İnsan bağırsağında 100 trilyon kadar yararlı ve zararlı bakteri yaşıyor. Yararlı bakterilerden ve mayalardan oluşan mikroorganizmalara probiyotik deniyor.
Probiyotikler kabaca laktobasillus, laktokokus ve bifidobakteriyum olarak üçe ayrılıyor.
Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser türleri ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere probiyotikler geliştirilmeye devam ediyor.
Probiyotik besinler nelerdir?
Kefir, yoğurt ve ayran gibi fermente süt ürünleri, probiyotik besinlerin başında geliyorsa da bu besinlerde bulunan probiyotik mikroorganizma sayısı gereksinimin son derece altında kalıyor.
Turşu probiyotik bir besin mi?
Turşu her ne kadar probiyotik bir besinmiş gibi lanse ediliyorsa da bu besindeki mikroorganizmalar, probiyotik bakteri grubu içinde yer almıyor.
Tarhana ve ekşi mayalı ekmek neden probiyotik besin değil?
Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi besinler hazırlanırken pişirilmeleri nedeniyle probiyotik özelliklerini kaybediyor. Çünkü pişirilen hiçbir besinde canlı mikroorganizma kalmıyor.
Herhangi bir kronik hastalığınız bulunmuyorsa probiyotik beklentisine girmeden kefir, yoğurt, ayran, ekşi mayalı ekmek ve tarhana kullanabilirsiniz.
Çok miktarda tuz içermesi nedeniyle turşuyu diyetinize nadiren eklemenizi öneriyorum. Hangi durumda hangi probiyotik takviyesini kullanacağım diye soruyorsanız burada yer alan içeriğime göz atın. Sağlıkla kalın.
1 yorum
Nurhan uygun · 27 Temmuz 2024 02:55 tarihinde
Psk. Cenk Umur Psikoloji doktorundan randevu numarası Afyonda randevu varmı