Her insan güzel gülümsemek ister. Kusursuz bir gülümseme içinse inci gibi dişlere sahip olmak yeterli değil… Diş etlerinin de dişlerinizle uyumlu olması gerekiyor. Dişe sıkıca yapışan ve parlak diş etlerine yine de tam olarak sağlıklı diyebilmemiz için de renginin pembe olması gerekiyor. Tıp bu duruma da çaresiz değil; pembe estetik ile size gülümsemenizi armağan ediyor.

beyaz dişler, gülme, gülümseme, mutlu, kadın

Dijital çağ ve hız kesmeden ilerleyen teknoloji artık pek çok konuda alternatifler ve çeşitli çözümler sunuyor. Diş estetiği alanında yaşanan gelişmeler de bunlardan biri. Eskiden bir diş dolgusu yaptırmak bile çok sancılı bir süreçken şimdi pembe estetik denen, diş eti estetiği ile kusursuz bir gülümsemeye sahip olmak mümkün olabiliyor. Peki diş eti estetiğinde süreç nasıl işliyor dersiniz? Sizi aklınızdaki soru işaretlerinden kurtarıyoruz. İşte yanıtları!

diş hekimi, dişçi, doktor

1 • Bütünsel bir yaklaşım

Dişlerde estetiği, birçok faktör bir arada etkiliyor. Dişlerin kusursuzca sıralanması ve düzgün görünmesi diş estetiği açısından her zaman yeterli değil. Bu nedenle söz konusu diş estetiği olduğunda bütünsel bir yaklaşım benimsenmeli ve tedavi süreci hastanın durumuna göre planlanmalı. Peki, estetiği etkileyen bu bütünsel yaklaşım ve analizler nelerdir? Her şeyden önce dişlerin uygun dizilim ve formda olup olmadığı bu estetik tedavi sürecinde son derece önemli… Dişlerin diş etleriyle ve çevre yumuşak dokuyla olan uyumu, hastanın gülümseme gibi bazı mimik hareketlerinde görünen diş eti seviyesi, ön dişlerde istenmeyen ve estetiği bozan pigmentasyonlar (diş etlerinde oluşan lekeler ve renkleşmeler), diş eti çekilmeleri, diş eti seviyelerinin eşit ve dengeli olup olmaması, dudak kalınlığı ve yine mimik hareketlerinde asimetrik çekilmelerin görüldüğü durumlar estetiği etkileyen diğer faktörler…

siyah, beyaz, diş beyazlatma, ön dişler

2 • İyi bir ağız bakımı şart

Hastanın ağız bakım eksikliğinden de kaynaklı olarak şişme ve kanamayla sonuçlanan iltihaplanmalar diş etlerinde en çok görünen problemler arasında yer alıyor. Böyle bir durumda diş etleri, kırmızı ve şiş olarak estetikten oldukça uzak görünüyor. Bu gibi durumlarda dişler, profesyonel ellerde mekanik olarak temizleniyor, bazen lazerle destekleyici tedaviler uygulanarak hastaya iyi bir ağız bakım ve hijyen eğitimi veriliyor.

diş hekimi, diş cerrahisi, doktor

3 • Gummy smile şikayeti çok

Gülümseme sırasında diş etlerinin fazla göründüğü Gummy Smile olarak isimlendirilen durum da hastaların en çok şikayet ettiği ve gülüş estetiğini olumsuz etkileyen durumlar arasında. Bu tarz bir şikayetle gelen hastaların öncelikle diş etlerindeki fazlalıklar belirleniyor. Bu fazlalıklar koter cihazı veya lazer yardımıyla ağrısız ve kanamasız olarak alınarak diş eti seviyelendiriliyor. Bu cihazlar iyileşmeyi hızlandırmak adına da olumlu etkilerde bulunuyor. Diş etlerinde görülen problemler arasında elbette yaşlanma ve istenilmeyen bazı alışkanlıklardan kaynaklı ya da iltihaba bağlı sebeplerle meydana gelen diş eti çekilmeleri de var. Diş eti çekilmesinde ağızın başka bir bölümünden alınan diş eti, çekim bölgesine ilave ediliyor ve böylelikle çekilmeler sonucu oluşan boşluklar kusursuzca kapatılıyor.

diş, çizim, insan dişi

4 • Pembe estetik yöntemleri

Pembe Estetik de denen diş eti estetiğinde tek bir yöntem uygulanmıyor. Farklı problemler için kullanılan farklı teknikler ve tedavi süreçleri bulunuyor.

  • Rejeneratif: Diş eti hastalıklarıyla yıkıma uğramış olan destek dokuların, vücudun kendi yapım mekanizmalarını tekrar uyararak yeniden yapılanması amacıyla uygulanıyor.
  • Gingivektomi: Diş eti büyümesi ve derin ceplerin oluştuğu bölgelerdeki fazlalıkların uzaklaştırılması işlemi. Diş etleri seviyelendiriliyor ve hastaya estetik bir görünüm kazandırılıyor.
  • Gingivoplasti: Fazla görünen diş eti veya asimetrik seviyelenmeleri düzeltmek için uygulanan yöntem. Tamamlayıcı protetik tedaviler (Lamina, Zirkonyum vb.) ile daha estetik bir görünüm elde ediliyor.
  • Kron Boyu Uzatma: Dişlerde zamanla oluşmuş doku kaybını tolere etmek için fazla diş eti dokusunun çıkarılıp kemiğin de yeniden şekillendirilerek dişlerde daha uzun bir görünümün elde edildiği yöntem.

coconut, coco nut, kokonat, Hindistan cevizi, hint cevizi, hindistancevizi suyu

5 • Diş eti estetiğinin avantajları

Diş eti estetiği sadece estetik amaçlı değil, aynı zamanda ideal ağız ve diş yapısının oluşumunu sağlamak, diş eti hastalıklarına ve diş kayıplarına neden olan, diş yapısını bozan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak amaçlı da yapılan bir tedavi… Yapılan bu tedavi sonucunda;

  • Diş kaybı oluşumu engelleniyor.
  • Diş uzunlukları diğer dişlerle orantılı hale getiriliyor.
  • Diş iltihapları tedavi ediliyor ve tekrarlamasının önüne geçiliyor.
  • Estetik kaygıyla beraber gülüş problemleri de çözülüyor.
  • Dişleri destekleyen dokular sağlığına kavuşuyor.
Dt. Beyza Ünal Görgün • disdostu.org/bir-gulus-tasarimi-pembe-estetik/
1.035 kez okundu

Diş Dostu Derneği

Merkezi İsviçre’de bulunan Toothfriendly International, 1982 yılından beri ağız-diş bakımı ve doğru beslenme bilincini oluşturmak, geliştirmek ve yerleştirmek konusunda çalışmalar yapan uluslararası bir federasyondur. Federasyonun İsviçre, Almanya, Japonya, Kore ve Türkiye’deki yerel dernekleri de kendi ülkelerinde aynı hedefe hizmet etmektedir. Toothfriendly International’ın Türkiye’deki yerel kuruluşu olan Diş Dostu Derneği 1997 yılından beri federasyonun uluslararası misyonu doğrultusunda, Türkiye’de uzun vadede daha sağlıklı kuşaklar yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla çeşitli proje ve etkinlikler düzenlemektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir