Bilgileri kodladığımız, depoladığımız ve geri çağırdığımız zihinsel sürece bellek (hafıza) deniyor. Belleğimizin öğrenme becerimizle yakın ilişkisi bulunuyor.

sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Bilgiyi kaydetme yetimize kodlama, bilginin ne kadar süre ve nasıl kodlandığına depolama, depoladığımız bilgilere erişmemize ise geri çağırma deniyor.

yazı yazan kız, öğrenci, cocuk, kız

Depolama şekline göre bellek çoğunlukla üç kategoriye ayrılıyor:

  • Duyusal bellek: İşitme ve dokuma gibi duyularımızdan gelen bilgileri 1-2 saniye için depoluyor.
  • Kısa süreli bellek: Bilgilerin anlamlı şekilde 25-30 saniye kadar depolandığı ilk bellek alanına kısa süreli bellek deniyor. Ezberlememiz gerekmeyen ancak bir kağıda aktarmak için aklımızda tuttuğumuz bir telefon numarası burada depolanıyor.
  • Uzun süreli bellek: Büyük miktarda bilgiyi uzun süre depolayabildiğimiz alana uzun süreli bellek deniyor.

Dissosiyasyon, çözülme, ayrışma, Dissosiyatif, Dissosiyatif bozukluk, şok, uzaklaşma,kaçma,

Bilgileri ve geçmiş deneyimlerimizi depolandığımız belleğin birçok farklı çalışma mekanizması ve işlevi bulunuyor. Bazı psikolojik bozukluklarda bu işlevler olumsuz etkilenebildiğinden hatırlayamama, öğrenememe, olumsuz anıları sık sık hatırlama ve yanlış hatırlama gibi sorunlar yaşayabiliyoruz.

61 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir