Resim, heykel, tiyatro, müzik ve edebiyat alanlarına dair sanatsal faaliyetlerin psikoterapi ve rehabilitasyon süreçlerinde kullanılmasına sanat terapisi deniyor.
Sanat terapisi üretim becerilerini, yaratıcılığı, psikoloji kuramlarını ve psikoterapideki deneyimleri kullanarak bireyleri, aileleri ve toplulukları desteklemeyi amaçlıyor.
Sanat terapisi;
- bilişsel ve duyusal-motor işlevleri iyileştirmek,
- öz saygıyı ve öz farkındalığı desteklemek,
- psikolojik dayanıklılığı geliştirmek,
- iç görüyü desteklemek,
- sosyal becerileri geliştirmek,
- içsel çatışmaları ve sıkıntıları azaltmak,
- sosyal ve çevresel değişmeyi sağlamak için kullanılıyor.
Profesyonel terapistler tarafından uygulanan sanat terapisinin hobi kursları ve sanat terapisi adı altında satılan ürünler ile karıştırılmaması gerekiyor.
Sanat terapisi uygulamaları;
- hastanelerde,
- özel kliniklerde,
- rehabilitasyon merkezlerinde,
- kriz merkezlerinde,
- özel topluluklarda (yaşlılar, engelliler ve gaziler vb.),
- toplum ruh sağlığı merkezlerinde gerçekleştirilebiliyor.
Sanat terapisi zihni, bedeni ve ruhu yalnızca sözel değil aynı zamanda farklı ifade biçimleriyle harekete geçiriyor. Kinestetik, duyusal, algısal ve sembolik ifade biçimleri söze dökülemeyenleri açığa çıkarıyor.
Sanat üretimi hayal gücüyle, kendiliğinden ve özgün bir şekilde kendini ifade etme fırsatı sağlıyor. Zamanla bu süreç kişisel tatmine, duygusal onarıma ve dönüşüme yol açabiliyor.
Psikolojik destek aldığınız profesyonelin lisans diplomasını ve uzmanlaştığı alana dair eğitimlerini sorma hakkınız olduğunu hatırlatıyorum. Sağlıklı günler.
dictionary.apa.org/art-therapy arttherapy.org/about-art-therapy/
Bir yanıt yazın