İçerdiği antosiyanin isimli antioksidan nedeniyle pişirildiğinde rengi koyu mora dönen siyah pirinç mor pirinç ya da yasak pirinç olarak isimlendiriliyor.
Siyah pirincin Endonezya, Filipin ve Tayvan gibi çeşitleri¹ bulunuyor. Siyah pirinç pilav, lapa, tatlı, pirinç keki ve ekmek yapımında kullanılabiliyor.
Siyah pirincin en dış tabakasında bulunan kepek kabuğu yüksek miktarda antosiyanin içeriyor. Antosiyaninler anti-enflamatuar etkinlik gösteriyor. Siyah pirinç esmer (kahverengi) pirinçle benzer miktarda diyet lifi içeriyor.
Medyada siyah pirinç yiyen yaşlanmıyor, siyah pirinç kanserden koruyor, her derde şifa siyah pirinç mucize bir besin ve doğanın mucizesi siyah pirinç gibi haberler yer almasına karşın siyah pirincin sağlık üzerindeki etkilerine yönelik yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor.
Bununla birlikte hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma siyah pirincin bilişsel işlev bozukluğunu azaltabileceğini² gösteriyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.
¹en.wikipedia.org/wiki/Black_rice ²ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934544
0 yorum