schadenfreude, psikoloji, almanca, almanya, resim, tablo, renkli, neşe, zarar

Sanatın iyileştirici gücü: Sanat terapisi

Resim, heykel, tiyatro, müzik ve edebiyat alanlarına dair sanatsal faaliyetlerin psikoterapi ve rehabilitasyon süreçlerinde kullanılmasına sanat terapisi deniyor. Sanat terapisi üretim becerilerini, yaratıcılığı, psikoloji kuramlarını ve psikoterapideki deneyimleri kullanarak bireyleri, aileleri ve toplulukları desteklemeyi amaçlıyor. Sanat terapisi; bilişsel ve duyusal-motor işlevleri iyileştirmek, öz saygıyı ve öz farkındalığı desteklemek, psikolojik dayanıklılığı Devamı…

terapi, psikoterapi, psikolog, act,bdt

Eklektik psikoterapi nedir?

Farklı psikoloji kuramlarının, ekollerinin ve psikoterapi tekniklerinin bütünleştirilerek bir arada kullanılmasına eklektik (bütüncül) psikoterapi deniyor. Eklektik yöntemi benimseyen psikoterapistler belli bir kuramsal yaklaşıma bağlı kalmak yerine birçok kuramdan faydalandıkları için tedavilerini danışanların özel ihtiyaçlarına göre özelleştirebiliyorlar.  Örneğin bir psikoterapist danışanının güncel kaygılarına bilişsel davranışçı tekniklerle yaklaşırken geçmiş yaşantılarını psikodinamik tekniklerle Devamı…

tablo, resim, sanat, boya, kırmızı, şema, şema terapi

Şema terapi nedir?

Şema terapi; bilişsel davranışçı terapiye, bağlanma ve nesne ilişkileri teorilerine, Gestalt ve deneyimsel terapilere ait unsurları bir araya getiren bütünleştirici bir terapi yaklaşımıdır. Şema terapiye göre çocukluğumuzdan itibaren hepimizin güvende hissetme, istikrar, bakım alma, kabul görme, özerklik, yeterlilik, kimliğini özgürce yaşama, kendini ifade edebilme, spontane olabilme ve gerçekçi sınırlar gibi ihtiyaçları Devamı…

woman-nature-kadin-doga-kaygi-anksiyete-eko-anksiyete-eco-iklim-degisikligi,varoluşçu, psikoterapi, varoluşçuluk, varoluşçu psikoterapi

Varoluşçu psikoterapi

Varoluşçu psikoterapi Friedrich Nietzsche, Soren Kierkegaard ve Martin Heidegger gibi düşünürlerin katkı sağladığı varoluşçu felsefe akımından besleniyor. Varoluşçuluğun terapilere uygulanması ise Otto Rank ile başlıyor. İnsanı bir bütün olarak ele alan varoluşçu psikoterapi tüm insanların; ölüm, özgürlük ve sorumluluk, varoluşsal yalıtım, anlamsızlık gibi temel olgularla etkileşime geçtiklerinde içsel bir çatışma Devamı…

anlam, hayatın anlamı, anlam arayışı, insanın anlam arayışı, yolculuk, hiking, yürüyüş, kamp, macera, çocukla etkinlik

İnsanın anlam arayışı

Kendi varoluşunu sorgulayabilen tek varlığın insan olduğu biliniyor. Bu sorgulama bizleri hayatlarımızda bir anlam ve amaç arayışına itiyor. Hayatın anlamının ne olduğu ile ilgili sorular çok eskilere dayanıyor. Hayatlarımızı neyin anlamlı kıldığına dair birçok psikolojik ve felsefi bakış açısı bulunuyor. Hatta psikolojide logoterapi, anlam terapisi ve varoluşçu terapi gibi psikoterapi Devamı…

act, kabul ve kararlılık, maske, çift, ilişki

Kabul ve kararlılık terapisi nedir?

İngilizcesi acceptance and commitment therapy olan kabul ve kararlılık terapisi genellikle ACT olarak kısaltılıyor. ACT geleneksel davranışçı terapi ve bilişsel davranışçı terapi yöntemlerini içinde barındırıyor. 1980’lerde Nevada Üniversitesi’nde profesör olan psikolog Steven C. Hayes tarafından geliştirilen ACT’nin yöntemleri duyguları inkar etmemeye, zorlukları kabul etmeye ve davranışlarda gerekli değişiklikler yapmaya odaklanıyor. Bu yönüyle Devamı…

ağlayan bebek, anne, beyaz, ağlama

Çocuğunuzun ağlama krizlerini azaltmanın yolları!

Çocuğunuz ve sizin için sıkıntılı bir süreç olan ağlama krizleri gelişim döneminin olağan bir parçası olarak kabul ediliyor. 1 ile 3 yaşları arasında yoğun olarak görülen ağlama krizleri daha büyük yaşlarda da  gözlemlenebiliyor. Çocuğunuz, bu dönemde kendini ağlayarak ifade edebiliyor. Aynı zamanda çocuğunuz bir şeyleri değiştirebildiğini keşfetmeye başladığı dönemden itibaren Devamı…

içme suyu, terapi, psikoterapi, psikolog, çocuk, çocuk psikoloğu, su, masa, varoluşçu, psikoterapi, varoluşçuluk, varoluşçu psikoterapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) nedir?

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) düşüncelerinizin, duygularınızın ve davranışlarınızın birbirleriyle ilişkili olduğu kabulüne dayanan etkili bir konuşma terapisidir. BDT yaklaşımına göre sorunlarınız hatalı veya çarpık düşünme biçiminizden ve size yararı olmayan uyumsuz davranışlarınızdan kaynaklanıyor. Çeşitli tekniklerin uygulandığı BDT seanslarında temel olarak hatalı düşüncelerinizin nesnel ve gerçekçi olanlarla; yararı olmayan davranışlarınızın ise Devamı…

psikoterapi, psikolog desteği, psikolojik görüşme, psikiatri randevusu, psikiatrist, hasta muayene etme

Hangi psikoterapi yaklaşımını seçmelisiniz?

Psikoterapi türleri, kuramcıların yaklaşımına göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle psikoterapide çok çeşitli teknikler ve uygulamalar kullanılabiliyor. Temel psikoterapi yaklaşımlarına göz atalım. Psikanalitik terapi Bilinçdışı isteklerin ve anıların, davranışları etkilediği varsayımına dayanan psikanalitik yaklaşım danışanın bilinçsiz düşüncelerini bilinçli seviyeye getirerek incelemeyi amaçlıyor. İlk olarak Sigmund Freud tarafından kullanılan psikanalitik terapi; aktarım, Devamı…

psikolog, terapi, psikoterapi, psikoterapist, eskişehir psikolog, randevu, görüşme

Hangi psikoterapi türü size daha uygun?

Yaşanan zorlukları yönetmek için başvurulan psikoterapinin, uygulama şekline göre farklılık gösteren birçok çeşidi bulunuyor. Hangi psikoterapi türünün size daha uygun olduğuna göz atalım. Bireysel psikoterapi Terapi denince akla ilk gelen görüşme şekli bireysel psikoterapi oluyor.  Danışan ve psikoterapistin bire bir yürüttüğü bu terapi türünde seanslar yaklaşık 45-50 dakika sürüyor. Çift Devamı…

içme suyu, terapi, psikoterapi, psikolog, çocuk, çocuk psikoloğu, su, masa, varoluşçu, psikoterapi, varoluşçuluk, varoluşçu psikoterapi

Psikoterapi nedir?

Sahip olduğunuz psikolojik bir bozukluk veya yaşadığınız duygusal zorluklar için yardım almanızın bir yolu olan psikoterapi size rahatsızlık veren belirtilerin azaltılmasını, kontrol altına alınmasını veya ortadan kaldırılmasını amaçlar. Böylece iyilik haliniz artar ve günlük hayattaki işlevselliğinizi geri kazanmaya başlarsınız. Yaşadığınız zorlukların yardım alacak kadar ciddi olmadığını hissedebilir veya psikoterapinin sunabileceği Devamı…