Etiket: dengeli beslenme

  • Goat’s rue sağlığı destekliyor

    Goat’s rue sağlığı destekliyor

    Toplumda keçi sedef otu adıyla bilinen goat’s rue, diyabet riskini azaltması yönüyle öne çıkıyor. Kan şekeri düzenleyici etkiler gösteren bu bitki insülin duyarlılığını artırıyor. Ayrıca galaktogog etkinlik gösteren bu bitkinin anne sütü artırıcı etkisi bulunuyor. Öte yandan keçi sedef otu kan pıhtılaşmasını yavaşlatabiliyor ve kanama riskini artırabiliyor. Teoride keçi otu kanama bozukluklarını daha da kötüleştirebiliyor. Ameliyat…

  • Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Rapamisin ömrü uzatıyor, sağlıklı yaşamı destekliyor

    Yaşam süresini uzatmak ve hastalıkları önlemek konusunda yeni umutlar rapamisinle birlikte geliyor. Bu güçlü molekül, bağışıklık sistemini düzenlerken hücrelerin yenilenme mekanizmalarını da harekete geçiriyor. İlk olarak organ nakillerinde bağışıklık baskılayıcı olarak kullanılan rapamisin, günümüzde yaşlanma karşıtı etkileriyle dikkat çekiyor. Rapamisin, hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatarak metabolizmayı olumlu yönde etkiliyor. Rapamisinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve yaşa bağlı…

  • Wear & tear teorisi yaşlanmanın gerçek yüzünü açıklıyor

    Wear & tear teorisi yaşlanmanın gerçek yüzünü açıklıyor

    Vücudumuz bir makine gibi çalışıyor ve zamanla yıpranıyor. Wear & tear teorisi, hücre ve dokuların sürekli kullanıma bağlı olarak hasar görmesiyle yaşlanmanın ortaya çıktığını öne sürüyor. Tıpkı bir arabanın zamanla aşınması gibi vücut da kendini yenilemekte zorlanıyor ve bu durum yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Bu teori, özellikle hücre düzeyindeki hasarların yaşlanma üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Yapılan…

  • Germ hattı sağlığımızı nasıl etkiliyor?

    Germ hattı sağlığımızı nasıl etkiliyor?

    Kalıtımsal mirasımızın temel taşı olan germ hattı yalnızca bizim değil, gelecek nesillerin sağlığını da şekillendiriyor. Germ hattı, üreme hücrelerini oluşturan genetik materyali ifade ediyor. Döllenme sırasında kuşaktan kuşağa aktarılan bu germ hattına herediter mutasyonlar ya da germline da deniyor. Sağlıklı bir germ hattı, genetik hastalıkların önlenmesinde büyük önem taşıyor. Germ hattında meydana gelen mutasyonların kalıtsal…

  • Carnivore diyeti: Sadece hayvansal beslenmek sağlıklı mı?

    Carnivore diyeti: Sadece hayvansal beslenmek sağlıklı mı?

    Yalnızca hayvansal ürünlerin tüketildiği, sebzelerin, meyvelerin, baklagillerin ve tahılların tamamen dışlandığı beslenme şekline carnivore diyeti deniyor. Etobur diyet de denen bu beslenme biçimi ülkemizde karnivor diyeti adıyla anılıyor. Bu diyette sakatat, kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, tavuk, hindi, balık ve yumurta ön planda yer alıyor. Bu beslenme biçiminin savunucuları carnivore diyetinin ağırlık kaybını hızlandırdığını, enerji…

  • Kaygının bedene yansıyan sesi: İçimde bir korku var, ne yapacağım?

    Kaygının bedene yansıyan sesi: İçimde bir korku var, ne yapacağım?

    Farklı nedenle aklımıza gelebilen içimde bir korku var düşüncesi, zihnimizle bedenimiz arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu düşünce kaygı, stres veya geçmişte yaşadığımız bir travmanın oluşturduğu etkilerden kaynaklanıyor. İçimde bir korku var, ne yapacağım? gibi kaygı yüklü düşüncelerle birlikte tehlikede olmadığımız hâlde beynimiz alarm durumuna geçerek bize huzursuzluk verebiliyor. Bu durum kronikleştiğinde stres…

  • Gürcistan’da beslenme kültürü ve diyetisyenlik eğitimi!

    Gürcistan’da beslenme kültürü ve diyetisyenlik eğitimi!

    Zengin mutfak kültürüyle tanınan bir ülke olan Gürcistan’ın mutfağında sebze ağırlıklı yemekler, mısır unu ile yapılan çeşitler ve yoğurt bazlı soslar dikkat çekiyor. En bilinen yemeklerinden biri olan haçapuri, bol peynirli bir ekmek türü olarak sofraların vazgeçilmezi… Bununla birlikte, etli yemekler ve baharatlar da beslenme kültürünün önemli bir parçası oluyor. Gürcistan mutfağı hem geleneksel hem…

  • Türkiye’de diyetle ilgili en büyük hata: Aç kalarak kilo vermeye çalışmak!

    Türkiye’de diyetle ilgili en büyük hata: Aç kalarak kilo vermeye çalışmak!

    Türkiye’de sağlıklı beslenme yolculuğuna başlayan birçok kişi, daha hızlı kilo vermek için aç kalıyor. Bu yaklaşım, hem metabolizmayı yavaşlatıyor hem de uzun vadede sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Aç kalmanın ya da düşük kalorili diyetlerin aslında zayıflama sürecinde zannedildiği kadar etkili olmadığını bilimsel araştırmalar ortaya koyuyor. Düşük kalorili diyetler metabolizmayı yavaşlatırken yağ yerine kas kaybına yol açıyor.…

  • Bilimsel gerçekler, popüler yanılgılar: Hangi diyet gerçekten en sağlıklı?

    Bilimsel gerçekler, popüler yanılgılar: Hangi diyet gerçekten en sağlıklı?

    Her yıl yeni bir diyet trendi gündeme geliyor, peki hangi diyet gerçekten en sağlıklı? Ketojenik, vegan, aralıklı oruç gibi birçok seçenek var, ancak herkes için tek doğru bir cevap var mı? Diyet tercihi, kişinin sağlık durumuna, yaşam biçimini ve hedeflerine göre değişiyor. Diyetler arasında ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ tüketimi ile öne çıkarken,…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.