Retina merkezinde yer alan ve en yüksek çözünürlüklü görüntüleri algılayan bölgeye makula adı veriliyor. Renkli görmemizin büyük bir kısmı ve detaylı görüntü algısı makula bölgesinde gerçekleşiyor. Makula bölgesindeki hücrelerde oluşan hasar ve dejenerasyon sonucu görme kaybına yol açan sağlık sorununa ise makula dejenerasyonu ya da sarı nokta hastalığı ismi veriliyor.

aleksitimi, duygusal körlük, duygu körlüğü, duygusuz, duygu sorunu, saklanma, yüz, ifade, kadın, göz, renk

Makula dejenerasyonunun belirtileri arasında merkezi görmede bulanıklık, düzensiz şekillerde veya bozuk hatlarda görülen eğrilmeler, renkleri ayırt etme zorluğu ve genel görme kaybı bulunabiliyor. Bu belirtiler zaman içinde gelişebiliyor. Hastalık ilerlediğinde fark edilebilir hâle gelebiliyor.

ışık, göz, karanlık, mutsuz, keyifsiz, umut, renkli göz,anhedoni

Yaş, kalıtımsal etmenler, sigara kullanımı, güneşe aşırı maruz kalma, yüksek kan basıncı ve kolesterol makula dejenerasyonu riskini artırabiliyor. Öte yandan ailesinde makula dejenerasyonu olan kişilerde risk daha yüksek olabiliyor.

kişilik bozukluğu, bağımlı kişilik bozukluğu, kadın, gözlük, düşün, fikir, karar, yorgun

Makula dejenerasyonunun kuru ve ıslak olmak üzere iki tipi bulunuyor. Kuru tip makula dejenerasyonu için spesifik bir tedavi bulunmuyor. Göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı genellikle düzenli göz muayeneleri ve belirli besin takviyeleri önerebiliyor.

neşeli kadın, yaşlı, kahve, güneş gözlüğü, take away kahve, şapka, menopoz, geriatri

Islak tipteki makula dejenerasyonu yaşa bağlı nedenlerle ortaya çıkıyor. Islak tip makula dejenerasyonu için ise bazı durumlarda ilaç enjeksiyonları veya lazer tedavisi önerilebiliyor.

evden çalışma, karantina, kadın, gözlük, müzik dinleme, kendine zaman ayırmak, çalışmak

Erken teşhis ve tedavi hastalığın ilerlemesinin önüne geçebiliyor. Konu hakkında geniş bilgi için göz hekiminizle görüşün. Sağlıklı ve keyifli günler diliyoruz.

251 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir