Kategori: Stres

  • Sessiz istifa çalışanlar için bir çözüm yolu mu?

    Sessiz istifa çalışanlar için bir çözüm yolu mu?

    Mutsuz olan bir çalışanın işten ayrılmak yerine çalıştığı yere, işine ve çalışma arkadaşlarına karşı tutumlarını değiştirmesine sessiz istifa deniyor. Böyle bir durumda çalışan işten çıkarılmayacak kadar çalışıyor ve iş yeri için daha fazla çaba sarf etmiyor. Çalışanların her zaman bilinçli şekilde planlamadığı ve kendiliğinden de gelişebilen sessiz istifa çoğunlukla şöyle görülüyor: İş tanımının dışındaki işleri…

  • İş yaşamınız sizi tüketiyor mu?

    İş yaşamınız sizi tüketiyor mu?

    İşe gitmek ve işe başlamak size zor geliyorsa, işinize karşı ilginiz azaldıysa, size verilen görevleri erteliyorsanız, daha sık hata yapmaya başladıysanız, baş ve mide ağrısı gibi fiziksel yakınmalarınız varsa, birlikte çalıştığınız kişilere karşı tahammülünüz azaldıysa ve onlara karşı öfke duyuyorsanız tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Tükenmişlik sendromu yaşamın her alanında ortaya çıkabiliyor olsa da çoğunlukla iş…

  • Stresin kaynağı nedir?

    Stresin kaynağı nedir?

    Stres yaratan olaylar kişiye ve zamana göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle stresin kaynağının ne olduğu kesin şekilde ifade edilemiyor. Kulaklığınızı kaybettiğinizde veya kanser hastası bir yakınınıza bakım verdiğinizde stres yaşayabilirsiniz. Strese neden olan yaşantılar her zaman olumsuz olmayabiliyor. İşe başlamanız, evlenmeniz ve üniversiteyi kazanmanız gibi olumlu olaylar da stres yaratabiliyor. Kısacası değişiklik içeren ve uyum…

  • Kortizol

    Kortizol

    Birincil stres hormonu olarak bilinen kortizol, böbrek üstü bezlerimizden salgılanıyor. Kanımızdaki kortizol seviyesi uyku-uyanıklık döngümüzde ve diğer birçok faktöre göre değişiyor. Kanımızdaki kortizol seviyesi sabah saatlerinde yükseliyorken gece yarısı en düşük seviyesinde oluyor. Ayrıca kortizol seviyesi uykusuz kaldığımızda ve gebelik sürecinde  artarken karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında azalıyor. Stresli olduğumuzda salgılanan kortizol; Kanımızdaki glikoz seviyesini artırıyor.…

  • Savaş ya da kaç!

    Savaş ya da kaç!

    Savaş ya da kaç tepkisi tehdit edici ve stresli bir durum algıladığımızda verdiğimiz tepkidir. Sempatik sinir sistemimizin aktive olmasıyla ortaya çıkan bu tepki hayatta kalmamıza ve tehlikeli durumlar karşısında hızlı hareket etmemize yardımcı oluyor. Örneğin, bir köpek havlayarak bize doğru koşmaya başladığı an savaş ya da kaç tepkisi veriyoruz. Aynı tepkiyi bize hızla yaklaşan bir…

  • Stresin etkilerini azaltmak mümkün

    Stresin etkilerini azaltmak mümkün

    Stres, vücudunuzun alarm sistemini harekete geçirerek değişikliklere uyum sağlamanıza yardımcı oluyor. Stres uzun sürdüğünde ise stres belirtileri beden sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yaşamın bir parçası olan stresi ortadan kaldırmanız mümkün olmasa da stresin etkilerini azaltmanın yolları bulunuyor. • Egzersiz Yürüme, yüzme ve bisiklete binme gibi aerobik egzersizler stresin etkilerini önemli derece azaltıyor. Düzenli egzersiz ile…

  • Stres bize ne yapıyor?

    Stres bize ne yapıyor?

    Stresin, değişikliklere uyum sağlamak için verdiğimiz bir tepki olduğunu ve vücudumuzun alarm sistemini harekete geçirerek birçok belirti ortaya çıkardığını Stres nedir?  adlı yazımda anlatmıştım. Söz konusu stres belirtilerini ise dört başlık altında toplayabiliriz. Vücudumuzun harekete geçmesini sağlayan fiziksel belirtiler, stres kaynağı ortadan kalktığında zamanla azalır. Karşılaştığı sorunu çözmeye çalışan zihnimiz, tüm enerjisini stres kaynağına yönlendirdiği…

  • Stres nedir?

    Stres nedir?

    Stres, iç dünyamızda veya çevremizde meydana gelen değişikliklere karşı verdiğimiz uyum sağlama tepkisidir. Bu değişiklikler hastalık, kaza ve işsizlik gibi olumsuz; düğün planlamak, üniversiteye başlamak ve sahne gösterisi yapmak gibi olumlu olaylarla ilgili olabilir. Stres, vücudumuzun alarm sistemini devreye sokarak birçok fizyolojik ve psikolojik belirti ortaya çıkarır. Bu belirtilerle birlikte genellikle iyi hissetmez ve bir…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.