunuzu yiyecekle rahatlatmaya çalışsanız da huzursuzluğun kaynağı her zaman açlık olmayabiliyor. Bu nedenle çocuğunuzu yiyecek ile avutmadan önce onun…
-
Çocukluk amnezisi
•
Çocukluk anılarınızı hatırlamaya çalışın. En erken çocukluk anınız nedir ve o anının ne kadarını hatırlayabiliyorsunuz? Büyük olasılıkla tam olarak senaryolaştıramadığınız ve fotoğraf karesi gibi gözünüzün önünde canlanan birkaç anı hatırlıyorsunuzdur. 0-6 yaşlarımız arasında yaşadıklarımızı hatırlayamamamıza çocukluk amnezisi deniyor. Çocukluk amnezisi, yaşadıklarımızı unuttuğumuz için değil bu anıları işleyecek bilişsel yeterliğe sahip olmadığımız için gerçekleşiyor. Erken çocukluk…
-
Bebeklerde nesne devamlılığı
•
Bir nesneyi görmediğimiz, işitmediğimiz, koklamadığımız ve ona dokunmadığımız halde o nesnenin var olduğunu bilmemize nesne devamlılığı deniyor. Bebekler yaşamın ilk aylarında nesne devamlılığı algısına sahip olmuyorlar ve bir nesne görüş alanlarından çıktığında o nesne yok olmuş gibi davranıyorlar. Örneğin; bebekler ona bakım veren kişi gözden kaybolduğunda duygusal tepkiler verebiliyorlar. Yakınlarınızdaki bir bebeğin nesne devamlılığını gözlemlemek…