Gluten enteropatisi olarak da bilinen çölyak, Türk toplumunda ‰3-10 sıklığında görülen otoiümün bir hastalıktır.

ekmek, ekşi mayalı ekmek, karbonhidrat, kesme tahtası, kaşık, un

1 • Gluten nedir?

Gluten; besinlere kıvam veren, mayalanmayı sağlayan ve ürünlerin birbirine bağlanmasına yardım eden kompleks bir protein olarak biliniyor.

beyaz un, buğday unu, rafine un, işlenmiş ekmek unu

2 • Çölyak nasıl oluşuyor?

Çölyak hastalığı ile yaşayan bireylerin bağışıklık sistemleri buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutenin içerdiği ana proteinlerden biri olan gliadini yanlışlıkla saldırgan bir ajan olarak tanıması sonucunda ortaya çıkıyor.

mide, karın, bağırsak, sindirim

Bu durumda oluşan antikorlar, sitokin moleküllerinin salgılanmasına neden oluyor. Sitokinler, ince bağırsakta besin ögelerinin emildiği mikrovillüs yapılarının zarar görerek bölgenin iltihaplanmasına yol açıyor.

sindirim sistemi, bağırsaklar, barsaklar

3 • Çölyak kendini nasıl belli ediyor?

Çölyak karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal, baş ağrısı, cilt kızarıklığı, eklem ve kemik ağrısı ile kendini gösteriyor. Ağırlık kaybı, demir ve B9 vitamininin emiliminde azalma nedeniyle anemi görülüyor. Yağ emilimininin azalması ise dışkıda hacim artışı, renk ve koku değişikliklerine sebep oluyor.

vücut analizi, tartı, inbody, jawon, baskül, tartılma

Non-Hodgin lenfoma, osteoporoz, kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri çölyakta sıklıkla görülüyor.

yumurta, hamur, un, tarif, mutfak

Çölyak hastalığının radikal tedavisi bulunmasa da yaşam boyu uygulanan glutensiz diyet, hastalığın ilerlemesini önlüyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Buğdayın genetiği değiştirilerek gliadin proteinini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

1.369 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »