TETT olarak kısaltılan tavsiye edilen tüketim tarihi, belirli bir besinin uygun şekilde muhafaza edildiğinde kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteriyor. İlişkin tarihe kadar besin, kalitesini en iyi şekilde muhafaza ediyor. Fakat belirtilen tarih geçtikten sonra ürünün kalitesi ve besin değeri azalmaya başlıyor.

konserve, tavuk noodle, market rafı, teneke

Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş bir besinin tadı, kokusu ve görünümü değişmediyse gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.

gıda etiketi, kovid, alışveriş, pandemi, raf, market, eldiven

SKT olarak kısaltılan son kullanma tarihi, mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve sağlık açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdaların veya ilaçların belirli bir süre içinde tüketilebileceği son tarihi gösteriyor.

etiket okuma, adam, erkek, gıda okuma, market alışverişi, ürün inceleme, ortoreksiya

Ürünün üretim ve ambalajlama tarihinden itibaren ne kadar zaman içinde tüketilmesi gerektiğini belirleyen bu sürenin sonunda, ürünün kalitesi ve güvenliği tehlikeye girebiliyor ve tüketici sağlık riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Sonuç olarak TETT geçmiş bir besini inceleyerek tüketebilirsiniz ancak SKT’si geçmiş bir besini veya ilacı kesinlikle almamalısınız. Konuya ilişkin geniş bilgi için diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.

608 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir