Hayatın güvenilir ve sürekli olduğuna duyduğumuz inancı anlatan ontolojik güven kavramını Sosyolog Anthony Giddens tanımlıyor.

Anthony Giddens, ontolojik güven

Anthony Giddens

Giddens’a göre toplumsal yaşam rutinleşme eğilimi gösteriyor. Eylemlerimiz, kurumlar ve yapılar belli bir rutinde akıyor. Rutinler ile birlikte benliğimizin sürekliliğini, sabitliğini ve öngörülebilirliğini güvence altına alıyoruz.

obsesyon, takıntı, sayma, pencereler, bina, duvar, sayma takıntısı

Rutin içinde kendimizi sürekli değişen biri olarak değil; istikrarlı ve bütün bir varlık olarak algıladığımızda ontolojik güven duygumuz gelişiyor. Çevremizdeki her şey zamanla değişse bile ontolojik güven duygusu sayesinde süreklilik arz eden bir benliğimiz olduğunu hissediyoruz.

benim bedenim benim kararım, slogan, feminizm, kadın hakları, kadın, çiçek, umut, mutlu

Rutinlerimiz bozulduğunda veya sekteye uğradığında ise ontolojik güvensizlik yaşıyoruz. Bu nedenle varoluş kaygısına kapılarak ontolojik güveni yeniden tesis etmeye çalışıyoruz.

tren, agorafobi, agorafobik, alan korkusu, açık alan korkusu, kapalı alan korkusu, erkek, iş, iş adamı,mavi, metro

Giddens’a göre inşa ettiğimiz ontolojik güven modern dünyada sonsuza kadar devam etmiyor çünkü modernite, ontolojik güveni sarsan tehditleri (kriz, afet yönetimi sorunları, savaşlar, göçler) sürekli olarak üretiyor.

protesto, gösteri, miting, kitle psikolojisi, kalabalık, grup, eylem

Bu nedenle ontolojik güvenimizin sarsıldığı ve onu yeniden inşa ettiğimiz bir döngüde yaşıyoruz. Söz konusu döngü, bizleri kendimiz hakkında düşünebilen aktif özneler haline getiriyor.

75 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir