Kaşar peynirine benzeyen, tekerlek biçimli, sarı bir peynir olan kaşkaval İtalya’da ve Balkanlar’da yaygın olarak tüketiliyor.
1 • Kaşkaval peynirinin şekli
Yenilebilen sert bir kabuğu sahip olan kaşkavalın kendine has, armuda veya su kabağına benzeyen bir şekli bulunuyor.
2 • Kaşkaval peynirinin tarihi
Tarihi on dördüncü yüzyıla dayanan ve İtalyan kökenli bir peynir olan kaşkaval, İtalyanca at peyniri anlamına gelen caciocavallo kelimesinden geliyor. Osmanlı ziyafet sofralarında sunulan bu peynir Bulgaristan’da ve Macaristan’da kaşkaval, Yunanistan’da kasseri ve Rusya’da kavkazskij olarak adlandırılıyor.
3 • Kaşkaval peynirinin tadı
Süt lezzetinin yoğun olarak hissedildiği bir peynir olan kaşkavalın yumuşak ve orta düzeyde tuzlu bir lezzeti bulunuyor.
4 • Kaşkaval peyniri hangi sütten yapılıyor?
İlk olarak kısrak sütünden yapılmaya başlandığı tahmin edilen kaşkaval günümüzde ya inek sütünden ya da inek ve koyun sütü karışımından imal ediliyor.
5 • Kaşkaval peynirinin besin değerleri nasıl?
Kaşkaval peynirinin 100 gramında 28 g protein, 23 g yağ (14,5 gram doymuş yağ), 800 mg sodyum, 1 g şeker, 700 mg kalsiyum, 650 mg fosfor bulunuyor ve 300 Kkal enerji veriyor.
6 • Kaşkaval ile kaşar peynirinin farkları neler?
Kaşardan hem daha büyük hem de daha sert olan kaşkaval peyniriyle kaşar peyniri birbirlerine bir miktar benziyor. Kaşar peynirinin 100 gramında 21 g protein, 23 g yağ (14,5 gram doymuş yağ), 1400 mg sodyum, 0 g şeker, 400 mg kalsiyum, 300 mg fosfor bulunuyor ve 290 Kkal enerji veriyor.
Kaşkaval ile kaşar peynirlerinin farkına baktığımızda kaşkavalın daha yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfor içeriyorken yapısında daha az sodyum barındırdığı görülüyor.
Obeziteniz, hipertansiyonunuz, yüksek kolesterolünüz ve böbrek hastalıklarınız varsa diyetisyeninizle görüşmeden kaşkaval peyniri tüketmeyin. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.
0 yorum