Bir nesneyi görmediğimiz, işitmediğimiz, koklamadığımız ve ona dokunmadığımız halde o nesnenin var olduğunu bilmemize nesne devamlılığı deniyor.

dinleme, bebek, erkek bebeği

Bebekler yaşamın ilk aylarında nesne devamlılığı algısına sahip olmuyorlar ve bir nesne görüş alanlarından çıktığında o nesne yok olmuş gibi davranıyorlar. Örneğin; bebekler ona bakım veren kişi gözden kaybolduğunda duygusal tepkiler verebiliyorlar.

anne, bebek, mac, evden çalışma, mutfak, yemek, bebek mama, masa, hamur işi, meyve

Yakınlarınızdaki bir bebeğin nesne devamlılığını gözlemlemek için oynadığı topu bir eşyanın arkasına doğru yuvarlayabilirsiniz. Top gözden kaybolduğunda bebek büyük olasılıkla topun peşinden gitmeyecektir.

crawl, emeklemek, emekleyen bebek, erkek bebek

Bebekler genellikle 8.-12. aylarda nesne devamlılığı geliştiriyorlar. Bu aylardan sonra bakım veren kişiyi görmese bile orada olduğunu kavrayabiliyorlar. Düşürdükleri ve göremedikleri bir oyuncağı aramaya başlayabiliyorlar.

yemek bekleyen bebek, çocuk, evde bebekle zaman geçirme

Nesne devamlılığı olan bebekler görülmeyen nesneleri aramak için hareket ederek motor becerilerini geliştiriyorlar. Nesne devamlılığı aynı zamanda bebeklerin ilerleyen yaşlardaki zihinsel imgeleme yeteneğinin temelini oluşturuyor.

161 kez okundu

Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden mezun olan Psikolog Cenk Umur, lisansüstü eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü‘nde devam etmektedir. 2014 yılından itibaren Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapmaktadır.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »