Kategori: Travma

  • Dissosiyasyon nedir?

    Dissosiyasyon nedir?

    Çözülme, ayrışma ve bölünme gibi anlamlara gelen dissosiyasyon düşüncelerimizden, duygularımızdan ve kimliğimizden kopuş yaşadığımız zihinsel bir süreci ifade ediyor. Bazı psikolojik bozuklarda görülse de hepimiz dissosiyasyonu belli bir seviyede ve zaman zaman deneyimliyoruz. Çok sıkıldığınız bir eğitimde zihninizin hayallere daldığı olmuştur. Kitap okurken dikkatiniz farklı düşüncelere kaydığından aynı sayfayı tekrar okumak zorunda kalmışsınızdır. Anda kalmanın…

  • Okul öncesi dönemdeki çocuklarda kayıp ve yas süreci

    Okul öncesi dönemdeki çocuklarda kayıp ve yas süreci

    Sevdiklerimizin kaybından sonra sakin bir kabulden kriz tepkisine kadar değişen farklı yas tepkileri gösterebiliyoruz. Yas tutma süreci, tedavi edilmesi gereken bir hastalık veya bozukluk değil; doğal ve beklenen bir süreç olarak tanımlanıyor. Yakınları vefat eden çocuklar da yetişkinler gibi yas süreci yaşasa da verdikleri stres tepkileri farklı olabiliyor. Okul öncesi dönemindeki (3-5 yaş) çocukların yas…

  • Afet sonrasında çocuğunuz (3-5 yaş) için neler yapabilirsiniz?

    Afet sonrasında çocuğunuz (3-5 yaş) için neler yapabilirsiniz?

    Yaşanan afetler ve zorlu olaylar sonrasında çocuğunuz yaşına göre farklı tepkiler gösterebilir. Bunlar bedenin ve zihnin olağan dışı bir duruma verdiği normal tepkilerdir. Benzer afetlerden sonra her çocuk benzer tepkiler verebiliyor. 3-5 yaşındaki okul öncesi dönemde olan çocuğunuz aşağıdaki stres tepkilerini gösterebilir: Korkma, çaresiz hissetme Olaylarla ilgili tekrar eden sorular sorma, yaşadıkları olayı oyunlarında canlandırma…

  • Afet sonrasında bebeğiniz (0-2 yaş) için neler yapabilirsiniz?

    Afet sonrasında bebeğiniz (0-2 yaş) için neler yapabilirsiniz?

    Yaşanan afetler ve zorlu olaylar sonrasında çocuğunuz yaşına göre farklı tepkiler gösterebilir. Bunlar bedenin ve zihnin olağan dışı bir duruma verdiği normal tepkilerdir. Benzer afetlerden sonra her çocuk benzer tepkiler verebilir. Bebeklik dönemindeki (0-2 yaş) çocuğunuz aşağıdaki stres tepkilerini gösterebilir: Ağlama, huysuzluk, sakinleşememe ve gergin olma Anneye, babaya ve yakınlara yapışıp bırakmama ve onlardan ayrılmak…

  • Afet sonrası daha iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz?

    Afet sonrası daha iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz?

    Hayatımızın doğal akışını beklenmedik şekilde bozan travmatik yaşantılar yoğun stres yaratıyor. Travmatik yaşantılardan olan doğal afetler sonrasında da ortaya çıkan stres tepkilerini herkes yaşıyor ve bu tepkilerin normal olduğu biliniyor. Bu tepkiler doğal olarak zamanla azalıyor. Afet sonrasında hayata uyum sağlamak için yapabileceğiniz şeyler bulunuyor. Yalnız değilsiniz. Bu olaydan sizin gibi birçok insanın etkilendiğini ve…

  • Afet sonrası iyileşme süreci

    Afet sonrası iyileşme süreci

    Hayatta birçok zorlukla karşılaşıyoruz ve geriye baktığımızda zamanla hepsinin üstesinden gelebildiğimizi görüyoruz. Afetlerden sonra zaman geçtikçe: Olup biteni kabul etmeye başlıyoruz. Stres tepkilerinin şiddeti zamanla azalıyor. Günlük hayata ve rutinlerimize dönmeye başlıyoruz. Gelecekle ilgili planlar yapıyoruz. Karamsarlık, üzüntü, öfke, suçluluk gibi duygularımızda azalma oluyor. Yaşadığımız afet geçmişimizde üzülerek hatırladığımız bir anı gelirken zihnimizi tamamen meşgul…

  • Psikolojik ilk yardım uygularken nelere dikkat etmelisiniz?

    Psikolojik ilk yardım uygularken nelere dikkat etmelisiniz?

    Yaşanan afetler birçok travmatik belirti ortaya çıkarıyor. Bu belirtiler bilişsel, sosyal, bedensel ve davranışsal olabiliyor. Yapılan çalışmalar psikolojik ilk yardım (PİY) müdahalesinin bu belirtileri hafiflettiğini gösteriyor. Psikolojik ilk yardım afetzedeleri zorlamadan güvende hissetmelerini, diğerleriyle bağ kurmalarını, sakinleşebilmelerini, umutlu olmalarını, fiziksel ve sosyal desteğe erişebilmelerini hedefliyor. Psikolojik ilk yardım eğitimiz varsa yapabileceklerinizin taslağı aşağıda yer alıyor:…

  • Deprem sonrası erken dönemde psikolojik sağlık

    Deprem sonrası erken dönemde psikolojik sağlık

    Türkiye Psikiyatri Derneği bizleri deprem hakkında bilgilendirmek için Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi’nin katkısıyla Deprem sonrası erken dönemde ruh sağlığınızı nasıl korursunuz? adlı bilgilendirme metnini hazırlamıştır. Deprem sonrasında yaşayabileceğiniz belirtiler, çocuklarınızın neler yaşayabileceği, kendiniz ve çocuklarınız için yapabileceklerinize dair bilgiler barındıran metne buradan ulaşabilirsiniz: Deprem sonrası erken dönemde ruh sağlığınızı nasıl korursunuz?  624 kez…

  • Afetlerde sosyal medya kullanımı!

    Afetlerde sosyal medya kullanımı!

    06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen depreme ait görüntülerin paylaşılması toplumun psikolojik sağlığını olumsuz etkiliyor. Türk Psikologlar Derneği’nin (TPD) bu kapsamda yaptığı duyuru dikkate alınmalıdır: Sosyal medya kullanan vatandaşlarımıza ve basın kuruluşlarına, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illeri de etkisi altına alan depremden etkilenen insanlara ait görüntüleri ve deprem anını paylaşmaktan kaçınılmasının psikolojik…

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.