Şema terapi; bilişsel davranışçı terapiye, bağlanma ve nesne ilişkileri teorilerine, Gestalt ve deneyimsel terapilere ait unsurları bir araya getiren bütünleştirici bir terapi yaklaşımıdır.

içme suyu, terapi, psikoterapi, psikolog, çocuk, çocuk psikoloğu, su, masa, varoluşçu, psikoterapi, varoluşçuluk, varoluşçu psikoterapi

Şema terapiye göre çocukluğumuzdan itibaren hepimizin güvende hissetme, istikrar, bakım alma, kabul görme, özerklik, yeterlilik, kimliğini özgürce yaşama, kendini ifade edebilme, spontane olabilme ve gerçekçi sınırlar gibi ihtiyaçları bulunuyor.

şema, şema terapi, bebek, çocuk, sarılma, öpme, mutlu çocuk, kardeş

Bu ihtiyaçlarımız karşılandığında uyumlu şemalar geliştiriyoruz ve psikolojik olarak daha sağlıklı oluyoruz. İhtiyaçlarımız uygun şekilde karşılanmadığında ise erken dönem uyumsuz şemalar oluşuyor.

şema, şema terapi, aile, ihmal, istismar, şiddet, psikolojik şiddet, mutsuz, ilişki sorunları

Çocukluğumuzda gelişen şemalar kendimizi, diğerlerini ve dünyayı algılama şeklimizi etkiliyor. Zihinsel kalıplar olan şemaları gözlükler gibi düşünebilirsiniz. Gözlüklerin dış dünyayı nasıl göreceğimizi belirlediği gibi şemalar da deneyimlerimizi yorumlama şeklimizi etkiliyor.

şema, şema terapi, bakış, gözlük, renk, doğa, tatil, yaz, deniz

Şemaların varlığını sürdürmesine neden olan şey ise şemaların bizi benzer deneyimlere çekmesi oluyor. Bizler de şemalarımıza uygun bilgilere odaklanarak güvenli bulduğumuz için tanıdık olay ve ortamlara yöneliyoruz.

şema, şema terapi, döngü, kısır döngü, daire, çember, deniz, spor, tekne, yaz

Asıl zorlayıcı olan durum da bu oluyor. Erken dönemdeki uyumsuz şemalarımız bazı uyumsuz ilişkileri ve davranışları sürdürmemize yol açıyor. Bunun yanında toksik ve tehdit edici olmayan durumları bile tehlike işareti olarak da yorumlayabiliyoruz.

gaslighting, tartışma, şiddet, baskı, bağırma, ebeveyn

Örneğin başarısızlık şeması olan biri her zaman başarısız olduğuna ve bunun değişmeyeceğine dair köklü bir inanca sahip oluyor. Bu şemaya sahip kişiler;

  • ya başarısız ve yetersiz olacağını düşündüğü için gerekli çabayı harcamıyor
  • ya da çok başarılı olduğu halde içinden bir ses onun hala yeterli olmadığını söylüyor.

Yukarıdaki her iki davranış da başarısızlık şemasını devam ettiriyor.

akademi, mezuniyet, diploma, okul, sınav

Şema terapi sertifikası olan bir psikoterapist ile çalıştığınızda erken dönem uyumsuz şemalarınızı fark edebilir ve bunları nasıl dönüştürebileceğinizi beraber planlayabilirsiniz. Destek aldığımız terapistinizin diplomasını ve eğitimlerini sorgulamayı unutmayın.

288 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir