Denge, koordinasyon, yol, sisli hava

Vestibüler sistemin işlevi nedir ve neden önemlidir?

Vestibüler sistem, denge ve vücut pozisyonunu kontrol eden, iç kulakta bulunan bir yapıdır. Bu sistem, beynimize yerçekimi, hareket ve denge ile ilgili bilgiler gönderiyor. Başımızı sağa sola çevirdiğimizde veya hızla hareket ettiğimizde vestibüler sistem bu değişiklikleri algılayarak vücudumuzu dengelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre vestibüler bozukluklar, baş dönmesi, denge kaybı ve koordinasyon Devamı…

beyin, araştırmalar, çalışmalar, dijital, yapay zeka, sağ sol beyin

Zihinsel depomuz bellek

Bilgileri kodladığımız, depoladığımız ve geri çağırdığımız zihinsel sürece bellek (hafıza) deniyor. Belleğimizin öğrenme becerimizle yakın ilişkisi bulunuyor. Bilgiyi kaydetme yetimize kodlama, bilginin ne kadar süre ve nasıl kodlandığına depolama, depoladığımız bilgilere erişmemize ise geri çağırma deniyor. Depolama şekline göre bellek çoğunlukla üç kategoriye ayrılıyor: Duyusal bellek: İşitme ve dokuma gibi Devamı…

çocuk, zeka, oyun, oyuncak, bebek

Bebeğinizin beyin gelişimi için yağ asitleri

Beyin gelişimi en fazla gebelik ve bebeklik dönemlerinde gerçekleşiyor. Bu gelişim için de besin ögelerinin yeterli alımı çok önemli. Yetersiz alım bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle gebelik ve bebeklik dönemlerinde takviyeler yapılması gerekiyor. Beyin dokusu için esansiyel yağ asitlerinin alımı çok önemli fakat bu yağ asitleri vücutta sentezlenemediği Devamı…

beyin, sağ beyin, sol beyin, beyin çalışması,

Sağ beyin misiniz sol beyin mi?

İnternette veya sosyal medyada; sağ ve sol beynin farklı özelliklerinden bahseden yazılarla ya da beyninizin hangi yarım küresini daha çok kullandığınızı ölçen testlerle karşılaştığınız olmuştur. Bu içeriklere göre sağ beyninizi kullanıyorsanız; görsel yeteneklere sahip, sezgisel, duygusal, bütüncül algılama yeteneği olan, sanatsal, hayal gücü geniş sol beyniniz daha baskınsa; analitik, mantıklı, Devamı…

depresyon,kadın, yorgun, park, kitap

Neden uyuyoruz?

Uyku isteğinize karşı koymaya çalıştığınız oldu mu? Eğer bunu denediyseniz ne kadar zor olduğunu biliyorsunuz demektir. Yemek yemeyi veya diğer temel ihtiyaçlarımızı uzun süre erteleyebiliriz ancak uykuya direnmemiz neredeyse imkansızdır. Hiç uyumadıklarını iddia eden kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda; bu kişilerden bazılarının fark etmeden uyudukları, bazılarının ise 1-2 saniyelik “mikro uyku”ya Devamı…

sigara, küllük, sigara bırakma, duman

Bağımlılık mı alışkanlık mı?

Sigara kullanan biri olarak sigarayı bırakmayı düşünmüş, hatta defalarca denemiş olabilirsiniz.  Bırakma girişimlerinizin olumsuz sonuçlanması büyük ihtimalle sizde bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Sigarayı hayatınızdan çıkarmayı zaten çok zor buluyorken bu hayal kırıklıkları motivasyonunuzu giderek azaltmış olabilir. Sigara ile aranızdaki ilişkiyi değiştirmeye çalışmadan önce bu konuda bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Devamı…