Uzak Doğu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ramen, et veya sebze suyunun erişte (noodle), sebze, et veya yumurta ile zenginleştirilmesiyle elde edilen çorbaya deniyor. Japon mutfağından dünyaya yayılan bu lezzet, farklı bölgesel tariflerle de çeşitleniyor.
Et ya da tavuk suyu veya miso bazlı bir çorba ile yapılan ramenin üzerine haşlanmış yumurta, taze soğan, mantar, deniz yosunu gibi malzemeler konabiliyor. Lezzeti kullanılan soslara, et veya sebze bazlı oluşuna göre değişiyor. Çoğunlukla hafif tuzlu, umami ağırlıklı bir tat sunuyor. Etli tarifleri daha doyurucu ve güçlü aroma sağlıyorken sebzeli ramenler daha hafif ve ferahlatıcı bulunuyor.
İçeriğine bağlı olarak besin değeri zengin ya da düşük olabilen ramenin ortalama bir kâsesi 400-600 Kcal enerji içeriyor. Protein, karbonhidrat ve bazı vitamin-mineraller açısından zengin olsa da yüksek oranda sodyum içeriyor. Bu nedenle tuz tüketimini sınırlamak isteyen bireyler için ramen, dikkat edilmesi gereken yemek olarak karşımıza çıkıyor.
Tarife et, yumurta gibi protein kaynakları eklenerek daha dengeli bir öğün hâline getirilebiliyor. Sebzeli ramen, lif açısından iyi bir kaynak oluşturuyor.
Diyetinizde ramene bir ana öğün olarak yer verebilirsiniz. Karbonhidrat açısından bir hayli zengin olduğundan pilav veya makarna gibi ekmek yerine geçen besinlerle değiştirmelisiniz. Bir porsiyon ramen, yaklaşık bir tabak pilav veya makarna ile benzer karbonhidrat miktarına sahip oluyor.
Sodyum ve yağ oranlarının yüksekliği nedeniyle diyet uygularken az yağlı, sebze ağırlıklı bir ramen tercih edin ve protein kaynakları ile dengeli bir öğün oluşturun. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.
0 yorum