Besinler, sigara dumanı, kişisel bakım ürünleri, plastik ambalajlar ve diğer pek çok şeyden akrilamide her gün maruz kalıyoruz. Akrilamit nedir, nasıl oluşur, hangi besinlerde bulunur ve en önemlisi neler yapabiliriz? Hadi gelin tüm bunlara beraber bakalım.

sosis, ateş, kızartma, işlenmiş et ürünleri

Akrilamit nedir?

Yüksek sıcaklıkta kızartılan, kavrulan ya da fırınlanan besinlerde oluşan kimyasal maddeye akrilamit ismi veriliyor.

hamur işi, hamurişi, açma, poğaça, kurabiye, gluten, maya, ekmek, fırın

Akrilamit nasıl oluşuyor?

Besinlerde akrilamidin nasıl oluştuğuna yönelik mekanizmalar kesin olarak bilinmiyor. Ancak akrilamidin maylart reaksiyonunun (yüksek sıcaklıkta aminoasitlerle şekerin birleşmesinin) yan ürünü olduğu düşünülüyor.

cips, patates cipsi, blueberry, sunum, atıştırmalık, uno, eğlence, yılbaşı

Hangi besinler akrilamit içeriyor?

Bunlarla beraber ısıtılmamış veya haşlanmış besinlerde akrilamide rastlanmadığı¹ bildiriliyor. Sigaranın ise besinlerden neredeyse üç kat fazla akrilamit içerdiği¹ belirtiliyor.

oyuncak, kadın, hamile, gebe

Akrilamit sağlığı nasıl etkiliyor?

Akrilamidin sinir sistemi ve fertilite (doğurganlık) üzerinde olumsuz etkileri¹ bulunuyor. Bunun yanında akrilamidin mesane, prostat ve meme kanserleri dışında kalan diğer kanser türlerine yakalanma riskini artırdığı² bildiriliyor.

sirke, limon, limon sirkesi

Akrilamit alımınızı nasıl azaltabilirsiniz?

Besinlerinizi 175°C’nin altında kızartarak akrilamit oluşumunu belirgin oranda³ düşürebilirsiniz. Patates kızartması yapmak istediğinizde patateslerinizi asetik asitte haşladıktan sonra kızartarak da akrilamit oluşumunu azaltabilirsiniz. Asetik asidin mutfakta kullanabileceğiniz en iyi kaynağı olan sirke %4-5 oranında asetik asit içeriyor. Turşuluk sirkelerin ise %18’e varan asetik asit içeriğine sahip olduğu biliniyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Kullanıyorsanız sigarayı bırakmanızı ve kızartma yönteminin yerine haşlama, buğulama ve ızgarada pişirme yöntemlerini kullanmanızı öneriyorum. Sağlıkla kalın.

¹tr.wikipedia.org/wiki/Akrilamid
²webmd.com/breast-cancer/news/20050315/study-no-acrylamide-breast-cancer-link
³Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
1.339 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir